Kaupungin miehet eivät voi hoitaa latuja ja jäitä iltaisin ja viikonloppuisin

Väki vähenee ja ylityöt on kielletty

Akaan kaupungin kenttämestari Pekka Julin aloitti maanantaina työt auraamalla lumet Viialan yhtenäiskoulun kaukalosta. Kenttää ei enää hoideta iltaisin ja viikonloppuisin.

Akaan kaupungin kenttämestari Pekka Julin aloitti maanantaina työt auraamalla lumet Viialan yhtenäiskoulun kaukalosta. Kenttää ei enää hoideta iltaisin ja viikonloppuisin.

Kun talvi tuli tammikuussa Akaaseenkin, olivat kaupunkilaiset kännykkäkameroiden kanssa kenttien laidoilla odottamassa jäädytystä. Luistelumahdollisuuksia saatiin vähitellen kouluille ja muille kentille, mutta monen mielestä liian hitaasti. Facebookissa ihmeteltiin sitäkin, miksi jäät ovat illat ja viikonloput oman onnensa nojassa.

30 vuotta Toijalan ja Akaan kaupunkien hommissa ja niistä 23 vuotta kenttämestarina ollut Pekka Julin tietää syyn.

– Kenttäpuolen organisaatiossa on tullut muutoksia, ja aina kun muutoksia tehdään, ne ovat heikennyksiä. Porukkaa on vähennetty, ja se näkyy tietenkin kentillä ja laduilla.

Viime talvena tehtiin vielä ylitöitä

Toijalan ja Viialan aikana molemmissa pitäjissä oli Pekka Julinin mukaan talvisin neljä työntekijää. Vielä viisi vuotta sitten Akaassa oli talvisin kuusi latujen tekijää ja luistelukenttien jäädyttäjää ja auraajaa.

– Silloin pystyimme tekemään niin, että päivävuorojen lisäksi illassa oli yksi, ja lauantaisin ja sunnuntaisinkin yksi oli töissä kahdeksan tuntia päivässä, Julin kertoo.

Nyt vakituisia työntekijöitä Toijalan ja Viialan talviliikuntapaikoilla on neljä. Kylmäkoskella kaupungin miehet eivät tee mitään, mutta pitkäaikaistyöttömät jäädyttävät jonkun verran Sontulan ja Kirkonkylän koulun jääalueita kuten myös Rasin kenttää Viialassa.

Kentänhoitaja Harri Landström (vas.) lähti maanantaiaamuna tekemään hiihtolatuja Viialan yhtenäiskoulun vieressä olevalle pellolle. Kenttämestari Pekka Julinin mielestä miehiä pitäisi saada töihin myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Kentänhoitaja Harri Landström (vas.) lähti maanantaiaamuna tekemään hiihtolatuja Viialan yhtenäiskoulun vieressä olevalle pellolle. Kenttämestari Pekka Julinin mielestä miehiä pitäisi saada töihin myös iltaisin ja viikonloppuisin.

Vielä viime talvena iltoja ja viikonloppuja hoidettiin ylitöinä, mutta nyt töitä tehdään maanantaista torstaihin kello 7–15.30 ja perjantaina 7–13.45. Muina aikoina aurat, letkut ja latukoneet pysyvät varastoissa, oli pakkas- tai lumitilanne mikä tahansa.

– Kaupungin säästökuuri alkoi nyt kunnolla, ja meillä on ihan ehdoton ylityökielto. Tämä on vähän ristiriidassa siihen, että ihmisillä on iltaisin ja viikonloppuisin aikaa lähteä nauttimaan näistä palveluista. Nytkin jäädään lepäilemään viikonlopuksi, ja maanantaina kun tullaan, tilanne voi olla ihan mikä tahansa, Julin totesi viime perjantaina iltapäivällä.

Maanantaina työt alkoivatkin sillä, että Viilaan yhtenäiskoulun kaukalosta ryhdyttiin auraamaan pois viikonlopun lumipatjaa, jotta kenttää päästään jossain vaiheessa jäädyttämään.

Ihmiset eivät tiedä tilanteesta

Kaupunkilaisten suoraa palautetta kenttätilanteesta on tullut Pekka Julinin mukaan Facebookiin verrattuna vähän. Koulujen rehtorit tai opettajat ovat olleet yhteydessä kenttämestariin silloin tällöin.

– He tietävät, että me emme voi vaikuttaa siihen, miten toimitaan ja minkälainen organisaatio luodaan. Sitä en tiedä, tietävätkö he ylityötilanteen ja henkilöstön määrän, kun ei näistä ole paljon julkisuudessa puhuttu.

Akaan koululaisilla ja monilla vanhemmilla on ensi viikolla talviloma, mutta sekään ei muuta latujen ja luistelukenttien ylläpitotilannetta. Illat ja viikonloput mennään ilman kaupungin miesten työpanosta.

– Siellä ei kerta kaikkiaan ole ketään. Ihmiset ovat käärmeissään Facebookissa ja muualla, mutta he eivät tiedä tilannetta.

Tänä talvena katkesi myös 30-vuotinen kaukalopallopuulaakiperinne siitä yksinkertaisesta syystä, että kenttiä ei hoideta arki-iltaisin ja viikonloppuisin, jolloin ottelut pelataan.

Pekka Julinin mukaan nykyisellä neljän miehen porukalla ja ylityökiellolla jatketaan ainakin tämä talvi.

– Kahden tai kolmen vuoden kuluttua jää yksi henkilö eläkkeelle. En tiedä mitä sitten tehdään, kenttämestari toteaa.

Ensi talvena homma hoituisi Julinin mukaan paremmin, jos arkisin olisi kaksi jääpäivystäjää työajan ulkopuolella ja viikonloppuisin lisäksi latupäivystäjä sekä tarpeeksi ammattitaitoista työväkeä ruuhka-ajoiksi. Jotta Kylmäkosken kirkonkylän kaukalo saataisiin pidettyä luistelukunnossa, tulisi talliin hommata Julinin mielestä auraustraktori ja lämmitys.

Yksi kommentti

  1. jaakko

    Juttu kertoo totuuden Toijalan asennoitumisesta veronmaksajiin. Parasta olisi poistaa porukasta viidennes , varsinkin ns. päälliköistä ja siirtyä Kylmäkosken malliin. Veikkojen majan ladut ovat verrattomassa kunnossa, kiitokset talkoolaisille. Eläkeläisten maksut samoiksi kaikille, myös vanhainkodeissa! Eläkeläiset loivat kuntien hyvinvoinnin niin Kylmäkoskella kuin Viialassakin. Toijalassa vain siipiveikkoja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?