Vangit auttavat Kylmäkosken vankilan remontissa

4Vankilan remontti 5

Vankilanjohtaja Harri Rämö on tyytyväinen remontin sujumiseen.

Kylmäkosken vankilan remontti on edennyt jopa paremmin kuin olisi voinut toivoa. Viime vuoden alkupuolella aloitettiin remontti, jossa muun muassa uusitaan koko talon kupariset vesiputket. Lisäksi vankiosastoihin sekä selleihin asennetaan sprinklerit tulipalojen varalta.

Aikaisemmin henkilökunnalle oli  käytössä seinissä kiinteät painikkeet päällekarkauksien varalta, ja ne on nyt korvattu henkilökohtaisella päällekarkausjärjestelmällä. Myös sellien kutsujärjestelmä on uusittu.

Vankilatilat ovat Senaatti-kiinteistöjen omistuksessa, ja alunperin se oli budjetoinut projektiin 1,3 miljoonaa euroa. Summa nousi hiukan aiotusta 1,5 miljoonaan euroon.

– Hintaa nosti muun muassa se, että myös kaikki sellit, vankiosastojen käytävät ja rappukäytävät maalataan. Lisäksi lattiat vahataan. Senaatti-kiinteistöt lupasi kustantaa aineet, jos vangit tekevät työn, vankilanjohtaja Harri Rämö kertoo.

Senaatti-kiinteistöt vastaa remontista ja sen kuluista. Vankila maksaa kulut takaisin vuokraosuudessa.

Rämö hykertelee kertoessaan, kuinka hyvin kaikki on mennyt remontin kanssa. Vankiosastot ovat pääosin valmiita, ja nyt työstetään matkaselli- ja eristysosastoa. Remontti on jopa muutaman päivän etuajassa aikataulusta.

Vastaava työmaamestari Raimo Tuovinen Aki Hyrkkönen oy:stä sanoo, että työssä ei ole tullut vastaan pahoja ongelmia.

– Täältä oli vanhat kuvat putkistosta ja hyvät suunnitelmat. Toki niitä joudutaan joskus soveltamaan tilanteen mukaan työn edetessä.

Joustoja vaadittu

Remontti on aiheuttanut monenlaisia järjestelyitä. Vankiosastoilla työt toivat muutoksia päivärutiineihin.

Alunperin kaavailtiin, että vankeja majoitettaisiin kaksi yhden huoneeseen, jotta ketään ei tarvitsisi siirtää toiseen vankilaan. Myös vangit olivat suostuvaisia järjestelyyn. Tähän ei kuitenkaan jouduttu.

– Meille ei ohjattu uusia vankeja, vaan heidät sijoitettiin toisiin vankiloihin. Kun täältä vapautui vankeja, niin pystyimme pitämään vankimäärän noin 80 henkilössä, joka on 50 vähemmän kuin normaali määrä, Rämö selvittää.

Hallinto-osaston kunnostamisen aikana toimistohenkilöiden työpisteet siirrettiin liikuntasaliin. Tänä aikana vangeille järjestettiin korvaavaa liikuntaa ulkona säiden salliessa.

Keittiön tuleva remontti aiheutti alkuun päänvaivaa. Myöhäiskeväällä alkavien töiden aikana vankila tilaa ruoat Parolannummelta Leijona Cateringiltä.

Ulkopuolisten työntekijöiden kulkeminen vankilassa on asettanut omat haasteensa. Kaikki on mennyt kuitenkin hyvin.

Työ kuin lottovoitto

Vankilanjohtaja Harri Rämö kehuu vankien aktiivisuutta remontin tekemisessä. Nämä ovat olleet niin innokkaita, että ovat tehneet töitä myös iltaisin ja viikonloppuisin. Vangit saavat työstä suljetun vankilan mukaista toimintarahaa, joka on reilun euron tunnilta.

Työ ei ole heille pakkopullaa vaan etuoikeus. Näin sanovat vangit, jotka esittäytyvät nimillä Jussi ja KG.

– Tämä on kuin lottovoitto, aika kuluu tällä tavalla hienommin ja paremmin. Vankilassa ei pakoteta työhön vaan on saavutus, että pääsee mielekkäisiin töihin, Jussi sanoo.

– Olen käynyt ammattikoulun rakennuspuolen ja tehnyt niitä hommia. Olen saanut tästä työstä itseluottamusta, että osaan edelleen tehdä näitä töitä. Olen 15 vuoden ajan tehnyt sellaisia hommia, joista tulee tuomioita, mutta voisin tehdä rakennusalan töitä kunhan vapaudun.

KG komppaa kaveriaan.

– Työssä pystyy näyttämään mihin pystyy. Luottamus pelaa molemmin puolin.

Miehet ovat päässeet tekemään vankilassa myös muita remonttihommia.

Miesten mielestä työnjohtajat ovat olleet hyvin joustavia vankilaolosuhteet huomioon ottaen. Tarvittavat työkalut on toimitettu paremmin kuin työpaikoilla yleensä ottaen. Vangit kiittelevät työnjohtajien lisäksi myös vankilanjohtaja Rämöä, joka on mahdollistanut remonttiin osallistumisen.

4Vankilan remontti 4

Jouni Äyräs (vas.) Caverion Oy:stä ja Juha Rajaranta Lähiputki Oy:stä sanovat, että vankila ei työmaana paljon poikkea muista, vaikka siellä onkin tietyt turvajärjestelyt.

4Vankilan remontti 1

Kunnostetut selliosastot kiiltelevät puhtauttaan.

4Vankilan remontti 3

Selleissä on maalattu seinät ja vahattu lattiat vankityönä.

4Vankilan remontti 2

Kunnostetut selliosastot kiiltelevät puhtauttaan.

 

Yksi kommentti

  1. kari heino

    My Home is…. Liekö Kylmäkosken vankila ainoa homeeton laitos Akaassa. Mitäpä jos sielläkin alkaisi oireilu? Mistä sitten heille väistötilat. Onneksi heillä on kuivat kengät.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?