Toijalalaissyntyinen Lasse Saarinen on valittu Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtajaksi.

Lasse Saarisen elokuvainnostus syntyi Toijalan Kinossa

Lasse Saarinen oppi  lapsena lukemaan kirjoja ja katsomaan elokuvia.

Lasse Saarinen oppi lapsena lukemaan kirjoja ja katsomaan elokuvia.

Toijalalaissyntyinen Lasse Saarinen on valittu Suomen elokuvasäätiön toimitusjohtajaksi. Hän aloittaa uudessa työssään elokuun alussa. Pesti on viiden vuoden mittainen.

Toimitusjohtajan paikkaan oli 16 hakijaa. Valinnan teki elokuvasäätiön hallitus, joka oli valinnassaan yksimielinen.

Elokuvatuotantoyhtiö Kinottaren toimitusjohtajana ja tuottajana toiminut Saarinen kertoo yhtiönsä lopettavan toimintansa toistaiseksi ja että harkitsee sen mahdollista myymistä.

– Minunhan on nyt sitten myös irrottauduttava muistakin elokuva-alaan liittyvistä kytköksistä. Odotan mielenkiinnolla töiden alkamista. Tässä on kolme ja puoli kuukautta aikaa miettiä mitä voisi tehdä, mutta mitään suuria muutoksia en Elokuvasäätiön toimintaan ole suunnittelemassa. Se on toiminut 50 vuotta hyvin nykyisen kaltaisena itsenäisenä toimijana, eikä ole tarvetta muuttaa toimintaa radikaalisti.

Saarinen kertoo saaneensa pelkästään positiivista palautetta ja kokee uuden työn haasteena.

– Monien yrittäjävuosien ja vuosikymmenten elokuva-alan kokemusten jälkeen odotan innolla mitä tämä uusi työ tuo tullessaan.

Viikkorahat elokuviin

Lasse Saarinen oli lapsena innokas elokuvissa kävijä. Viikkorahansa hän vei melko säännöllisesti Toijalan Kinon kassalle. Kiinnostus elokuviin ja kulttuuriin oli kodin perintöä. Isä-Guy oli elokuvafriikki ja kirjojen keräilijä. Saarisen kirjastossa oli noin 20 000 kirjaa.

Päästyään ylioppilaaksi Toijalan yhteiskoulusta Lasse Saarinen perusti Valkeakoskelle antikvariaatin. Hän lähti Helsingin yliopistoon opiskelemaan, mutta muut kuin opiskelukirjat kiinnostivat enemmän ja hän perusti Kallioon antikvariaatin. Myöhemmin hän osti Kampinkadulta Pentti Holapan antikvaarisen kirjakaupan.

Näissä ympyröissä hän tutustui asiakkaanaan olleeseen elokuva-ohjaaja Ilkka Järvi-Laturiin, joka pyysi häntä mukaan tuottamaan elokuvia. Näin syntyi Filmolfo Oy. Miesten ensimmäinen yhteinen lyhytelokuva, Kaasari, voitti Tampereen elokuvajuhlilla pääpalkinnon. Elokuva Kotia päin (1989) valittiin puolestaan Pohjoismaiden parhaaksi elokuvaksi.

Vuonna 1994 Lasse Saarinen perusti elokuvatuotantoyhtiö Kinotar Oy:n.

 Mainetta ja palkintoja

Kaiken kaikkiaan Lasse Saarinen on tuottanut yli 80 pitkää näytelmä-, dokumentti- ja lyhytelokuvaa, tv-sarjoja sekä kokeellisia mediataidetuotantoja.

Kinotar-yhtiön ensimmäinen menestyselokuva oli Rakkaudella Maire (1994), jonka ohjasi kalvolaissyntyinen Veikko Aaltonen.

Kinotar on tuottanut myös kolme ensimmäistä Risto Räppääjä -elokuvaa sekä Jussi-palkitut elokuvat Nousukausi (2004) ja Postia pappi Jaakobille (2010).

Vuoden parhaan dokumenttielokuvan Jussi-palkinnon Lasse Saarinen sai vuonna 2004 elokuvasta Sotalapset.

Vuonna 2003 Suomen elokuvatuottajien keskusliitto palkitsi Saarisen pitkästä urasta Vuoden elokuvatuottaja -palkinnolla.

Lasse Saarinen on toiminut tuottajana myös monissa kansainvälisissä yhteistuotannoissa ja kuulunut Euroopan elokuva-akatemiaan ja ollut mukana äänestämässä Felix-palkittavia (eurooppalainen Oscar).

Lasse Saarinen on toiminut myös Suomen taideyhdistyksen puheenjohtajana.

16lassesaarinen2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?