Kevään 2016 aikana Akaassa heiluu joukko Hölmöläisiä

Minna Kankaan työryhmälle apuraha

Näyttelijä-ohjaaja-käsikirjoittaja Minna Kangas sai 11 000 euron apurahan taiteelliseen työskentelyyn.

Ohjaaja Minna Kangas työryhmineen sai 3 000 euron apurahan lasten Hölmöläis-teokseen.

Akaalainen Minna Kangas työryhmineen on saanut 3 000 euron apurahan lasten ja nuorten musiikkiteatteriteoksen valmistamiseen.

Akaassakin toimiva tamperelainen kulttuuriosuuskunta Uulu sai 2 500 euroa monitaiteellisten ja monikulttuuristen päiväleirien järjestämiseen kesäkuussa 2016.

Taiteen edistämiskeskus ja Pirkanmaan taidetoimikunta jakoivat tälle vuodelle yhteensä 341 000 euroa apurahoja ja avustuksia. Apurahat myönnetään veikkausvoittovaroista, ja ne olivat haussa loka–marraskuussa 2015.

Hölmöläiset syntyvät Veljesten jälkimainigeissa

Minna Kangas kertoo, että juuri myönnetyllä apurahalla tehdään Toijalan Sampolaan valmistuva lasten ja nuorten musiikkiteatteriesitys Hölmöläiset. Idea siitä syntyi viime kesänä, kun Kankaan Sataman Kesäteatteriin ohjaaman Seitsemän veljeksen lapsinäyttelijät halusivat jatkaa yhdessä työskentelyä.

– Lapsilla oli suuri murhe, kun Seitsemän veljestä loppui. He olivat hitsautuneet kesän aikana hyvin toimivaksi ryhmäksi, jolla oli hauskaa yhdessä ja kunnon tekemisen meininki.

Kangas ajatteli, että ei lahjakkaita ja kivoja lapsia tähän sovi jättää.

– Olin aloittamassa Valkeakoski-opiston Akaan-osaston lastenteatteriryhmien vetäjänä ja ehdotin lapsille, että tulkaa siihen. He tulivat. Valkeakoskelta kesällä käyneet lapset eivät harmiksemme syksyn tohinoihin ehtineet, mutta Toijalasta tuli kolme uutta nuorta joukkoon mukaan, ja niin oli hölmöläissakki kasassa.

Syksyn aikana opiston tunneilla on kehitetty nuorten ilmaisuteknisiä valmiuksia ja tutustuttu Hölmöläistarinoihin. Jokainen on saanut kehitellä oman hölmöläishahmonsa nimen, asun ja luonteenpiirteet.

– Minä valitsin kymmenen hölmöläistarinaa ja kirjoitin niistä näytelmän näille hölmöläisille. Ihan mittatilaustyötä siis. Halusin juttuun mukaan musiikkia, laulua ja tanssia, kun tiesin joukosta löytyvän useiden instrumenttien taitajia, musikaalista ja liikunnallisesti lahjakasta väkeä.

Mukana projektissa ovat muusikko-säveltäjä Harri Salminen ja koreografi Jessi Palovaara, joiden kanssa Kangas tiesi yhteistyön toimivan. Myös lapset olivat tehneet kumpaisenkin kanssa hommia Seitsemässä veljeksessä.

Salminen sävelsi ja sanoitti Hölmöläisten musiikin, jonka lapset itse soittavat pianolla, haitarilla kitaralla, bassolla, rummuilla ja viuluilla.  Palovaara puolestaan tekee koreografiat.

Yhteistyökumppaneina ovat myös Toijalan Näyttämö, Valkeakosken Musiikkiopisto ja Käsityökoulu Näpsä.

– Paljon on vielä työtä ja talkoota edessä, ennen kuin juttu on ensi-illassa toukokuun puolivälissä, Kangas toteaa tilanteeseen tyytyväisenä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?