Mobile Horror pureutuu terävällä huumorilla kovaan kännykkäbisnekseen

Onnistuneet roolivalinnat tarjoavat sähköisiä ihmissuhteita Viialan teatterissa

Dacutecin henkilökunta Terhi (Johanna Pekola), Seppo (Jari Mäkinen) ja Mikke (Jarno Huuhtanen oik.) pohtimassa firman arvoja. Kuva: Viialan Teatteri

Dacutecin henkilökunta Terhi (Johanna Pekola), Seppo (Jari Mäkinen) ja Mikke (Jarno Huuhtanen oik.) pohtimassa firman arvoja. Kuva: Arto Mantela.

Viialan teatterissa perjantaina ensi-iltansa saanut Mobile Horror peilaa terävästi mobiilialaa. Juha Jokelan käsikirjoittama komedia tarjoaa naurun lomassa paljon ajateltavaa. Sen herkkuja ovat kielellinen nokkeluus ja persoonalliset dialogit.

Komedia pureutuu liike-elämän armottomaan työtahtiin ja kovaan kilpailuun veitsenterävällä huumorilla. Samalla se pohtii laajemminkin elämän arvoja ja sitä, kuinka ne loppujen lopuksi pitää saada ilmenemään jokapäiväisessä elämässä.

Näytelmän tapahtumapaikkana on Mobiilifirma Dacutec, jota ollaan fuusioimassa emoyritykseen. Sen kolmesta työntekijästä on paikkansa säilyttämässä vain juuri puolen vuoden burn out -lomalta palannut toimitusjohtaja, Terhi. Hän on sairaslomallaan innoittunut Mahatma Gandhin opeista ja tahtoo, että niitä toteutetaan firmassa. Hän pyrkii tuomaan kännykkäbisnekseen iloa ja lähimmäisenrakkautta.

Olisiko siinä ratkaisu yrityksen pelastamiseksi? Jotain on tehtävä. Aikaa on vain kaksi viikkoa. On pakko löytää uusi liikeidea.

Näyttelijöiden kemiat toimivat

Ohjaaja Kaarina Perola on onnistunut roolivalinnoissaan. Tyypeiltään kovastikin erilaiset näyttelijät sopivat hyvin yhteen. Näytelmässä on ihmissuhteiden sähköistä tunnelmaa. Sanailua ja vinoilua riittää, mutta näyttelijöiden keskinäinen kemia toimii ja tehot otetaan irti.

Toimitusjohtaja Terhiä esittää Johanna Pekola, joka tekee osansa uskottavasti ja sisäistää rooliin kuuluvan hysteerisyydenkin ansiokkaasti. Terhi korostaa lähimmäisenrakkautta mennen siinä myös käytännön tasolle. Sitä kautta löytyy viimein se kaivattu, yhtiön pelastava liikeideakin – Mobile Horror.

Käsikirjoittaja Jokela ja ohjaaja Kaarina Perola ovat saaneet Dacutecin kahdesta muustakin työntekijästä irti tämän ajan hengen. Heidän mobiilialan termejä vilisevät repliikkinsä kertovat tämän päivän menosta.

Seppo on yrityksen suupaltti markkinointipäällikkö, jota esittää Jari Mäkinen. Juha Jokelan Sepon rooliin kirjoittama liukas ja napakka replikointi ja fraasien käyttäminen onnistuu Mäkiseltä erinomaisesti. Hän kiteyttää loistavasti kaikki myyntimiehiin liitetyt stereotypiat.

Jatkuvasti kahvia ryystävää, jännitys- ja kauhukertomuksia ahmivaa graafikko-koodaaja Mikkeä esittää Jarno Huuhtanen. Hänen alussa hissukkaa ja ujoa esittävä Mikkensä muuttuu loppua kohti uskottavan räväkäksi.

Konsernin johtajan Tarmon roolissa nähdään Timo Vepsäläinen. Hän näyttäytyy firmassa ohimennen ennen ja jälkeen mökkireissunsa.  Vepsäläinen on omiaan pomon osassaan ja eläytyy firman asioista lähes viis veisaavan rooliinsa herkullisesti.

Viialan Teatterissa on nähty paljon musiikkinäytelmiä. Tässä näytelmässä ei ole musiikkia, eikä sitä kaivatakaan. Lavastuksen, tyypillisen konttorimiljöön, on suunnitellut ohjaaja Kaarina Perola ja näytelmän valot Arto Mantela.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?