Elenia rakentaa säävarmaa sähköverkkoa Akaaseen

Vanhat ilmajohdot puretaan Sontulan rivitalojenkin pihasta ensi vuonna.

Vanhat ilmajohdot puretaan Sontulan rivitalojenkin pihasta ensi vuonna.

Sähkönjakelupalveluja tarjoava Elenia Oy kaapeloi säävarmaa sähköverkkoa sekä Toijalaan ulottuen Kylmäkosken puolelle että Kylmäkosken ja Urjalan välille tämän vuoden aikana. Säävarma sähköverkko vedetään maan sisään, jossa se on suojassa myrskyiltä ja lumikuormilta.

Tällä hetkellä pääosin Toijalan puolelle sijoittuva maakaapelointiprojekti on maastosuunnitteluvaiheessa, ja kaivuutyöt alkavat huhtikuussa. Verkko-osuuden on tarkoitus valmistua lokakuussa. Kaapeloitavia alueita ovat muun muassa Murto, Kuusikangas, Kirkkokangas, Hietanen, Uusikylä, Kurkela ja Sontula. Kaapelointi tuo säävarman sähköverkon piiriin noin 300 kotitaloutta tai muuta käyttäjää.

– Keskijännitteistä runkoverkkoa tulee noin 17 kilometriä ja pienjänniteverkkoa noin 19 kilometriä. Hankkeena se tulee maksamaan noin 1,2 – 1,3 miljoonaa euroa. Urakoitsijana toimii Verkonrakentaja Wire Oy, Elenian viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas toteaa.

Myös Kylmäkosken ja Urjalan väliä kaapeloidaan

Tämän vuoden aikana myös Kylmäkosken ja Urjalan välille kaapeloidaan säävarmaa sähköverkkoa. Projekti on suunnitteluvaiheessa, ja töiden on tarkoitus alkaa alkutalven aikana, todennäköisesti helmikuussa. Työt valmistuvat vuoden 2016 loppuun mennessä. Urakoitsijana toimii Eltel Networks Oy.

Kaapelia vedetään kaikkiaan noin 50 kilometriä alkaen Urjalan sähköasemalta ja päättyen lähes Kylmäkosken keskustaan. Projektin hinnaksi tulee lähes kaksi miljoonaa euroa.

Vanhat ilmajohdot puretaan Akaan ja Urjalan kaapeloiduilta osuuksilta talvella 2017. Säävarmaa sähköverkkoa on Akaaseen asennettu jo aikaisemmin Viialan Kolikkoinmäelle ja Koivistontien alueelle.

– Kaapelointikohteita valitaan sen mukaan mikä on ilmaverkon ikä ja kunto. Kaapelointihankkeiden etenemiseen eivät juuri vaikuta yksittäiset myrskyt ja niiden aiheuttamat ongelmat, vaan ne etenevät omalla voimallaan, Kuusela-Opas kertoo.

Heini Kuusela-Oppaan mukaan säävarman sähköverkon kaapelointi saattaa nostaa kuluttajien sähkölaskuja jossakin vaiheessa. Toistaiseksi päätöksiä hintojenkorotuksista ei kuitenkaan ole tehty.

3Elenia2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?