Helpiön huvila ei noussut sijoiltaan

”Seuraavalla kerralla on pakko onnistua”

Helpiön huvilaa yritettiin maanantaina nostaa siirtoa varten järven jäälle, mutta nosto jäi yritykseksi.

Helpiön huvilaa yritettiin maanantaina nostaa siirtoa varten järven jäälle, mutta nosto jäi yritykseksi.

Ensimmäinen yritys Helpiön huvilan siirtämiseksi Toijalan Kangassaaresta Teristen kartanon maille ei tuottanut tulosta maanantaina. Huvilan hirsikehikko kattoineen piti nostaa kukkulalta kokonaisena järven jäälle ja vetää uusille sijoilleen traktorilla, mutta aamulla paikalle ajetun ja asetellun nosturin voimat eivät riittäneet. Huvilan painoksi oli arvioitu 15 tonnia.

– Vaaka kävi 25 tonnissa, mutta se ei välttämättä tarkoita, että huvila painaa niin paljon. Sillä voimalla kiskottiin, mutta voi olla, että joku rakenne esti sitä nousemasta, kertoi huvilan Akaan kaupungilta ostanut Antti Veräväinen.

Nosturilla haluttiin säästää työtunteja

Huvilan päädyt ja takaseinä saatiin ilmaan, mutta etuseinä ja talon keskikohta eli uunin muurin paikka pysyivät aloillaan. Muurin perustuksista kaivettiin päivän mittaan melkoinen määrä hiekkaa, tiiliä ja päänkokoisia kiviä, mutta turhaan.

Helpiön huvilan ulkoseiniä nostettiin maanantaina myös tunkeilla, jotta saataisiin tietää, mistä talo kinnaa.

Helpiön huvilan ulkoseiniä nostettiin maanantaina myös tunkeilla, jotta saataisiin tietää, mistä talo kinnaa.

– Sinne voi olla valettu betonia tai rautaa, josta me emme tiedä, mutta todennäköisempää on, että tämä nosturi ei vaan jaksanut. Se jäi jälkikäteen vähän harmittamaan, että nosturi olisi voitu ajaa kolme metriä lähemmäs huvilaa. Luulisin, että silläkin on joku vaikutus tuollaisessa nostossa, Veräväinen totesi.

Nosturilla oli tarkoitus korvata timpurityötunteja.

– Vaikka tämäkin on kallista touhua, se vasta tuleekin maksamaan, jos huvila puretaan palikoiksi ja kootaan taas.

Yöunien jälkeen kohti uutta yritystä

Pykälää isompaa nosturia Antti Veräväinen ei aio paikalle hankkia eikä tiedä löytyisikö sellaista edes. Seuraavaksi otetaan varman päälle.

– Nyt joko puretaan kattorakenteet pois tai sitten sahataan talo keskeltä poikki ja otetaan yläkerta ja alakerta erikseen. Seuraavalla kerralla on pakko onnistua.

Monet ihmiset olivat tulleet seuraamaan maanantain nostoyritystä Vanajan jäältä. Antti Veräväinen oli itse päivän huvilan sisällä ja ympärillä sekä puhelimessa että purkutöissä. Isännällä riitti aikaa myös siirtoyritystä kukkulalla seuranneelle muulle perheelle, mutta hyväntuulisuus peitti alleen toisenlaisiakin tunteita.

Antti Veräväinen seurasi nostoyritystä välillä myös poikansa kanssa.

Antti Veräväinen seurasi nostoyritystä välillä myös poikansa kanssa. Järven jäälläkin riitti yleisöä.

– Vaikka minä tässä naureskelen, tämä on aikamoinen pettymys. Tähän hetkeen oli ladattu aika paljon toiveita ja tavoitteita. Nukun nyt vähintään yhden yön, mutta kyllä minulla se tahtotila on, että se saataisiin tänä talvena pois, Veräväinen sanoi iltapäivän päätteeksi.

Mahdollista on, että huvilaa aletaan riisua seuraavaa erää varten jo tämän viikon aikana.

– Jos se pistetään kahteen osaan, pitää selvittää, onko mahdollista tuoda se tietä pitkin, jos jää heikkenee. Matkalla on 18 sähkölinjaa, mutta jos se on sahattu kahtia, sähköjohdot eivät tule ongelmaksi. Tien kapeus voi tulla.

Huvilan alle oli pujotettu liinat, jotka kiinnitettiin nosturin ketjuihin.

Huvilan alle oli pujotettu liinat, jotka kiinnitettiin nosturin ketjuihin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?