Asuminen jakautuu kasvukäytävälle työpaikkoja tasaisemmin

Suomen Kasvukäytävä on Helsinki–Hämeenlinna–Tampere-vyöhykettä kehittävä verkosto, johon kuuluvat muun muassa kaikki alueen 20 kuntaa ja kaupunkia, maakuntaliitot, neljä ministeriötä ja yrittäjäjärjestöt.

Suomen Kasvukäytävän projektijohtaja Anna-Mari Ahonen kertoi muun muassa uusista, jo testikäyttöön tulevista mobiilisovelluksista, joilla pyritään helpottamaan ihmisten liikkumista.

Suomen Kasvukäytävän projektijohtaja Anna-Mari Ahonen kertoi muun muassa uusista, jo testikäyttöön tulevista mobiilisovelluksista, joilla pyritään helpottamaan ihmisten liikkumista.

Kasvukäytävän projektijohtaja Anna-Mari Ahonen napautti Akaan Seudun juhlaseminaarin palapeliin oman palansa kertomalla akaalaisten arjesta uudenlaisen liikkumisen ja asumisen ajassa.

Työpaikkojen ja asumisen keskittyminen Suomessa jatkuu, ja Ahonen kuvailikin ensin arkea osassa muuta maata. Asuminen voi olla mahdotonta, vaikka työtä ja koti olisikin.

– Itä-Suomessa tilanne on jo niin vakava, että tietyissä taajamissa joudutaan pohtimaan esimerkiksi vesihuoltoinfran alas ajamista. Tilanne saattaa olla se, että yhdyskunnat on suunniteltu huomattavasti suuremmille asukasmäärille, ja nyt virtaumat alkavat olla liian pieniä.

Sijoittajien kannalta HHT-vyöhyke on alue, jolla rahoitetaan sekä yrittämiseen että asumiseen liittyviä investointeja. Vaikka suurin osa työpaikoista on käytävän päissä, asuminen jakautuu koko janalle.

Akaa on Ahosen mukaan hyvä esimerkki uuden ajan puutarhakaupunginosasta, jossa digitalisaatio vaikuttaa kaikkeen.

– Ei ole mitään syytä odottaa, että murros asumisen ja liikkumisen osalta olisi ohi, ja 50 vuoden päästä me toimisimme niin kuin me nyt toimimme tai lähellekään sitä. Ihmisen reviiri kasvaa, ja kasvukäytävän keskeltä pystytään hetkessä hujahtamaan toiseen päähän työn, harrastuksen, opiskelun tai asioinnin perässä.

Tavoitteena energiaomavaraisuus

Yksi liikkumista muuttava asia on käyttövoima. Anna-Mari Ahonen uskoo, että Akaa on tulevaisuudessa vaihtoehtoisten polttoaineiden ja ekologisen liikkumisen laatukäytävällä. Muutoksen taustalla voi olla ilmastopolitiikka tai kansallinen energiapolitiikka ja riippumattomuus muista valtioista.

– Ajan puutteen vuoksi en mainitse Venäjää nimeltä, Ahonen totesi.

Yksi Suomen Kasvukäytävä -verkoston tavoite on, että jollain aikavälillä HHT-vyöhyke olisi energiaomavarainen. Se tarkoittaa sitä, että erilaiset yksiköt kuten talot ja tilat tuottavat itse energiaa.

– Uskon, että muun muassa Toijalan ABC on jatkossa sellainen keskus, josta autoilija tietää saavansa kaikki käyttömuodot, oli kyseessä sitten bioetanoli, biodiesel tai mikä tahansa vaihtoehto. Sähköauton pikalatauspisteille saattaa olla fiksua tehdä kännykällä käytettävä varausjärjestelmä, jotta voi olla varma, että saa ajan.

Kasvukäytävällä uuden ajan liikkumisen päärungot ovat olemassa, mutta niihin liittyminen täytyy ajatella uudelleen. Tarvitaan esimerkiksi palveluita siihen, miten voidaan fiksummin ja edullisemmin liikkua paikasta toiseen ilman että perheessä tarvitsee olla ainakaan kahta autoa.

– Meillä on syntymässä operaattoreita, jotka myyvät liikkujille erilaisia matkoja. Henkilö voi yhdistää taksia, junaa ja bussia, maksaa siitä operaattorille, eikä kulkiessa tarvitse maksaa mitään.

Ensimmäinen tällainen palvelu on jo tulossa käyttöön, kun Sonera avaa Reissu-sovelluksen lähiviikkoina Hämeenlinnan seudulla. Tarkoitus on, että se laajenee Pirkanmaalle ja pohjoiselle Uudellemaalle.

– Myöhemmin voi myös tarjota kimppakyytejä tai liittää oman autonsa autopooliin, jolloin syntyy liikkumisen Spotifyn tai liikkumisen Facebookin kaltaisia yhteisöjä, Ahonen tähyilee ja toteaa, että olemme menossa kohti eräänlaista jakamistaloutta.

– Esimerkiksi Tukholmassa enää yhdeksän prosenttia nuorista suorittaa ajokortin silloin, kun he täyttävät 18 vuotta.

Akaa voisi olla aktiivisempikin

Ahosen mielestä Akaalla on menestyksen mahdollisuudet omissa käsissään.

– Paikallislehdellä taas on monin tavoin mahdollisuus siivittää tätä menestystä ja kannustaa. Mielestäni tämäkin tilaisuus on oikein hyvä esimerkki siitä, että näin täällä juuri tehdään eikä katsota peräpeiliin vaan horisonttiin.

Ahosen puheen päätteeksi päätoimittaja Juha Kosonen tiedusteli, miten Akaa on ottanut paikkansa kasvukäytävän suunnittelussa ja työskentelyssä, ja onko akaalaisia ja Akaan edustajia näkynyt missään.

– Kyllä teitä missään on näkynyt, mutta minulle sopisi oikein hyvin, että olisitte mukana aktiivisemminkin. Tämä koskee sekä luottamushenkilöitä että yksittäisiä yrityksiä, Ahonen lopetti.

Kommentit (2)

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?