Tulevat asukkaat juhlivat Savolakodin harjannostajaisissa

Harjannostajaissa nautittiin perinteiden mukaisesti hernerokkalounas ja kakkukahvit.

Savolakodin harjannostajaissa nautittiin perinteiden mukaisesti hernerokkalounas ja kakkukahvit.

Akaan kaupungin rakentamassa Savolakodissa vietettiin perjantaina harjannostajaisia. Nuorten kehitysvammaisten asuntola valmistuu Toijalaan, Savolan alueelle heinäkuussa, ja tähän asti kaikki on sujunut suunnitelmien mukaan.

– Rakentamisessa ei ole ollut minkäänlaisia ongelmia. Täällä on ollut hyvä porukka, ja hyvä talo tästä tulee, Akaan tekninen johtaja Antti Kemi totesi tyytyväisenä.

Asuntolassa on kaksi puurunkoista ja puuverhoiltua rakennusta, joista päärakennus on 549 neliötä ja neljän asunnon rivitalo 206 neliötä. Päärakennukseen tulee kahdeksan asuntoa, yhteiset oleskelutilat, hoitajien sosiaali- ja taukotilat, vaatehuolto ja yhteinen saunatila.

Antti Kemi (oik.) jutteli harjannostajaissa rakennesuunnittelusta vastanneen Teemu Saaren ja Akaan vs. kiinteistöpäällikön Juha Jalosen (vas.) kanssa.

Tekninen johtaja Antti Kemi (oik.) jutteli Savolakodin rakennesuunnittelusta vastanneen Teemu Saaren ja Akaan vs. kiinteistöpäällikön Juha Jalosen (vas.) kanssa.

Rakennusten perustukset seisovat teräsbetonipaalujen päällä, ja tavanomaisesta rakentamisesta talot poikkeavat siinä, että wc-kylpyhuoneet tuotiin paikalle laatoitusta myöten valmiina.

Tarpeellisiakin palveluja on lopetettu

Savolakodin pääurakoitsija on orivesiläinen Rakennusliike K&M Lammi Oy, ja kohde toteutetaan KVR-urakkana. Pääurakoitsijalla on siis kokonaisvastuu sekä suunnittelusta että rakentamisesta. LVIA-työt on tehnyt Virtain Putkityö ja sähkötyöt parkanolainen LH-Sähkö.

Rakennusliike K&M Lammin vastaava työnjohtaja Tuomas Lummikko totesi Antti Kemin tavoin hommien sujuneen hyvin. Lisäksi Lummikko kehui omaa työporukkaansa ja kertoi nimenomaan tähän projektiin liittyvistä havainnoistaan.

Pääurakoitsijan edustaja Tuomas Lammikko kehui sekä omima työmiehiä että Akaan kaupungin edustajia.

Pääurakoitsijan edustaja Tuomas Lummikko kehui sekä omia työmiehiä että Akaan kaupungin edustajia.

– Kun työmaalle tullaan pitämään jollain porukalla kokouksia, meidän miehet ottavat aina kaikista suurimman koneen ja pitävät mahdollisimman suurta meteliä. Kun me puolestaan olemme pitäneet kokouksia Sipilän kodilla, kerran oli yhdellä kaverilla siivouspäivä. Hänkin haki imurin ja piti hirmu meteliä siinä tilassa, missä pidimme kokousta, Lummikko nauratti harjannostajaisväkeä.

Myös yhteisyö käyttäjien edustajien kuten Akaan kehitysvammahuollon avopalveluiden vastaavan hoitajan Marja-Leena Korpelan kanssa on sujunut hyvin.

– Marja-Leenalla on hyvää, diktaattorimaista päätöksentekoa, Lummikko kehui

Akaan perusturvalautakunnan puheenjohtaja Harri Rantala (sd) puolestaan iloitsi siitä, että pitkään suunniteltu hanke on loppusuoralla, ja kaikkien säästöuutisten keskellä saadaan iloita uudisrakennuksesta.

– Akaan perusturvassakin on tehty leikkauksia ja lopetuksia sellaisissa asioissa, missä on tiedetty, että niitä olisi hyvä jatkaa, Rantala totesi.

Omaan asuntoon kavereiden keskelle

Suurin osa Savolakodin tulevista asukkaista on jo tiedossa. Johanna Huhtinen muuttaa taloon omasta asunnosta Toijalasta ja Juha Heronen Toijalan Sipilän kodissa. Sami Lahti asuu tällä hetkellä vanhempiensa kanssa Viialassa ja pääsee kesällä ensimmäiseen omaan asuntoon.

Lahti opiskelee Aitoossa puhdistusalaa ja muuttaa Savolakotiin mielellään. Perhe sai tietää viime syksynä, että Samilla on mahdollisuus muuttaa rivitaloon. Uudessa kodissa ympärillä on paljon kavereita, joista monet ovat jo tuttuja.

Sami Lahti (vas.), Johanna Huhtinen ja Juha Heronen muuttavat Savolakotiin kesällä. Perjantaina talossa juhlittiin harjannostajaisia.

Sami Lahti (vas.), Johanna Huhtinen ja Juha Heronen muuttavat Savolakotiin kesällä. Perjantaina talossa juhlittiin harjannostajaisia.

– Onhan se mukavaa, että ei tarvitse olla yksin.

Myös Juha Heronen on tyytyväinen valmistumassa olevaan uuteen kotitaloon, vaikka perjantaina ulkona kävikin melkoinen myrsky. Herosen päivät kuluvat muun muassa siivoushommissa ja Play Stationia pelaten.

– Nyt pelaan pleikka kolmosella mutta saan kohta pleikka nelosen, Heronen iloitsi.

Koiransa kanssa kahdestaan asuva Johanna Huhtinen on päivät töissä Viialan toimintakeskuksessa. Savolakodin tienoo ei ole hänelle tuttua osaa Toijalasta, mutta Huhtinenkin odottaa innolla uusien asuntojen valmistumista.

– On mukava muuttaa paikkaan, jossa on muitakin asukkaita, Huhtinen kertoo.

Savolakodissa on takana näkyvä nlejän asunnon rivitalo sekä isompi rakennus, jossa on kahdeksan asuntoa ja muita tiloja.

Savolakodissa on takana näkyvä neljän asunnon rivitalo sekä isompi rakennus, jossa on kahdeksan asuntoa ja muita tiloja.

Trubaduuri Jani Mäkelälle harjannostajaisissa oli paljon tuttuja, sillä hän oli 2000-luvun alussa seitsemän vuotta töissä Sipilän kodissa Toijalassa. Nykyään Mäkelä asuu Tampereella ja tekee muusikon ja musiikinopettajan töitä.

Trubaduuri Jani Mäkelälle harjannostajaisissa oli paljon tuttuja, sillä hän oli 2000-luvun alussa seitsemän vuotta töissä Sipilän kodissa Toijalassa. Nykyään Mäkelä asuu Tampereella ja tekee muusikon ja musiikinopettajan töitä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?