Lapset ovat opettaneet Jaana Kuuselaa elämään hetkessä

Jaana Kuusela on viimeiset kolme vuotta ollut kotiäitinä. Perheen lapset ovat   Santeri, Eemeli, Mikael ja Emilia.

Jaana Kuusela on viimeiset kolme vuotta ollut kotiäitinä. Perheen lapset ovat Santeri, Eemeli, Mikael ja Emilia.

Neljän lapsen äiti Jaana Kuusela, 31, odottaa äitienpäivältä kotoista hössötystä. Äitienpäivänä lapset tekevät isänsä avustuksella äidille aamupalaa, ja perhe käy syömässä Jaanan vanhemmilla Viialassa. Jaanan mielestä parhaat hetket eivät vaadi ihmeitä.

– Nautitaan siitä, että ollaan tässä. Ei sen tarvitse olla isoja asioita, Jaana sanoo.

Jaana Kuuselan ja Jyri Erkkilän lapsista Santeri on 8, Eemeli 3 ja kaksoset Mikael ja Emilia 1,5 vuotta. Perhe asuu omakotitalossa Savolan alueella Toijalassa, jonne he muuttivat neljä vuotta sitten äitienpäivänä Tampereelta. Akaan puolesta puhuivat Jaanan viialalaiset juuret sekä Toijalan hyvät junayhteydet. VR Groupilla tutkimuspäällikkönä työskentelevä Jyri käy junalla töissä Tampereella.

– Olemme viihtyneet tosi hyvin. Täällä lapset voi päästää ulos ilman pelkoa, että jotain sattuisi, Jaana sanoo.

Jaanan mukaan esikoisesta Santerista (oik.)  huomaa, kuinka nopeasti lapset kasvavat. Toisella puolella 3-vuotias Eemeli.

Jaanan mukaan esikoisesta Santerista (oik.) huomaa, kuinka nopeasti lapset kasvavat. Toisella puolella 3-vuotias Eemeli.

Oravanpyörä saa odottaa

Jaana Kuusela on ollut kotiäitinä viimeiset kolme vuotta. Sen lisäksi hän on kuukauden verran työskennellyt muutamana iltana viikossa tai viikonloppuisin myyjänä Ideaparkin Reima Outletissa. Koulutustaan vastaaviin konetekniikan diplomi-insinöörin töihin hän aikoo hakeutua vasta, kun kaksoset ovat lähempänä kolmea vuotta.

– Aiemmin en olisi voinut kuvitella, että olisin näin kauan kotona, mutta olen ehkä pehmentynyt lasten myötä. Ennen piti olla hirveät suunnitelmat ja tähdätä johonkin, mutta lasten ansiosta elämme nyt hyvin paljon hetkessä. Tämä hetki on tätä ja seuraava jotain ihan muuta.

Jaana ehti ennen kotiin jäämistä työskennellä vuoden verran tutkijana Tampereen teknillisellä yliopistolla. Kotiäiti on miettinyt, minkälaista elämä olisi, jos olisikin valinnutkin työuran.

– Kun toivon mukaan pääsen työuralle, aloitan ihan lähtöpisteestä, mutta uskon ehtiväni sinne vielä. Tätä taas en voi tehdä 20 vuoden päästä, jos väsyn työelämän oravanpyörään, niin kuin olen kuullut, että monelle on käynyt. Nautitaan tästä hetkestä kun voidaan, vaikka arki ei todellakaan aina ole nauttimista. En silti vaihtaisi tätä mihinkään, vaikka voisin työpaikan palaverissa siemailla kahvini rauhassa, Jaana pohtii.

Luksusta kauppareissun

Jaana Kuuselan esikoinen Santeri on 8 vuotta, Eemeli (edessä) 3 vuotta ja kaksoset Mikael ja Emilia 1,5 vuotta.

Jaana Kuuselan esikoinen Santeri on 8 vuotta, Eemeli (edessä) 3 vuotta ja kaksoset Mikael ja Emilia 1,5 vuotta.

Jaana sanoo olevansa äitinä jämpti ja läsnä lapsilleen.

–  Tunnen lapseni ja tiedän, mistä mielipaha tulee, vaikka tilanne ei olisi vielä päälläkään.

Neljän lapsen äiti myöntää miettivänsä, ehtiikö huomioida jokaista lastaan riittävästi ja tasapuolisesti. Kiivaimmin vanhempiensa huomiosta kilpailevat kolme pienintä. Jaana kertoo Emilia-tyttären nauttivan jo siitä, kun saa puuhailla äidin kanssa kahdestaan sisällä isän viedessä pojat ulos.

– Huomion jakaminen on haaste varsinkin, kun on kaksi saman ikäistä. Sekin on jo ihan luksusta, jos pääsee kauppaan yhden kanssa. Lapsi on siitä innoissaan.

Kaksosten vauva-aikana Jaanan ja Jyrin apuna oli Jaanan äiti.

– Santeri oli eskarissa ja Eemeli 1,5 vuotta, kun kaksoset syntyivät. Äiti vei ja haki Santerin eskarista ja oli apuna päivittäin. Sen ansiosta olemme suht selväjärkisiä, Jaana nauraa.

Eemelillä, Mikaelilla ja Emilialla ei ole vielä harrastuksia, mutta Santeri pelaa jalkapalloa Toijalan Pallon F8-pojissa, joita valmentaa Santerin Jyri-isä. Jaana puolestaan vie Santeria sunnuntai-iltaisin uimakouluun.

Jaanalle virtaa antaa myyjän osa-aikatyö, joka on samalla äidin omaa aikaa. Myös kotiarkeen osallistuva puoliso, hyvin nukutut yöt ja pilates ovat tärkeitä neljän lapsen äidille.

– Pilates on ollut henkireikä. Siellä voin kuunnella vain itseäni, mitä en ennen osannut tehdä.

Jaana Kuuselan esikoinen Santeri on 8 vuotta, Eemeli (edessä) 3 vuotta ja kaksoset Mikael ja Emilia 1,5 vuotta.

Jaana Kuuselan esikoinen Santeri on 8 vuotta, Eemeli (edessä) 3 vuotta ja kaksoset Mikael ja Emilia 1,5 vuotta.

18jaanakuusela4
Jaana sanoo olevansa  jämpti ja läsnä oleva äiti.

Jaana sanoo olevansa jämpti ja läsnä oleva äiti.

18jaanakuusela7

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?