Aino Jämsä ehti ensimmäisenä Viialan kiirevastaanottoon

Aino Jämsä otti Viialan terveysaseman historian ensimmäisen jonotusnumeron.

Aino Jämsä otti Viialan terveysaseman historian ensimmäisen jonotusnumeron.

Akaan kaupunki aloitti maanantaina uuden palvelun Viialan ja Toijalan terveysasemilla. Kiirevastaanotossa sairaanhoitaja ottaa potilaat vastaan ilman ajanvarausta tulojärjestyksessä, ja lääkäri tulee paikalle tarvittaessa. Myös jatkotutkimukset ja jatkohoito laitetaan alulle tarpeen mukaan.

Viialan terveysasemalla ei ole ennen ollut jonotusnumerokonetta, joten Aino Jämsä teki maanantaina kello 8 aamulla historiaa napatessaan lapun numero 1.

Jämsä tuli vastaanotolle pitkään koholla olleen verenpaineen vuoksi ja pääsikin suoraan hoitajan huoneeseen.

– Tähän saakka en ole apua saanut, ja nykyinen lääkekään ei tepsi. Nyt minulle luvattiin ainakin soittaa näistä asioista, Jämsä kertoi vastaanotolta päästyään.

Aino Jämsä ja kuskina ollut Marja Eskola ovat tyytyväisiä Viialan terveysaseman palvelujen parantumiseen ja toivovat, että talo ei jatkossakaan hiljene.

– Toijalassa sairaat ihmiset joutuvat odottamaan tuntikausia, Jämsä harmitteli.

Vastaanotto auki neljänä arkipäivänä

Anja Jämsän jälkeen jonotusnumeron nappasi Jorma Voittonen, jota vaivaa käden puutuminen. Kättä särkee lepotilassa, vaikka sillä voi muuten tehdä kaikkea ja käydä kuntosalillakin.

Jorma Voittonen toivoi saavansa kiirevastaanotolta apua käden puutumiseen.

Jorma Voittonen toivoi saavansa kiirevastaanotolta apua käden puutumiseen.

– Lääkäripuolelle ei pääse, kun sinne on kolmen kuukauden jono. Fysikaalisessa olen käynyt, mutta kuntoutuskaan ei auttanut. Tällä konstilla voi päästä eteenpäin lääkäriin, jos hoitaja ei osaa sanoa, mikä tässä on, Voittonen uskoi.

Viialan kiirepäivystyksen ensimmäisen aamun lappu numero kolme meni 8-vuotiaalle Elsa Ylöselle, joka oli tullut terveysasemalle äitinsä Reetan ja sisarustensa 4-vuotiaan Aatun ja kolmen kuukauden ikäisen Esterin kanssa. Elsaa on jo pidempään vaivannut ihottuma, josta otettujen testien tulokset ovat olleet negatiivisia.

– Neuvolassa sanottiin, että tänne voi tulla, kun kävin siellä muiden lasten kanssa, Reetta Ylönen kertoi.

Elsa Ylönen (vas.) tuli kiirevastaanotolle äitinsä Reetan ja sisarustensa Aatun ja Esterin kanssa.

Elsa Ylönen (vas.) tuli kiirevastaanotolle äitinsä Reetan ja sisarustensa Aatun ja Esterin kanssa.

Kiirevastaanotolla hoidetaan juurikin ihottumia sekä esimerkiksi kurkkukipua, poskiontelo-oireita, korvakipua, pitkittyneitä flunssia, vatsavaivoja ja pieniä tapaturmia.

Kiirevastaanotto toimii kaikkina arkipäivinä paitsi torstaina Toijalassa kello 8–12 ja Viialassa kello 8–11.

 

Vastaanotto alkoi vilkkaasti

Akaan terveyskeskuksen osastonhoitajan Sirpa Hämäläisen mukaan kiirevastaanotot Toijalan ja Viialan terveysasemilla käynnistyivät hyvin. Toijalassa kävi maanantaina 26 potilasta ja Viialassa parisenkymmentä. Vastaanotot käynnistettiin, jotta päivystyksen läpivienti saadaan nopeammaksi.

– Potilaat, jotka ovat tulleet kiirevastaanotolle, ovat aiemmin istuneet useamman tunnin päivityksessä esimerkiksi nuhan ja poskiontelovaivojen takia. Nyt he pääsevät suoraan hoitajavastaanotolta kotiin. Asiakkaiden palvelu on minun mielestäni parempaa näin, ja alku näyttää hyvältä, Hämäläinen sanoo.

Aluksi molemmissa kiirevastaanotoissa on kaksi hoitajaa, jotta lääkärille saadaan tarpeeksi potilaita. Sekä Toijalassa että Viialassa yksi lääkäri on varattu kiirevastaanoton ajaksi vain sen potilaita ja konsultointia varten.

– Siinä sivussa he tekevät omia kirjallisia töitään ja uusivat reseptejä. Tämä lisää tavallaan lääkärin toimistoaikaa, jos kiirevastaanotossa on rauhallisempaa, Hämäläinen kertoo.

Ensimmäisenä vastaanottopäivänä potilaiden oireet olivat muun muassa pitkittyneitä yskiä, kuumetta ja poskiontelovaivoja. Tapaturmat, vammat, sydänsairaat, akuutit vatsakivut ja kipsaukset ovat edelleen varsinaisessa päivystyksessä hoidettavia asioita.

Lääkäripaikat saatu täyteen sijaisilla

Sirpa Hämäläisen mukaan Akaan terveyskeskuksen lääkärivakanssit on saatu sijaisjärjestelyillä yhtä tai kahta paikkaa vaille täyteen. Sijaisuudet jatkuvat syksyyn ja loppuvuoteen.

– Tilanne on nyt hyvä. Lääkärit ovat nuoria, eivätkä he pysty ottamaan vastaan potilaita sillä kapasiteetilla kuin pitkään olleet lääkärit, mutta vastaanotto sujuu koko ajan paremmin.

Kesäksi Toijalan ja Urjalan vastaanotoille tulee molempiin kaksi kandia. Viialan ja Kylmäkosken terveysasemat ovat tänäkin vuonna heinäkuun kiinni.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?