Kone- ja metallialalle tarvitaan lisää väkeä

TKM TTT palkkaa tänäkin vuonna kesätyöntekijöitä

Akaalainen TKM TTT palkkaa tänä vuonna noin kymmenen kesätyöntekijää. Tarjottavat kesätyöpaikat painottuvat pääosin kunnossapidon erilaisiin tehtäviin, eli tarjolla on muun muassa ulkoalueiden hoitoa, ikkunoiden pesua sekä muita kunnossapidon tehtäviä sekä sisällä että ulkona.

Henkilöstön kehittämispäällikkö Suvi Stolt TKM TTT:stä vakuuttaa, että työntekijöiden omat lapset ovat samalla viivalla muiden hakijoiden kanssa.

– Reipas ja positiivinen asenne on ratkaisevassa asemassa, samoin kuin oma aktiivisuus. Näillä pääsee pitkälle.

Kesätyöntekijöiden kanssa tehdään eripituisia sopimuksia kahdesta viikosta pariin kuukauteen. Aiempina vuosina kesätyöntekijöiden määrä on vaihdellut, mutta hakijoita on aina riittänyt varsin mukavasti.

– Viime vuonna taisi tulla 40–50 hakemusta, eli noin joka viides pääsi, Suvi Stolt kertoo.

Ammattikouluun ei riitä hakijoita

Teriä pääosin raskaalle puunjalostusteollisuudelle valmistava TKM TTT tekee tiivistä yhteistyötä Valkeakosken ammatti- ja aikuisopisto Vaaon kanssa. TKM TTT on myös yksi eteläpirkanmaalaisista kone- ja metallialan yrityksistä, jotka toissa viikolla allekirjoittivat oppilaitoksen kanssa kumppanuussopimuksen.

Sopimuksen sekä tarjottavien kesätyöpaikkojen avulla TKM TTT haluaa nostaa esiin kone- ja metallialaa, jonka vetovoima on viime vuosina laskenut huomattavasti. Töitä ja työntekijöiden tarvetta kuitenkin riittää kone- ja metallialalla sekä nyt että tulevaisuudessa.

– Olemme ilmoittaneet Vaaoon, että olemme valmiit tarjoamaan harjoittelupaikan kaikille alaa opiskeleville jotka harjoittelupaikkaa tarvitsevat. Hakijoita on kuitenkin ollut todella vähän, ihan yksittäisiä, Stolt harmittelee.

Toissa viikolla Valkeakoskella kone- ja metallialan koulutuksen tenhon puutteen nostivat esiin sekä Vaaon rehtori Raimo Alarova että koulutuspäällikkö Leevi Lehtonen. Lehtonen kertoi, että hakijoita oli vuonna 2006 vielä 63 mutta viime vuonna enää 17. Alarovan mukaan ala on Etelä-Pirkanmaalle niin tärkeä, että koulunkin on siihen satsattava.

Harjoittelusta ja kesätöistä vakituisiin hommiin

Sontulasta kotoisin oleva ja nykyäänkin Akaassa asuva Kirsi-Marja Loikkanen tuli TKM TTT:lle ensimmäisen kerran kesätöihin vuonna 2004. Valkeakoskella kauppaopistoa käynyt nuori soitti, kysyi töitä ja pääsi haastatteluun.

– Kyllähän se jännitti. Olin ottanut yritykseen yhteyttä ja tulin sitten ensimmäistä kertaa käymään isoon tehtaaseen ja uuteen ympäristöön.

Loikkanen sai paikan ja pääsi heti tutustumaan sekä tehtaan toiminnan että asiakaskunnan ytimeen.

– Vastasin puhelimeen, hoidin osto- ja myyntireskontraa, tein avustavaa kirjanpitoa, keitin kahvia ja käsittelin postia, muun muassa. Alkuun haasteita riitti varsinkin puhelinvaihdetyössä. Puhelimessa saatettiin kysyä, saataisiinko niitä ja niitä teriä, ja minä yritin ensimmäiseksi selvittää, mistä teollisuudenalasta on kyse ja kenelle puhelu pitää yhdistää, Loikkanen nauraa.

Hänen mielestään nuorten ensimmäisissä kesätyöpaikoissa on tärkeää muun muassa se, miten työkaverit ottavat tulokkaan vastaan.

– Täällä sai aina apua ja neuvoja mutkikkaisiin tilanteisiin, ja aika äkkiä opin tuntemaan ihmiset. Mutta neuvoja pitää itsekin osata kysyä.

Kirsi-Marja Loikkanen jatkoi TKM TTT:llä kesätöissä ja työharjoitteluissa monena vuonna. Vuodesta 2010 saakka hän on ollut talossa vakituisena ensin talousassistenttina ja nykyään palkanlaskennassa.

TKM TTT:n kesätyönhaku on avoinna 15.4. saakka ja ohjeet hakemiseen sekä itse hakulomake löytyvät yrityksen nettisivuilta, rekrytointi-kohdasta.

– Valinnat teemme huhtikuun loppuun mennessä, ja ensimmäiset kesätyöntekijät aloittavat mahdollisesti jo toukokuun puolella, Suvi Stolt sanoo.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?