Viialan työpaja kaipaa lisää lahjoituspyöriä – romukin kelpaa

Akka-pyöriä valmistuu myyntiin Viialan fillaripajalla

Ensimmäiset Akka-pyörät ovat valmistuneet myyntiin kuntouttavaa työtoimintaa tarjoavalla Viialan työpajalla. Punaisen

Viialan työpaja on aloittanut Akka-pyörien tuotannon. Kuntouttavan työtoiminnan ohjaajan Ari Salosen mukaan tavoitteena on saada myyntiin 1-2 pyörää viikossa.

Viialan työpaja on aloittanut Akka-pyörien tuotannon. Kuntouttavan työtoiminnan ohjaajan Ari Salosen mukaan tavoitteena on saada myyntiin 1-2 pyörää viikossa.

uusiopyörän rungossa komeilee Akka – käsintehty Viialassa -tarra. Akkojen lisäksi myyntiin on tulossa Ukko-pyöriä, joiden väriksi on kaavailtu mustaa tai tummansinistä.

Akat ja Ukot ovat vaihteettomia peruspyöriä, jotka ovat sekoitus uutta ja vanhaa.

– Vanhasta pyörästä oleva runko on hiottu metallille asti ja sen jälkeen pohjamaalattu ja pintamaalattu. Takavanne, ketjut, satula, polkimet ja kädensijat ovat uutta, lokasuojat on kierrätetty vanhasta pyörästä, esittelee Akaan kaupungin kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja Ari Salonen vielä keskeneräistä Akka-pyörää.

Polkupyörät tuovat työtä talvikuukausiin

Ensimmäisen Akka-pyörän Viialan työpaja myi ennen vappua. Tavoitteena on valmistaa sadan euron hintaisia Akkoja ja myöhemmin myös Ukkoja 1–2 pyörän viikkovauhtia.

– Tulot käytetään varaosiin ja työkaluihin. Rahallisesti tästä ei jää meille kovin paljon, koska uudet osat maksavat, mutta pyöräprojekti työllistää meitä talven pimeinäkin tunteina. Tekemistä on paljon, koska vanhat pyörät puretaan alkutekijöihin. Ja onhan se kivaa, että meillä on oma merkki, Salonen perustelee.

Työpajan kunnostamilla pyörillä on ollut kysyntää jo ennen Akkojakin. Ari Salonen laskee, että alkuvuoden aikana Viialan työpajalta on myyty 30–40 pyörää.

Vanhat pyörät osiksi ja hyötykäyttöön

Viialan työpaja on saanut lahjoituksena tämän Venus Hopeasauma -naistenpyörän, joka on 1950-luvulta. Lahjoituspyöriä kaivataan lisää.

Viialan työpaja on saanut lahjoituksena tämän Venus Hopeasauma -naistenpyörän, joka on 1950-luvulta. Lahjoituspyöriä kaivataan lisää.

Pyöriä kunnostetaan pääasiassa Viialan työpajalla ja jonkin verran myös Kylmäkoskella. Vanhat polkupyörät, myös romupyörät, ovat tervetulleita lahjoituksia työpajalle. Pyöriä voi tuoda Viialan työpajalle tai työpaja Horisonttiin Toijalaan. Myös nouto järjestyy, mistä voi sopia soittamalla työpajan ohjaajille Ari Saloselle numeroon 040 335 3533 ja Pekka Siltalalle numeroon 040 335 3053.

– Alkuun pyöriä tuli paljonkin, mutta nyt aihioista alkaa olla pula. Meille kelpaa ihan kaikki, pyöristä otetaan mitä tarvitaan ja loput laitetaan metallinkeräykseen. Esimerkiksi taloyhtiöiden pyörävarastoissa voi lojua romupyöriä, jotka pahimmillaan päätyvät kaatopaikalle, Ari Salonen sanoo.

Joukossa on myös helmiä, kuten vastikään työpajalle tullut Venus Hopeasauma -naistenpyörä, jonka lahjoittaja oli ostanut vuonna 1954.

– Käymme läpi pyörän tekniikan, mutta poikien mukaan pyörä menee pilalle, jos sitä lähdetään maalaamaan. Siinä saa näkyä ajan patina, Salonen kuvailee.

Viialan työpaja saa atk-luokan

Viialan työpajalla kuntouttavaan työtoimintaan osallistuu 34 henkilöä, joista valtaosa on Viialasta ja miehiä.  Tukikohta

Viialan työpaja toimii Teletalossa. Puuverstaan sirkkeli ja höylä ovat Nahkialan koulun vanhaa kalustoa.

Viialan työpaja toimii Teletalossa. Puuverstaan sirkkeli ja höylä ovat Nahkialan koulun vanhaa kalustoa.

sijaitsee kaupungin omistamalla Teletalolla, jossa toimi ennen Viialan työttömien yhdistyksen eli Wiialan Sentteri ry:n kierrätyskeskus.

Vaikka työtoimintaan osallistuvien työviikot ovat eripituisia, tekijöiden iso määrä on vaatinut järjestelyjä. Kahtena päivänä viikossa töitä tehdään kahdessa vuorossa, jotta kahden ohjaajan työpanos riittää koko porukalle.

– Kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvien määrä kertoo työllisyystilanteesta ja pitkäaikaistyöttömyydestä, mutta myös Akaan kaupungin aktivoitumisesta järjestämään tehokkaammin näitä palveluja, Ari Salonen sanoo.

Pyörien kunnostus on työpajalle sivubisnes, eniten työpajaa työllistävät kaupungin rakennusten, leikkipuistojen ja liikuntapaikkojen huolto- ja korjaustyöt.

– Ikävin mahdollinen työllistäjä on ilkivalta. Korjaamme sitä, mitä rikotaan ja sotketaan, Salonen sanoo.

Kesän aikana työpajan tiloihin on tarkoitus rakentaa atk-luokka, jossa voidaan järjestää ryhmäkoulutusta ja tietokoneen käytön opetusta.

– Siihen on tarvetta ja sitä on kyselty jo tosi paljon. Täällä opetusta voidaan järjestää matalalla kynnyksellä, Ari Salonen sanoo.

Atk-luokan tietokoneet ja pöydät ovat vanhaa kalustoa Toijalan nuorisotilalta, jossa pöytäkoneiden käyttö on hiipunut nuorten suosiessa käynnyköitä.

Fillaripajassa vanhoista pyöristä otetaan käyttökelpoiset osat käyttöön. Loput jatkavat metallinkeräykseen.

Fillaripajassa vanhoista pyöristä otetaan käyttökelpoiset osat käyttöön. Loput jatkavat metallinkeräykseen.

Kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja Ari Salonen kertoo, että Viialan työpajalla on tarkoitus valmistaa 1–2 Akka-pyörää viikossa.

Kuntouttavan työtoiminnan ohjaaja Ari Salonen kertoo, että Viialan työpajalla on tarkoitus valmistaa 1–2 Akka-pyörää viikossa.11

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?