Kuuma kivi lähtee kiertämään

Kylmäkoski-seura haastaa kylät kehumaan itseään

Kylmäkoski-seura haluaa nostaa Kylmäkosken kylät julkisuuteen järjestämällä Kuuman kiven heitto -tapahtuman muualla kuin perinteisesti myllyllä Kirkonkylässä. Tänä kesänä kuuma kivi heitetään Savikosken myllyllä lauantaina 18. kesäkuuta.

Erkki Salo (vas.) ja Marja-Leena Seppälä ovat puuhanneet Kuuman kiven heittoa pitkään. Nyt tapahtuma lähtee kiertämään Kylmäkosken kyliä.

Erkki Salo (vas.) ja Marja-Leena Seppälä ovat puuhanneet Kuuman kiven heittoa pitkään. Nyt tapahtuma lähtee kiertämään Kylmäkosken kyliä.

– Kun kylistä väki vähenee, niin eihän kohta kukaan muista niiden olemassaoloakaan. Kylmäkosken kylät olivat takavuosina virkeitä ja niissä oli oma koulukin. Täältä on lähdetty työn tai palvelujen perästä pois. Me seurassa ajateltiin, että nyt on viimeinen aika haastaa kylät Kuuman kiven heittoon, sanoo Kylmäkoski-seuran pitkäaikainen puheenjohtaja ja nykyinen hallituksen jäsen Erkki Salo.

Erkki Salo on voimakas Kylmäkosken puolustaja. Hän olisi jättänyt kuntaliitoksenkin tekemättä.

– Liitokseen meidät ajoi kunnan taloudellinen tila. Tähän maailmanaikaan ei sovi olla köyhä. Nyt saavat kylät näyttää, mihin pystyvät. Kehutaan nyt vuorollaan Kylmäkoski takaisin maailmankartalle. Ainakin Savikosken kyläyhdistys on ottanut haasteen iloisesti vastaan, kertoo Salo.

– Onhan tässä sekin hyvä asia, että tutustumme toisiimme. Kylissä on paljon kesäasukkaitakin, joita ei oikeastaan näe enää missään, jatkaa Kylmäkoski-seuran sihteeri Marja-Leena Seppälä.

Talkkunaa syödään maailmanmestaruustasolla

Kuuman kiven heittäjä on tapahtumapäivään asti yllätys. Aikaisempina vuosina kiven on heittänyt muun muassa kenraali evp. Jussi Hautamäki, suurlähettiläs Ilari Rantakari ja Kylmäkosken Aseman kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kimmo Vaintola.

Kun kivi on heitetty, alkavat talkkunansyönnin maailmamestaruuskilpailut. Savikulhollisen talkkunajauhoa saa syödä joko viilin tai maidon kera. Sokeriakin annetaan. Tarkemmat säännöt kerrotaan kilpailupaikalla, jossa myös ilmoittaudutaan seuran sihteeri Marja-Leena Seppälälle.

– Sarjoja on kolme: aikuiset ja lapset. Kannattaa tulla rohkeasti yrittämään, sillä eihän sitä koskaan tiedä, kuinka hyvin onni suosii. Aina olemme sarjat saaneet, kertoo Seppälä.

Viime vuosina on maailmanmestari saanut kunniakirjan lisäksi itselleen myös kuvataiteilija Seija Kinnarin maalaaman taulun.

Katso maalaismaisemaa

Savikosken seutu on kumpuilevaa hämäläistä maalaismaisemaa, joka hivelee katsojan silmää. Sekä Erkki Salo että Marja-Leena Seppälä toivovat, että kylätapahtumaan saapuvat huomaavat tämän.

– Akaa on iso kaupunki, mutta paljon enemmän kuin vain taajamat. Meille maalla asuville maisema on itsestäänselvyys, jonka kauneuden tajuaa vasta silloin kun sen joku ulkopuolinen sanoo, miettii Salo.

– Kylmäkosken jokainen kylä on erilainen, jatkaa Seppälä.

Kuuma kivi heitetään tänä vuonna Savikosken myllyn edessä olevalta sillalta

Kuuma kivi heitetään tänä vuonna Savikosken myllyn edessä olevalta sillalta

Kuuman kiven heiton ja talkkunansyönnin maailmanmestaruuskilpailut juontaa tänä vuonna Eetu-pelle alias Eero Lehtonen. Savikosken myllärintupa on ollut hänen kesäpaikkansa jo 25 vuoden ajan.

– Eetu-pelle tulee tapahtumaan oikein mielellään. Varsinkin lapset odottavat pellen tapaamista ja aina hän keksii jotakin kaunista sanottavaa myös aikuisille – eteenkin naisille, kertoo Seppälä.

Kuuman kiven heitto alkaa Savikosken myllyllä kello 12.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?