Selma Helena Favén kuoli sairaalaan unohdettuna

Selma Helena Favén o.s. Viitasalo syntyi 1889 ja kuoli 1930. Hänet on haudattu Lempäälään.

Selma Helena Favén o.s. Viitasalo syntyi 1889 ja kuoli 1930. Hänet on haudattu Lempäälään.

Selma Helena Favén os. Viitasalo,  syntyi 1889 –  ehkä jossain Akaassa. Hän koki romanssin arviolta  1914 Vanha Hautaan kartanon silloisten omistajien Oskar ja  Bertha  Favénin nuorimman pojan Eskon kanssa. Suhde, niin kuin sitä seurannut avioliittokin, olivat epäsäätyisiä: Esko oli Selmaa  kolme vuotta nuorempi ja  varakkaan talollisen poika, Selma Helena suutarin tytär. Avioliitosta syntyi vuosien 1915 ja 1920 välillä kolme lasta: Marja, Irja ja Mauri.

Matalamman taustansa vuoksi Selma Helenalla tuskin oli helppoa säätyläispiireissä. Väitetään myös, että sosiaalisen aseman kohoaminen nousi hänellä jossain määrin hattuunkin.

Esko puolestaan oli menevä mies. Hän solmi uuden suhteen helsinkiläisen Ellen Tillanderin kanssa. Suhde kehittyi niin pitkälle, että tilan myynnin ja Kylmäkoskelta muuton jälkeen Esko ja Ellen muuttivat yhteen kaksikymmenluvun alkupuolella.

Uutta suhdetta varjosti Selma Helenan olemassaolo. Sen ajan henkeen ei sopinut avioero. Eskon piti päästä tavalla tai toisella tyylikkäästi eroon vaimostaan. Ratkaisuksi  löytyi Selma Helenan mielenterveysongelmaksi tulkittu uuden sosiaalisen  aseman tuoma suureellisuus. Selma Helena suljettiin mielisairaalaan.  Samaa vallasväen suosimaa keinoahan käytti myös Leevi Madetoja vaimonsa L. Onervan suhteen.

Selma Helena kuoli 1930 sairaalaan unohdettuna, ja hänet haudattiin Lempäälän hautausmaalle.

Esko ja Ellen menivät naimisiin. Lapset kuulivat vasta aikuisiän kynnyksellä, että heidän äitinsä oli elänyt niinkin pitkään. Heille oli uskoteltu, että Selma Helena oli kuollut muutama vuosi Maurin syntymän jälkeen.

Tarinan koskettavuutta lisää se, että perimätiedon mukaan vuonna 1918 Esko oli valkoupseerina jäänyt punaisten vangiksi. Oletettavasti Esko olisi päässyt hengestään, ellei Selman isä, suutari ja punapäällikkö Viitasalo olisi salaa yön pimeydessä päästänyt häntä vapaaksi. Eihän appiukon sopinut tehdä tyttärestään leskeä.

Selman ja Eskon tarina, onko se totta tai tarua tai vähän kumpaakin? Löytyisiköhän Akaan seudulta vielä joku, joka tietäisi siitä enemmän?

Otto Faven

Selma Helenan pojanpoika

otto.faven@elisanet.fi

 

Selma Helena Favén o.s. Viitasalo syntyi 1889 ja kuoli 1930. Hänet on haudattu Lempäälään.

Yksi kommentti

  1. Esko Faven

    Hei. Akaan Seudussa oli veljeni Otto Favénin kirjoittama juttu isämme äidistä Selma Favénista. Lehteä ei löydy Nokialta. Voisinko saada sen kotiosoitteeseeni?
    Esko Favén, Majatalontie 3, 3700 Siuro
    Ystävällisesti
    Esko Favén

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?