Seuraava projekti yhdistää haitarin ja Kölnin Filharmonian urut

Kimmo Pohjonen sai Emma-patsaan uusimmasta levystään

2000-luvulla Kimmo Pohjonen on palkittu sekä Viialan Yrittäjien Tahto-patsaalla että Vuoden Akaalaisena.

Kimmo Pohjonen on palkittu sekä Vuoden akaalaisena että Viialan Yrittäjien Tahto-patsaalla. Kuvassa oleva Tahto-patsas sai viime perjantaina rinnalleen Emma-patsaan Vuoden etnolevystä.

Viialasta kotoisin oleva ja maailmaa kiertävä haitariguru Kimmo Pohjonen sai viime perjantaina Emma-patsaan levystään Sensitive Skin. Kyseessä oli Vuoden etnoalbumin Emma. Espoossa järjestetyssä Emma-gaalassa palkittiin vuoden menestyneimmät taiteilijat ja alan ammattilaiset.

Sensitive Skin ilmestyi syyskuussa 2015 ja on siitä asti ollut Euroopan maailmanmusiikkilistan viiden kärjessä. Tammi–helmikuun se oli listan ykkösenä.

Emma-ehdokkuus oli Kimmo Pohjoselle ensimmäinen, ja heti tuli pysti kotiin. Fyysisesti Emma painaa Pohjosen mukaan kuin synti.

– Henkisesti tuollainen menee sujuvasti Viialan yrittäjiltä saadun Tahto-patsaan ja muiden palkintojen viereen, Pohjonen sanoo.

Sensitive Skin -levyn suosio on ollut itsensä vahvasti likoon panneelle säveltäjä-muusikolle yllätys.

– On se siinä mielessä ollut, että esimerkiksi maailmanmusiikkilistalla kärki on ollut aika Afrikka- ja lattari-vokaalivetoista. Se, että instrumentaalilevy pärjää siellä, on yllätys. Sitä en olisi villeimmissäkään unelmissa osannut ajatella.

Kölnin Filharmonia saa urkuteoksen

Kimmo Pohjonen esitti joukon uuden levyn kappaleita myös viime elokuussa Vasenkätisten Vestivaalilla Viialassa. Silloin hän esiintyi tyttärensä, rumpali Saana Pohjosen kanssa. Syyskuun levynjulkaisukeikalla Helsingissä mukana oli myös toinen tytär, kitaristi Inka Pohjonen.

Tällä hetkellä Sensitive Skinin kappaleita esitetään keikoilla sekä triona että Kimmon soolovetoina. Levyn menestys on lisännyt keikkakyselyitä.

– Samana päivänä kun saatiin Emma, oli keikka Kansallisteatterissa, ja nyt on Saksaa ja Englantia ja kaikkea kevään mittaan, Pohjonen kertoo lähitulevaisuudesta.

Saksassa mies on käynyt myös seuraavan projektin takia.

– Sävellän Kölnin Filharmonian saliin. Siellä on isot urut ja he kysyivät, haluanko tehdä urkujen kanssa jotakin. Se on iso projekti. Olen käynyt sämpläämässä urut, ja sävellän materiaalia urkuhanurille ja oikeille kirkkouruille. Saa nähdä tuleeko siitä myös studio-projekti.

Kimmo Pohjosen haitarinsoitossa on kuultu urkusoundeja ennenkin, mutta miehen seuraava suurteos yhdistää kaksi soitinta huomattavasti massiivisemmin.

Kimmo Pohjosen haitarinsoitossa on kuultu urkusoundeja ennenkin, mutta miehen seuraava suurteos yhdistää kaksi soitinta huomattavasti massiivisemmin.

Urkuriksi teokseen on tulossa suomalainen Mikko Helenius, ja Pohjosen mukaan ensi vuonna valmistuvaa teosta esitetään todennäköisesti myös Suomessa. Uusi sävellys vie tällä hetkellä niin paljon aikaa, että Pohjosen täytyy pitää kieli keskellä suuta muiden projektien kanssa.

– Köln ei ole ihan perusjuttu, koska pelkästään esityössä menee niin paljon aikaa. Tietynlainen luova aika mene totaalisesti tähän projektiin.

Viialalaisille Kimmo Pohjonen haluaa ehdottomasti lähettää terveisiä. Emman viialalainen seurakaan ei ole pelkästään henkistä.

– Viialahan on vireä mesta. Luultavasti olen lähiaikoina tulossa Viialaan, joko ensi viikonloppuna tai seuraavana. Juuri katsoin, kun laitoin Emman hyllyyn, että siihen se meni Tahto-patsaan viereen.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?