Leijonanaiset lahjoittivat kipupumpun kotisairaalalle

Kipupumpun vastaanottivat Urjalan ja Kylmäkosken kotihoidon esimies Merja Niekka, Toijalan ja Viialan kotihoidon esimies Eija Kauranen ja kotisairaanhoitaja Henni Nurminen. Lc Arvo Ylppöä edustivat Maisa Korpela, Sinikka Laine ja Satu Kari.

Kipupumpun vastaanottivat Urjalan ja Kylmäkosken kotihoidon esimies Merja Niekka (vas.), Toijalan ja Viialan kotihoidon esimies Eija Kauranen ja kotisairaanhoitaja Henni Nurminen. Lc Arvo Ylppöä edustivat Maisa Korpela, Sinikka Laine ja Satu Kari.

Lions Club Toijala Arvo Ylppö lahjoitti maanantaina kipupumpun Akaan ja Urjalan muodostamalla  yhteistoiminta-alueella toimivalle kotisairaalalle. Noin 2200 euron arvoinen kipupumppu tulee kotisairaalan asiakkaina olevien saattohoitopotilaiden kivunhoitoon.

– Saattohoito kotona ei ole kovin yleistä, mutta sitä pyritään lisäämään. Silloin potilas saisi olla omassa tutussa ympäristössään loppuun asti, Urjalan ja Kylmäkosken kotihoidon esimies Merja Niekka kertoo.

Kotisairaalan hoitajien käyntien lisäksi saattohoitopotilas tarvitsee kotona tuekseen myös omaisia.

– Omaisten on oltava ainakin lähellä käytettävissä sekä tukena ja turvana, Niekka toteaa.

Saattohoitopotilaan kipua lievitetään suun kautta annettavilla lääkkeillä, kipulaastareilla sekä kipupumpulla, jolla lääkettä annostellaan pääsääntöisesti ihon alle.

– Kipupumppu helpottaa omaisenkin asemaa, jos kovat kivut pelottavat. Myös potilas voi itse antaa lyhytkestoisen lisäannoksen lääkkeestä, mutta turvamekanismi estää sen, että liikaa ei pysty antamaan, Merja Niekka kertoo.

Kotisairaalalla ei ole aiemmin ollut käytössä omaa kipupumppua, mutta laite on ollut lainattavissa vuodeosastoilta. Lc Toijala Arvo Ylpön presidentin Maisa Korpelan mukaan juuri tarve ja tärkeä asia sekä toimintaan sopiva kohde saivat klubin liikkeelle.

Kotisairaala on vaihtoehto vuodeosasto- tai sairaalahoidolle. Kotisairaalan asiakkaaksi tullaan aina lääkärin lähetteellä. Kotona oleminen edellyttää, että potilas selviytyy muista arjen askareista joko kotihoidon tai omaisten turvin. Kotisairaalan yleisimmät asiakkaat ovat suonensisäisiä antibioottihoitoja tarvitsevia.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?