Jopo-luokka on mukana ravintolapäivässä Amerikka-teemalla

Jopo-luokka perustaa sunnuntaina ravintolan Amerikka-teemalla. Myös mainokset ovat luokan käsialaa.

Jopo-luokka perustaa sunnuntaina ravintolan Amerikka-teemalla. Myös mainokset ovat luokan käsialaa.

Toijalan yhteiskoulun jopo-luokka osallistuu ensi sunnuntaina 21.2. kansainväliseen ravintolapäivään perustamalla päiväksi Jopo’s Diner -ravintolan Toijalan nuorisotilalle. Amerikkalaistyylinen ravintola on avoinna kello 11–15.

Jopo-luokan äänestyksellä valitseman Amerikka-teeman mukaisesti tarjolla on hot dogeja, pitsaa, mutakakkua, cookies-keksejä ja vohveleita. Menussa on huomioitu myös laktoositon ja gluteeniton ruokavalio.  Pitsaa on tarjolla kinkulla, tonnikalalla ja kasvisversiona.

– Osa ruuista tehdään valmiiksi etukäteen ja osa valmistetaan paikan päällä, kertoo ruokatiimin vetäjä Patrik Palkoranta.

Hot dogeja on varattu 50 kappaletta ja pitsoja leivotaan viisi pellillistä. Tarvittaessa raaka-aineita haetaan lisää päivän aikana kaupasta.

Tiimit vahvuuksien mukaan

Ravintolapäivää toteuttavat ruoka-, markkinointi- ja taloustiimi, joihin oppilaat on jaettu omien vahvuuksiensa mukaan. Ruokatiimi vastaa ruokien suunnittelusta ja valmistamisesta ostoslistan laatimisesta alkaen. Patrik Palkorannan lisäksi tiimiin kuuluvat Eveliina Räsänen, Iina Nuppula ja Jami Virtanen.  Patrik ja Jami suunnittelevat ruuanvalmistuksesta itselleen myös ammattia.

– Se on kiinnostavaa ja haluan siitä jatkossa työn, Patrik sanoo.

Markkinointitiimin Carolina Ahola, Tuuli Jääskeläinen, Niko Stenberg ja Luna Ronimus ovat tehneet ravintolapäivään mainosmateriaaleja, jakaneet niitä postilaatikkoihin ja kauppojen ilmoitustauluille sekä perustaneet tapahtumalle oman sivun Facebookiin.

– Tässä on saanut käyttää omia vahvuuksia eli käsiä, askarrella ja piirtää, kun tykkäämme siitä, Tuuli toteaa.

Oppilaat ovat valmistelleet ravintolapäivää tiimeissä. Tuuli Jääskeläinen on johtanut markkinointitiimiä.

Oppilaat ovat valmistelleet ravintolapäivää tiimeissä. Tuuli Jääskeläinen on johtanut markkinointitiimiä.

Taloustiimin Leevi Lundell ja Miku Moisio ovat suunnitelleet hinnastoa ja olleet markkinointitiimin apuna.

Jopo-luokan opettajan Ilona Luodon ja Jopo-ohjaajan Sanna Jaakolan mukaan ravintolapäivän toteutuksessa on opittu samalla äidinkieltä, yrittäjäkasvatusta, yhteiskuntaoppia ja kotitaloutta. Suunnitteilla on myös ruokalistan kääntäminen englanniksi.

– Oppilaat ovat nähneet, mitä kaikkea tällainen tapahtuma vaatii, mitä asioita pitää ottaa huomioon, mikä merkitys on markkinoinnilla ja miten tapahtumasta saadaan mahdollisimman hyvä tuotto, Sanna Jaakola kuvailee.

Jopo-luokka käyttää ravintolapäivästä saamansa tuoton luokkaretkeen, jonka kohde on vielä avoin.

 

Jopo-luokka loppuu säästötoimien seurauksena

Joustavaa perusopetusta tarjoavaa jopo-luokkaa ei ole Akaassa enää ensi lukuvuonna. Jopo-luokka loppuu kaupungin säästökuurin seurauksena. Jopo-luokka on tarjonnut toiminnallisen ja työelämäpainotteisen tavan suorittaa peruskoulun yhdeksäs luokka. Kymmenen oppilaan jopo-luokka on ollut Akaassa kaksi vuotta.

