Akaa on ja pysyy

Ensimmäinen Akaan Seutu ilmestyi 20 vuotta sitten, 2. helmikuuta 1996. Kyseistä lehden numeroa edeltäviin syihin ja sen jälkeisiin seurauksiin voi perehtyä lukemalla kirjan nimeltä Juhan jutut. Viime lauantaina julkaistussa teoksessa päätoimittaja Juha Kosonen kertoo taustoja akaalaisille tuttuihin ja tuntemattomiin tapahtumiin ja tapahtumaketjuihin. Niitä riittää sekä lehden että Akaan historiassa.

Juhan jutut juhlistaa osaltaan sitä, että tänä vuonna tulee täyteen 100 vuotta Akaan Seudun ja sen edeltäjien paikallisjournalistista jatkumoa. Viidenneksen tuosta ajasta toiminut Akaan Seutu syntyi 40 vuotta ensimmäisen Akaan jälkeen ja 11 vuotta ennen toista Akaata. Lehti on irrottamaton osa akaalaisuutta samoin kuin Toijala, Viiala ja Kylmäkoski, jotka ovat olleet Akaan Seudun päälevikkialuetta sen jokaisena elinpäivänä.

Kaikki tämänkin alueen historiassa tehdyt kuntien erottamiset ja yhdistämiset ovat olleet vaaleilla valittujen poliitikkojen enemmistöpäätöksiä. Ihmiset ovat nähneet aika ajoin tarvetta yrittää joko yksin tai yhdessä. Nykyinen Akaa syntyi Toijalan ja Viialan voimin vuoden 2007 alussa. Vuonna 1895 itsenäistynyt Kylmäkoski kokeili siipiään vielä hetken ja palasi osaksi Akaata vuonna 2011.

Kuntaliitoksissa toivoisi päästävän eroon heikoista lenkeistä. Heikkoja lenkkejä eivät ole eläkkeelle jäävät ja muihin kuntiin suuntaavat johtavat virkamiehet ja muut työntekijät. Niitä eivät myöskään ole ne, jotka jatkavat täällä uusien tai vanhojen tehtävien parissa.

Heikkoja lenkkejä ovat huonot toimintatavat ja hapuileva hahmottaminen. Niistä seuraa lyhytjänteistä päätöksentekoa ja omaan sekä omaisten ja muuten lähipiiriin kuuluvien pussiin pelaamista.

Tässä lehdessä kaksi henkilöä kertoo kokemuksiaan ja näkemyksiään täkäläisestä tekemisen meiningistä. Kumpikin kertoja on tehnyt vuosikymmeniä työtä monella paikkakunnalla ja monenlaisten ihmisten kanssa sekä Pirkanmaalla että muualla Suomessa. Näiden henkilöiden puhe kertoo toiminnasta, jonka jäljet näkyvät ennemmin tai myöhemmin, ja mitä myöhemmin, sitä pidempään on sahattu omaa oksaa.

Tällaisesta toiminnasta on päästävä eroon.

Yhtä huolella kuin kriittiset huomiot kannattaa lukea kaikki ne myönteiset kommentit, joita lukuisat ihmiset eri puolilta kotikaupunkiamme kertovat tässä lehdessä. Niitä lukiessa korostuu jälleen kerran se, että Akaaseen on aina haluttu jäädä ja Akaaseen on aina haluttu tulla takaisin. Nuoret hankkivat täältä ensiasunnon tai palaavat Akaaseen opiskelujen jälkeen. Perheet tekevät itselleen entistä ehompia tyyssijoja, ja työuran loppusuoralla olevat tai sen jälkeisestä elämästä nauttivat siirtyvät kerrostaloihin helpomman huushollin perässä.

Tällaisesta toiminnasta on otettava kaikki ilo irti ja kerrottava Akaan parhaista puolista kauas kaupungin rajojen ulkopuolelle.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?