Akaan elinkeinopäällikön Kristiina Salo mukaan asioiden pyörittelyn sijaan on tartuttava toimeen

Yksikään tiekyltti ei osoita Akaaseen

Akaan elinkeinopäällikkö Kristiina Salo peräänkuulutti rohkeutta tehdä ratkaisuja.

Akaan elinkeinopäällikkö Kristiina Salo peräänkuulutti rohkeita toimenpiteitä ja yhteisen Akaan rakentamista.

Akaan Seudun 100-vuotisjuhlaseminaarissa puhuneen Akaan elinkeinopäällikkö Kristiina Salon mukaan Akaa on monelle paikkakuntana edelleen tuntematon. Vaikka Akaa on vanha ja perinteikäs nimi ja tuttu ristisanoista, se ei tee kaupungista tunnettua.

– Kun  sanoo olevansa Akaasta, pitää selittää, missä se on ja luetella litania Toijala, Viiala ja Kylmäkoski, Salo totesi.

Salon mukaan kolmesta kunnasta syntyneen Akaan syvin olemus hakee vielä muotoaan. Siihen kuuluvat Salon mielestä ainakin moottoritie, rautatie ja vesistö.

– Olemme myös hunajapääkaupunki, joka on ainutlaatuista ja josta olemme ylpeitä. Se on jotain, mitä muut eivät ole. Mutta voimmeko rakentaa meidän imagomme tai hengen sen varaan, siitä en ole ihan varma, Salo mietti.

Akaa-kyltit saatava teiden varsille

Elinkeinopäällikön mukaan Akaaseen johtaville teille olisi ehdottomasti saatava Akaa-tiekyltit, jotta paikkakuntaa tuntematonkin löytäisi kaupunkiin. Salon mukaan tällä hetkellä teiden varsilta ei löydy yhtään tiekylttiä, joka osoittaisi Akaaseen.

– Kyltit on saatava, koska Akaaseen ei voi osata, jos teillä on ainoastaan kunnan rajakyltit. Tämä on suuri ja merkityksellinen asia Akaan kannalta. Kyltit maksavat, mutta mitä se maksaa Akaalle, jos kylttejä ei ole, Salo huomautti.

Salon mukaan kylttiasia olisi helppo ratkaista, kunhan tartutaan toimeen asian pyörittelyn sijaan. Akaa pitäisi Salon mukaan lukea myös myös rautatieasemalla.

Tuntematon Akaa tuli ilmi myös elinkeinopäällikön vuodenvaihteessa tekemässä markkinointitutkimuksessa keskisuomalaisiin kasvuyrityksiin. Ajatuksena oli herätellä yritysten kiinnostusta sijoittua etelämmäksi. Yli puolet vastanneista yritysjohtajista ei tuntenut Akaata tai tiennyt, missä se sijaitsee. Salon mukaan on luonnollista, että paikkakunta mielletään huonoksi sijoittumispaikaksi, jos sen sijaintia ei tiedetä.

– Ostaisitteko te tontin eurolla Leppäjärveltä tietämättä, missä se on? Onneksi meillä on mahdollisuus parantaa tunnettavuutta.

Akaaseen muuttaneet tyytyväisiä

Yhteisen Akaan rakentamista, rohkeita toimenpiteitä ja siirtymistä puheista tekoihin peräänkuuluttanut elinkeinopäällikkö Kristiina Salo toivoi akaalaisten kulkevan rinta rottingilla ja olevan ylpeitä kaupungistaan, josta löytyy paljon hyvää. Salon mukaan sitä on muun muassa vireä elinkeinoelämä, peruspalvelut, hyvät yhteydet, maaseutumaisuus, sijainti kasvukäytävällä Helsingin ja Tampereen välissä sekä lähellä yliopistokaupunki Tamperetta, minkä ansiosta tarjolla on osaavia työntekijöitä. Salo muistutti, että Akaaseen muuttaa vuosittain myös noin 800 uutta asukasta.

