Virolaisen pikkukaupungin elämää Vilkussa

vironäyttelyViialan kirjastossa Vilkussa pääsee kurkistamaan virolaisen pikkukaupungin Kallasten arkeen. Akaan Seudun Suomi–Viro Seura pystytti kirjastoon valokuvanäyttelyn nimeltä Yhteinen horisonttimme. Kallaste sijaitsee Virossa Peipsijärven rannalla.

Kaupungin perustivat alueelle 1700-luvulla tulleet vanhauskoiset venäläiset. Asukkaista valtaosa on edelleen venäjänkielisiä ja vanhauskoisia. Asutus on keskittynyt kolmen Peipsin suuntaisen kadun varteen.

Elämä Peipsijärven rannalla pyörii paljolti kalastuksen ympärillä. Kalastus on yhteinen harrastus ja elinkeino rajan molemmin puolin. Kala syödään heti tai säilötään ja kuljetetaan myyntiin Viroon, Suomeen ja muuallekin Eurooppaan.

Myös paikalliset sipulit, suolakurkut, hunaja ja yrtit ovat kuuluisia ja kaikkien haluamia Virossa. Elokuussa järjestettävät kala- ja sipulimarkkinat ovatkin suurin tapahtuma paikkakunnalla.

Huippukuvaajien työtä

Näyttelyn työt on kuvannut Kamera-lehden entisen päätoimittajan Pekka Punkarin  johdolla Helsingin kaupungin Kulttuuriareena Glorian valokuvaryhmä, johon kuuluvat Katrin Kuusik, Leena Louhivuori, Ari Matinmikko, Pekka Mönttinen sekä Nicklas Nyman.

He osallistuivat Kallasten kaupungin elämään toissa keväänä, kun pilkkikausi oli vilkkaimmillaan. Kuvausreissusta syntyi näyttely, jonka työt kuvaavan paikallista arkkitehtuuria, ruokakulttuuria ja upeaa luontoa.

Yhteinen horisonttimme -näyttely oli esillä myös Milanon maailmannäyttelyn Viro-paviljongin seinillä viime syksynä.

Akaan Seudun Suomi–Viro Seuran puheenjohtaja Eero Lehtonen kertoo, että näyttelyllä haluttiin juhlistaa Viron itsenäisyyspäivää 24. helmikuuta. Kiertävä näyttely saapui Akaaseen Tampereelta viime viikolla.

Näyttely on avoinna Vilkussa 21. maaliskuuta saakka.

Akaan Seudun Suomi–Viro Seuran Orvokki Koukkula ja Eero Lehtonen ihastelevat näyttelyn töitä.

Akaan Seudun Suomi–Viro Seuran Orvokki Koukkula ja Eero Lehtonen ihastelevat näyttelyn töitä.

vironäyttely 3 Virokuva2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?