Rautatie synnytti paikallislehden

Paikallislehti Akaan Seutu voi viettää 100-vuotisjuhlavuottaan, koska sen edeltäjän Toijalan Sanomien ensimmäinen numero ilmestyi 9. joulukuuta 1916. Akaan Seutu on Sanomien kolmas seuraaja, sillä paikkakunnalla ilmestyi aluelehdeksikin pyrkinyt Toijalan Seutu vuosina 1948–1995.

14lehti-1

Toijalan seutu eli viime vuosisadan alkuvuosina voimakkaan kehityksen aikaa. Nopean kehityksen mahdollisti Hämeenlinna–Tampere ja Turku–Toijala –rautatiet, jotka vihittiin käyttöönsä Toijalan rautatieasemalla 22.6.1876. Viialaan tuli radan myötä puunjalostusteollisuus, Toijalaan kauppoja sekä tapettiteollisuus, Kylmäkoskelle myllyjä, sahoja ja vihdoin Kylmäkosken Puunjalostustehdas Aseman kylään. ”Junan tuomat” kiinnostuivat risteysaseman tarjoamista mahdollisuuksista.

Seudun henkinen keskus

Rata mahdollisti myös sen, että posti saapui Toijalaan kerran päivässä, joten paikkakunnalle saattoi tilata sanomalehtiä. Akaan henkinen elämä oli hyvin vireää. Tämän takasi muun muassa yhteiskoulu ja Suomen suurimpiin kuuluva nuorisoseura.

Paikallislehden perustamista miettivät tahoillaan Toijalaan ”junan tuomat” rautatievarikonhoitaja E.F, Holmberg, pankinjohtaja Väinö Airola sekä rehtori V.I. Suvanto. Suvannolla oli jo kokemustakin lehden perustamisesta, sillä hän oli perustamassa Punkalaitumen Sanomia 1908. Akaalaisista lehteä oli alusta asti puuhaamassa kauppias Matti Lahdensuu.

14lehti-2 14lehti-4

Paikallislehden perustamisesta Toijalaan on keskusteltu jo 1914. Maamme vanhimman paikallislehden, vuonna 1894 perustetun Tyrvään Sanomien perustaja Oskari Wettenranta toimi aktiivisesti toisten lehtien perustamiseksi ja käynyt puhumassa lehden perustamisesta Toijalassakin. Kirjoituksessaan 25..2.1814 Wettenranta toivoo saavansa ”lehtiveljen lisää Toijalaan”.

Toijalan Sanomalehtiosakeyhtiön perustava kokous pidettiin joko 26. tai 29. marraskuuta 1916. Joka tapauksessa suuriruhtinaskunnan senaatille jätetyssä asiakirja on allekirjoitettu 26. marraskuuta. Senaatti vahvisti yhtiö yhtiöjärjestyksen vasta 29.8.1917. Tässä vaiheessa mukaan lehtitoimintaan olivat tulleet myös maanviljelijä Alfred Hinkka, ylikonduktööri Tuomo Sarvela ja tehtailija Juho Helberg.

Toimitettu sanomalehti Toijalaan

Toijalan Sanomat oli alusta asti toimitettu sanomalehti. Lehden kokoamisesta huolehti oman työnsä ohella päätoimittajan Vilho Havia. Lehden säännöllinen ilmestyminen alkoi 6.1.1917.

– Sellainen käsitys minulle on jäänyt, että Toijalan Sanomat oli vielä siihen aikaan niitä harvoja paikallislehtiä, joita voidaan sanoa toimitetuksi. Lehdellä oli paljon hyviä ja uskollisia paikallisia avustajia, kertoo Vilho Havian poika Ilmari lehden 80-vuotishistoriikissa.

Vilho Haviasta puhutaan lehtimiehenä pelkää hyvää, vaikka on ankara opettaja olikin. Päätoimittaja Havia oli tarkka, vaativa ja konstailematon. Punakynää käytettiin runsaasti tekstejä kirjapainoon lähetettäessä.

– Vilho Havia oli hyvin lahjakas, ja hän antoi paikkakunnalle kaiken mitä annettavaa oli. Havia oli nuorisoseurassa kokoava voimana ja johti muun muassa kuoroa ja keskustelukerhoa ja ohjasi näyttämöä, muistelee Kyllikki Helpiö.

Vilho Havia on myös 1910-luvulla käynnistänyt Toijalassa edelleen voimakkaana jatkuvan vanhojen valokuvien keräämisen. Valokuvia keräsi nuorisoseura ja nyt Akaa-Seura.

Kansallistunto esiin

Vaikka Suomi oli osana Venäjän keisarikuntaa mukana 1. maailmansodassa, lehteä Toijalassa kuitenkin perustettiin voimakkaan kansallistunteen vallassa. Tämä näkyy selvästi lehden perustamiskirjassa.

”Toijalan Sanomat eivät ole minkään valtiollisen puolueen äänenkannattajana, vaan noudattaa tarkkaa puolueettomuutta, lankaan puuttumatta poliittisten kysymyksien käsittelyyn. Lehden yleisenä periaatteena on elävän ja voimakkaan kansallistunnon ylläpitäminen, sen syventäminen ja laventaminen lakipohjaisen vapautemme ja oikeutemme turvissa.”

14lehti-3

Niin tai näin, Suomen itsenäistyminen huomioidaan Toijalan Sanomissa muutamalla ja vuoden 1918 sota vie lehden tekijät Väinö Airolan ja Vilho Havian punaisten vankileirille Hämeenlinnaan.

Lähteet: Suvannot Akaan historia I ja II, Numminen Kun sanomalehti Akaaseen tuli

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>