Kirjan painajista lehden tekijöiksi

Syksyllä 1950 perustettu Viialan Kirjapaino aloitti Viialan Sanomien julkaisemisen 4. tammikuuta 1952. Jo vuoden 1951 puolella julkaistiin näytenumero 24. marraskuuta. Lehden samoin kuin kirjapainon takana olivat kirjapainoissa tahoillaan työskennelleet ystävykset Pentti Kokko ja Ahti Ringi. Myös molempien vaimot Kirsti ja Hilkka työskentelivät yrityksessä.

Viialan Sanomat ei ilmestynyt vuoden 1956 Yleislakon aikana. Lakon jälkeen lehti kertoi  Yleislako sujuneen Viialassa rauhallisesti.

Viialan Sanomat ei ilmestynyt vuoden 1956 Yleislakon aikana. Lakon jälkeen lehti kertoi Yleislako sujuneen Viialassa rauhallisesti.

Viialan Sanomien ensimmäiseksi päätoimittajaksi nimettiin yhteiskuntatieteiden kandidaatti Elma Okkeri. Hän oli lähinnä nimellinen päätoimittaja, sillä varsinaisesta toimitustyöstä vastasi aviomies Arvo Okkeri, joka toimi Viialan työväenopiston rehtorina. Jo helmikuussa 1952 päätoimittajan vastuu ja tehtävät siirtyivät Pentti Kokolle, joka jatkoi aina vuoteen 1969.

Kerran viikossa torstaisin

Viialan Sanomien perustamisen syyt olivat samat kuin lähes kaikkien Suomen paikallislehti. Viialaan haluttiin oma äänitorvi.

Viialan Sanomat, myöhemmin Viiala-Lehti, ilmestyi torstaisin.

– Nimenomaan lehtemme keskuspaikkaa Viialaa ajatellen on oman lehden saaminen tänne mitä ensiarvoisin. Onhan Viiala omana hallinnollisena kokonaisuutena varsin myöhäsyntyinen, kolmen eri kunnan taajamista muodostunut, ja läpi sen nykyisen alueen kulki vuosisatojen ajan Hämeen ja Satakunnan raja, kirjoitti Arvo Okkeri lehden näytenumerossa.

Pieni Viiala ei kirjapainoaan elättänyt ja se ajautui konkurssiin joulukuussa 1968. Kirjapainon menestyväksi päätuotteeksi oli noussut valokuvakansio. Ahdin poika Harri jatkoi tahollaan kansioiden tekoa ja Pentin poika Esko otti vastuulleen paikallislehden. 20. tammikuuta 1969 lehti alkoi ilmestyä Viiala-Lehden nimellä päätoimittajana tuolloin vielä Tampereen yliopistossa opiskellut Esko Kokko. Myös Eskon vaimo Riitta oli lehteä tekemässä alusta asti, ensin sivutoimisena sitten  vakituisesti.

Kirsti ja Pentti Kokko (95) olivat aktiivisesti mukana paikallislehtibisneksessä vuoteen 1985.

Littiäisestä Pirkanmaan Sanomiksi

Riitta ja Esko Kokko perustivat Viiala-Lehden kumppaniksi ilmaisjakelulehti Littiäisen vuoden 1978. Nimi lehdelle otettiin Viialan Sanomien haukkumanimestä. Littiäisestä Pirkanmaan Sanomiksi ilmaisjakelulehti muuttui 9. elokuuta 1978.

Viialan Sanomat aloitti säännöllisen ilmestymisen tammikuussa 1952. Lehden ensimmäinen numero oli samalla Viialan kunnan 20-vuotisjuhlalehti.

Viialan Sanomat aloitti säännöllisen ilmestymisen tammikuussa 1952. Lehden ensimmäinen numero oli samalla Viialan kunnan 20-vuotisjuhlalehti.

Kesällä 1993 Viiala-Lehden ja Pirkanmaan Sanomien julkaisuoikeudet myyntiin Lempäälä-Vesilahden Sanomille. Viiala-Lehti ja Toijalan Seutu yhdistyivät Akaan Seuduksi 31. tammikuuta 1996. Pirkanmaan Sanomat ilmestyy tänään aikakauslehtenä Suur-Tampere, jonka päätoimittaja on akaalaisillekin tuttu Salli Saastamoinen.Pääkuvan alle Viiala-paitaan

100-vuotislogo-1

 

Yksi kommentti

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?