– Jopo-luokalle ei riitä enää resursseja, koska vakanssittomat määräaikaiset virat loppuvat, mikä on kaupungin säästölinjaus, toteaa Toijalan yhteiskoulun rehtori Jorma Ojala.

Ojalan mukaan koulun on elettävä säästöpäätösten mukaan.

– Toki pystymme aina räätälöimään kaikenlaista, jos on tarvetta – ja on räätälöitykin. Varmasti tällainen opiskelumuoto hyödyttäisi toisia, mutta kun rahkeissa ei ole varaa, niin ei ole. Tämä on yhtä suuri menetys kuin muun muassa se, että jokainen luokka suurenee neljänneksen tai viidenneksen.  Tämä kuuluu samaan pakettiin.

Motivaatio löytyi sähläyksen jälkeen

Akaan jopo-luokka on toiminut Toijalan yhteiskoulun tiloissa jopo-opettajan ja -ohjaajan johdolla. Jopo-luokalle on voinut hakea kahdeksannen luokan keväällä sekä Viialasta että Toijalasta. Kohderyhmänä ovat olleet oppilaat, joiden koulunkäynnin etenemisestä, päättötodistuksen saamisesta tai toiselle asteelle siirtymisestä on herännyt huoli.

– Tyhmää, toteavat nykyisen jopo-luokan oppilaat luokan loppumista.

Tuuli Jääskeläinen toivoo, että jopo-luokka saisi jatkaa.  Tuulin mielestä se olisi hyvä asia nuorten tulevaisuuden kannalta.

– On oppilaita, joiden on paljon helpompi opiskella tällaisessa ympäristössä.

Tuuli sanoo kahdeksannen luokan menneen omalla kohdallaan sähläykseksi, minkä jälkeen jopo-luokka tuntui hyvältä ratkaisulta. Käsillä tekemisestä kiinnostunut Tuuli suunnittelee jatkavansa Tampereen seudun ammattiopistoon Treduun opiskelemaan sisustusalaa tai puusepäksi.

– Tulin tänne ja löysin motivaation uudelleen. Jopo-luokalla huolehditaan enemmän ja saa apua, jos sitä tarvitsee, Tuuli toteaa.

Jopo-luokalla täyskäännös poissaoloissa

Patrik Palkorannan mukaan pienen ja ison luokan välillä on selvä ero.

– Kyllä sen eron huomaa, jos on opettaja ja ohjaaja kymmentä oppilasta varten tai yksi opettaja ja 20 oppilasta.

Metallialasta kiinnostunut Niko Stenberg on tehnyt jopo-luokalla täyskäännöksen poissaoloissa, joita seitsemännellä ja kahdeksannella luokalla kertyi huomattavan paljon.

– Minun oli aika herätä, kun piti ruveta hakemaan jatkopaikkaa. Ei niillä numeroilla olisi päässyt mihinkään, Niko sanoo.

Jopo-opettaja Ilona Luodon mukaan oppilaita ovat innostaneet joustava opiskelu, tiivistetysti esitetyt asiat sekä työssäoppimisjaksot. Turhia poissaolojen karsimiseksi jopo-ohjaaja soittaa aamulla oppilaalle, jos tämä ei ole tullut kouluun kello 8.30:een mennessä.

– Usein syynä on pommiin nukkuminen. Oppilas herää viimeistään soittoon ja tulee yleensä nopsasti kouluun, jopo-ohjaaja Sanna Jaakola kertoo.

Jaakola harmittelee, että jopo-luokan pidempiaikaisista vaikutuksista nuorten elämään ei ehtinyt kertyä tietoa.

– Itse ainakin uskon, että tästä on hyötyä.

 

Jopo-luokka perustaa sunnuntaina Jopo´s Diner -ravintolan Toijalan nuorisotilalle.

Jopo-luokka perustaa sunnuntaina Jopo´s Diner -ravintolan Toijalan nuorisotilalle.

7jopoluokka3

Jopo-luokan oppilaat ovat tehneet ravintolapäivän markkinointia varten flyereita ja julisteita.

 

 

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?