Kevätnäytöksen teemana on Ronja Ryövärintytär

Pyryn Show Teamissa kannustetaan luovuuteen

11Show team 2

Kymmenvuotiaiden Keijut-ryhmässä tanssitaan nykytanssia.

Viialan Pyryn Show Teamissa tehtiin pari vuotta sitten tietoinen päätös jättää kilpailuihin osallistuminen vähemmälle. Lapsille ja nuorille haluttiin taata tanssitunnit, joissa ei rajoiteta luovuutta ja vapautta liikkua. Treeneistä haluttiin vähemmän tavoitteellisia.

Show Teamin pitkäaikainen ohjaaja Tuire Tuominen kertoo, että nykyään tunneilla tähdätään enemmän omiin esityksiin valmistautumiseen. Mutta harjoituksissa tehdään aina muutakin, jotta treenit ovat lapsille mielekkäitä ja monipuolisia.

– Lapset ovat tehneet projekteja, joissa he ovat tuottaneet omilla ideoillaan esityksiä. Tällainen ei sovi kilpailumentaliteettiin, koska tanssituomarit eivät aina arvosta lasten luovaa liikettä. Esityksissä pitää olla tiettyjä askelsarjoja, Tuominen selvittää.

Hänen mielestään toiminnan pitää olla ennen kaikkea lapsilähtöistä.

Show Teamissa on tanssiryhmiä lapsille ja nuorille kolmevuotiaasta ylöspäin. Harjoituksia on yleensä kerran viikossa, joskus kahdesti. Nuoremmilla on kaksi julkista esitystä vuodessa, ja niistä kevätnäytös on vuoden kohokohta.

Tänä vuonna se on Ronja Ryövärintyttären tarinan ympärille kietoutuva tanssikokonaisuus. Jokaisella ryhmällä on oma esityksensä.

– Olemme miettineet näytöksiin teemoja, jotka eivät ole ihan tavanomaisia. Halusimme nyt tarinan, jossa ei ole niin tarkkaan määritelty eri rooleja. Tämä on vapaampi esitys, jossa ei tarvitse olla tiukasti sidottu satuun, määrittelee Jenni Tuominen, joka hänkin on yksi Pyryn Show Teamin ohjaajista.

Haasteena yläkouluikäiset

Esitysten roolituksia mietitään kullekin ikäluokalle ja ryhmälle sopivaksi. Pyryllä on laaja puvusto, mutta välillä pitää tehdä uusia pukuja tai tuunata vanhoja paremmin kuhunkin esitykseen sopiviksi.

Tänä vuonna tunneille osallistuu reilut 200 nuorta ja lasta. Se on hiukan vähemmän kuin viime vuonna. Suosituimpia ovat alakouluikäisten ryhmät sekä nuorimpien satutanssiryhmät.

– Isompien tyttöjen ryhmät ovat pienentyneet, mikä on vähän huolestuttavaa. Puhutaan drop outista, kun murrosikäiset jättävät seuraharrastuksen väliin. Meillä sitä ei ole tähän asti ollut niin paljon kuin monessa muussa urheiluseurassa, Tuire Tuominen miettii.

Yläkouluikäisten pitäminen mukana toiminnassa onkin yksi haasteista. Eräs onnistunut projekti oli viime syksynä, kun nuoret työstivät esityksen omasta kokemusmaailmastaan lähtien. Tanssiin innostamisen lähtökohtana on ajatus, että kaikki osaavat tanssia, eikä valmiiksi opeteltuja askelkuvioita anneta.

Tuomisten mukaan lopputulos oli huikeaa katseltavaa. Kääntöpuolena on, että toisaalta moni nuori haluaa nimenomaan opetella valmiita malleja eli erilaisia tanssilajeja.

Pojatkin tervetulleita

Tunneille otetaan kaikki halukkaat ikäryhmiin kuuluvat lapset ja nuoret. Aikaisempaa tanssikokemusta ei vaadita.

Myös pojat ovat tervetulleita, mutta heitä on vain jokunen nuorempien ryhmissä.

– Sekä nuoret että heidän vanhempansa mieltävät tämän tyttöjen harrastukseksi, Tuire Tuominen harmittelee stereotypioita.

Oma erillinen ryhmä pojille miespuolisine ohjaajineen voisi houkutella näitä mukaan, mutta mistä saada nuori mies vetämään ryhmää?

Show Teamin ohjaajissa on ollut vain vähän vaihtuvuutta. Ilman uusia ohjaajia toiminnan laajentaminen on rajoitettua.

Kummatkin Tuomisista ovat toimineet ohjaajina pitkään. Mitä vapaaehtoistyö heille antaa?

– Ehkä meitä pidetään kylähulluina, naiset nauravat mutta lisäävät heti perään työn olevan hyvin palkitsevaa vaikkakin ajoittain rankkaa.

Show Teamin kevätnäytös pidetään Hirvialhon koululla 14.–15. toukokuuta.

11Show team 1

Anni Sivonen (vas.), Emilia Tuominen, Laura Tuominen, Mona Vahteristo, Emma Rekola ja Noora Nieminen tanssivat nykytanssia 10-vuotiaiden ryhmässä. Sekä Laura että Emma kertovat harrastaneensa tanssia jo seitsemän vuoden ajan. Esityksistä kummankin suosikki on ollut Pocahontas kolme vuotta sitten.

11Show team 4

Seitsemän–kahdeksanvuotiaiden Nuput-ryhmän tunnilla on mukana paljon leikkejä.

11Show team 3

Tuire Tuominen vetää seitsemän–kahdeksanvuotiaiden Nuput-ryhmää.

 

 

Kommentoi

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>