Janne Leino suunnitteli huikean hybridirakennuksen Toijalan aseman taakse

Janne Leinon suunnitelma koostuu muun muassa monitoimihallista, asuinrakennuksista ja toimistohotellista.

Janne Leinon suunnitelma koostuu muun muassa monitoimihallista, asuinrakennuksista ja toimistohotellista.

Helsinkiläisessä arkkitehtitoimisto JKMM:ssä työskentelevä Janne Leino teki Aalto-yliopistolle  diplomityönään suunnitelman hybridirakennuksesta, eli monitoimirakennuksesta, joka sisältää monitoimihallin ja muita osia. Toteutuessaan kokonaisuus sijaitsisi Toijalan rautatieaseman välittömässä läheisyydessä asemarakennuksen ja junaradan takana.

Akaan kaupunki antoi Janne Leinolle toimeksiannon diplomityön aiheena olevasta Asema 2:n alueesta. Alue on tällä hetkellä kaavoitusohjelmassa, ja kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkisen mukaan kaupunki halusi tutkia maankäytön mahdollisuuksia ja saada uusia näkemyksiä muuttuviin tilojen tarpeisiin.

– Teimme Aalto-yliopistolle 3600 euron lahjoituksen, ja Aalto-yliopisto puolestaan myönsi Janne Leinon ansiokkaasta työstä hänelle 3000 euron stipendin, Sarkkinen kertoo.

Suunnitelmassa myös skeittiparkki

Janne Leinon suunnittelema kokonaisuus sijaitsee Toijalan aseman ja junaradan takana.

Janne Leinon suunnittelema kokonaisuus sijaitsee Toijalan aseman ja junaradan takana.

Leinon suunnitelmassa monitoimihalliin liittyy useita muita toimintoja, kuten hyvinvointikeskus, toimistohotelli ja liikekeskus, jotka muodostavat tiiviin kokonaisuuden. Toiminnoilla on yhteinen pääaula, joka toimii liikenteellisenä keskuksena. Kokonaisuuteen kuuluu erilliset osat yhdistävä maanalainen parkkitaso.

Leinon suunnitelmaan kuuluu myös kaksi asuintaloa, joita voitaisiin käyttää esimerkiksi palvelu- ja senioriasumiseen. Alue muodostaa kokonaisuuden veturitallin, vesitornin ja urheilukenttien kanssa. Suunnitelmasta löytyy myös kaupunkiin kaivattu skeittiparkki.

– Se oli hyvä sattuma. Olin ehdottanut alueelle skeittiparkkia, ja Jyri kertoikin, että sellaisen rakentamisesta on kaupungissa ollut keskustelua, Leino sanoo.

Monitoimihallissa voitaisiin järjestää esimerkiksi urheilutapahtumia. Kesäisin kahvilat ja ravintolat voisivat levittäytyä ulkoalueille.

Monitoimihallissa voitaisiin järjestää esimerkiksi urheilutapahtumia. Kesäisin kahvilat ja ravintolat voisivat levittäytyä ulkoalueille.

Alueen pihakannelle muodostuu kaupunkimainen puisto, suuri julkinen tila, joka on alueen asukkaiden ja muiden kaupunkilaisten käytettävissä. Alueen ravintolat ja kahvilat voivat kesäisin levittäytyä pihakannelle. Alueella voidaan järjestää myös erilaisia ulkoilmatapahtumia.

– Aseman suunnalta tultaessa ensimmäisenä on tapahtumatori, jota kautta alueelle pääsee luontevasti, siinä ei ole esimerkiksi mitään suuria tasoeroja, maasto nousee sitten veturimuseota kohti, Leino kuvailee.

Hyvinvointikeskus korvaisi terveyskeskuksen

Leinon suunnitelman keskiössä on monitoimihalli, jonka toimintoja on mietitty tarkimmin. Alueen pääaula sijaitsee osittain maan alla, ja sitä kautta on kulku monitoimihalliin, toimistohotelliin, liiketilaan ja parkkihalliin.

Arkkitehti Janne Leino teki diplomityönsä Aalto-yliopistolle.

Arkkitehti Janne Leino teki diplomityönsä Aalto-yliopistolle.

– Monitoimihallissa voitaisiin järjestää esimerkiksi urheilutapahtumia, messuja, konsertteja ja näyttelyjä, jotka voisivat kesäisin levittäytyä ulkoalueille ja läheisille urheilukentille, Leino toteaa.

Leinon mukaan idea monitoimihallin yhteydessä sijaitsevasta hyvinvointikeskuksesta tuli Jyri Sarkkiselta.

– Ilmeisesti Akaassa paikallinen terveyskeskus on aika huonossa kunnossa. Minun suunnitelmassani hyvinvointikeskus korvaisi sen. Siellä sijaitsisivat myös esimerkiksi neuvola ja sosiaalitoimi, Leino kertoo.

Janne Leino työskentelee helsinkiläisessä arkkitehtitoimisto JKMM:ssä.

Janne Leino työskentelee helsinkiläisessä arkkitehtitoimisto JKMM:ssä.

Arkkitehtuuriltaan monitoimihalli on yhtenäinen rakennus, joka on verhoiltu kauttaaltaan kattotiilimäisellä julkisivu-/kattoratkaisulla. Leinon suunnitelmassa ehdotetaan alueelle 48 500 kerrosneliömetrin lisärakentamista ja paikoituskapasiteettia 912 autolle.

– Onhan tämä iso hanke Akaalle, mutta tarkoitus on se, että tämä olisi pidemmän tähtäimen suunnitelma. Ehkäpä vuonna 2030 Akaan keskusta voisi näyttää tältä. Ei ole tarkoituskaan, että tätä heti alettaisiin rakentamaan kokonaan. Tätä voidaan myös muokata matkan varrella tarpeiden mukaan. Toivon kuitenkin, että se jossakin vaiheessa toteutuisi, Leino miettii.

Tällä hetkellä Janne Leinon suunnitteleman hybridirakennuksen paikalla on parkkipaikka.

Tällä hetkellä Janne Leinon suunnitteleman hybridirakennuksen paikalla on parkkipaikka. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Janne Leino sai diplomityöstään 3000 euron suuruisen stipendin.

Janne Leino sai diplomityöstään 3000 euron suuruisen stipendin.

Akaan kaupunki antoi Janne Leinolle diplomityötoimeksiannon.

Akaan kaupunki antoi Janne Leinolle diplomityötoimeksiannon.

Yksi kommentti

  1. Timo Vepsäläinen

    Paikka on hyvä, suorastaan oikein hyvä, nyt on palikat kohdillaan….paitsi puuttuu kaksi tärkeää palikkaa. Puuttuu Viialan palvelut ja rahoittajan suostumus. Aika kuluu ja ajan hetkeen 1.1.2019 on runsaat kaksi ja puoli vuotta.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?