– Tuntuu, että syntyperäiset akaalaiset ovat monta kertaa turhan kriittisiä. Pitäisi käydä kääntymässä muualla ja tulla takaisin. Muuttajat ovat todella tyytyväisiä Akaan palveluihin ja ympäristöön. Akaassa elämässä jää aikaa muuhunkin kuin matkustamiseen ja palveluiden hakemiseen ympäri kaupunkia. Kaikki on täällä suhteellisen lähellä.

7seminaariTA22
Tietokirjailija Osmo Soininvaara.

Tietokirjailija Osmo Soininvaaran mukaan teollisuusyrityksen perustajan on syytä ensimmäisenä katsoa liikenneyhteyksiä.

7seminaariTA1

Elinkeinopäällikkö Kristiina Salon esitys liikutti yleisöä.

7seminaariTA16

Lukiolaisnuoret seurasivat seminaaria auditorion takapenkeillä.

7seminaariTa4

Elinkeinopäällikkö Kristiina Salon mukaan teiden varsille on saatava Akaa-kyltit.

7seminaariTA15 7seminaariTa7 7seminaariTA6 7seminaariTA3
Harri Mattilan mukaan Lempäälän ja Akaan erottaa toisistaan seutuliikenne.

Harri Mattila totesi, että Lempäälään on tulossa uusia asukkaita tiuhempaan tahtiin kuin kunta ehtii kaavoittaa tontteja. Mattilan mukaan Akaan ja Lempäälän ero on julkisen liikenteen saavutettavuus. Mattila kaipasikin lisää junavuoroja sekä Tampereen kaupungin bussiliikenteen ulottamista Akaaseen.

Seminaari kiinnosti entisiä ja nykyisiä pankkiireita: Maija Pohjoismäki vierellään Tuomo Smått, Heikki Teräväinen ja Jere Hakala.

Tietokirjailija Osmo Soininvaara.

Tietokirjailija Osmo Soininvaaran mukaan väestö valuu isoihin kaupunkeihin ja etelään. Soininvaara arvioi, että maaseudulla tulee olemaan osa-aikaisen asumisen rooli.

Akaan Seudun päätoimittaja Juha Kosonen (oik.) jakoi puheenvuoroja Osmo Soininvaaran esityksen jälkeen.

Akaan Seudun päätoimittaja Juha Kosonen (oik.) jakoi puheenvuoroja Osmo Soininvaaran esityksen jälkeen.

7seminaariTA16

Juhlaseminaarin yleisöön kuului myös Akaan lukion oppilaita.

7seminaariTA15
Juhlaseminaariin oli saapunut myös Urjalan kunnanjohtaja Hannu Maijala. Maijalan vieressä akaalaiset valtuutetut Juhani Salin ja Arja Raiski.

Juhlaseminaariin oli saapunut myös Urjalan kunnanjohtaja Hannu Maijala (vas.). Maijalan vieressä akaalaiset valtuutetut Juhani Salin ja Arja Raiski.

7seminaariTA12

Urjalan kunnanjohtaja Hannu Maijala ja akaalaiset demarivaltuutetut Juhani Salin ja Arja Raiski.

7seminaariTa13

Jaakko Sjöblom kysyi Osmo Soininvaaralta, onko väestön keskittymiselle keskuksiin edes teoriassa muita vaihtoehtoja.

 

Liikenne- ja viestintäministeriön valtiosihteeri Jari Partanen toi elinkeinoministeri Olli Rehnin terveiset tilaisuuteen.

Liikenne- ja viestintäministeriön valtiosihteeri Jari Partanen toi elinkeinoministeri Olli Rehnin terveiset tilaisuuteen.

Keskustavaikuttajat Markku Anttila (vas.), Jouni Vaittinen ja Ossi Kuparinen.

Keskustavaikuttajia edustivat Markku Anttila (vas.), Jouni Vaittinen ja Ossi Kuparinen.

Akaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen (kok) ja Akaan Kokoomuksen puheenjohtaja Tomi Koistinen.

Akaan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Jouko Rytkönen (kok) ja Akaan Kokoomuksen puheenjohtaja Tomi Koistinen.

Akaan Seudun juhlaseminaaria seurasi myös joukko lukiolaisia.

Akaan Seudun juhlaseminaaria seurasi myös joukko lukiolaisia.

7seminaariTa7 7seminaariTA6

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?