Heikot lumitalvet eivät kannusta aloittamaan hiihtoharrastusta

Virin hiihtäjät pääsivät vihdoin kotilumille

Virin juniorihiihtäjät harjoittelivat viime torstaina Kylmäkosken Veikkojen majan maastossa.

Virin juniorihiihtäjät harjoittelivat viime torstaina Kylmäkosken Veikkojen majan maastoissa.

Viialan Virin juniorihiihtäjille viime viikon torstai oli merkkipäivä, sillä hiihtäjät pääsivät silloin ensimmäistä kertaa tänä talvena kotilumille Kylmäkosken Veikkojen majalla. Heikon lumitilanteen vuoksi alkutalven hiihtoharjoitukset on pidetty Valkeakosken Korkeakankaan ja Lempäälän tykkilumiladuilla.

–  Suuri kiitos Kylmäkosken Veikoille. Ladut oli ajettu valmentajien pyynnöstä, jotta pääsemme harjoittelemaan omille kotikulmille, toteaa Virin hiihtojaoston puheenjohtaja Tarja Nieminen.

Niemisen mukaan Veikkojen majan maasto sopii hyvin niin pienemmille kuin isommillekin hiihtäjille.

–  Täältä löytyy tasaista maastoa ihan pienille sekä haasteellista maastoa isommille.

Veikkojen majalla on myös lumitykki, jota on käytetty myös tänä talvena. Kun lumitilanne sen sallii, viriläiset harjoittelevat Akaassa myös Nahkialanvuorella. Tarja Niemisen mukaan lumitykistä olisi iloa Nahkialanvuorella.

– Jos luonnonlunta ei olisi, Nahkialaan voisi tehdä vaikka kilometrin lenkin. Sen pidempiä ne eivät ole muuallakaan.

Lumettomat talvet syövät intoa

Akaassa hiihtoseuratoiminta on keskittynyt Viriin, jossa hiihtoa harrastaa kolmisenkymmentä 5–17-vuotiasta lasta ja nuorta. Hiihtäjät on jaettu pikkuhiihtäjiin, starttiryhmään ja hopeasompalaisiin. Pienimmät harjoittelevat kerran ja isommat kaksi kertaa viikossa. Harjoitukset on aloitettu syksyllä sauvaharjoituksin sekä leikkien ja pelaten. Valmennusryhmän muodostavat valmennuspäällikkö Carlos Salinas, Petri Laukkanen, Marko Jyrkinen, Jarmo Helenius, Tiina Kärkäinen ja Tarja Nieminen.

Tarja Nieminen harmittelee, että vähälumiset talvet eivät kannusta hiihtoharrastuksen aloittamiseen.

– Uusia harrastajia on äärettömän haasteellista saada mukaan, kun olosuhteet ovat vaikeat. Hiihto on muutenkin harrastus, jossa vanhempien pitää olla vahvasti mukana, koska välineitä pitää huoltaa ja huolehtia vaatetuksesta, kun liikutaan kylmällä ilmalla. Kun vielä ladut ovat muualla kuin kotikulmilla, uusien hiihtäjien saaminen mukaan on ollut työlästä.

Viriläiset ovat tänä talvena osallistuneet tykkilumiladuilla käytyihin kilpailuihin Lempäälässä, Korkeakankaalla ja Kaupissa.

– Toki on hienoa, jos menestytäkin tulee, mutta nuorimpien hiihtäjien osalta tärkeää on hiihtäminen ja osallistuminen, hiihtojaoston puheenjohtaja Tarja Nieminen sanoo.

 Hiihtäminen on vaan niin kivaa

Viialan Virin hiihtäjiin kuuluva 10-vuotias Elice Helenius Viialasta on harrastanut hiihtoa kuusivuotiaasta. Hiihdon ohella Elice yleisurheilee.

– Hiihtäminen on vaan jotenkin niin kivaa. Käyn harjoituksissa tiistaisin ja torstaisin. Tänä talvena olen osallistunut kahteen kisaan. Valkeakoskella meni ihan hyvin, mutta ekoissa kisoissa ei mennyt niin hyvin, Elice kertoo.

Neljättä vuotta hiihtoa harrastava 13-vuotias Tapio Mikkola arvioi olevansa perinteisellä hiihtotavalla parempi kuin vapaalla. Hiihtämisen lisäksi harjoitteluun kuuluvat juoksulenkit. Seitsemäsluokkalainen käy liikuntapainotteista Hatanpään koulua Tampereella.

– Siellä on enemmän liikuntaa ja liikuntaharjoitukset kovempia, Tapio kertoo.

Lapset hiihtävät isää kovemmin

Kun Virin hiihtäjät katoavat Veikkojen majan valaistulle ladulle, lähtöpaikalle odottamaan jää 7-vuotiaan Isla-tyttärensä harjoituksiin tuonut Vesa Molin.

– Isla tykkää harrastaa kaikenlaista, muun muassa hiihtoa. Myös vanhemmat sisarukset ovat hiihtäneet, seitsemän lapsen isä toteaa.

Vaikka talvet ovat olleet huonoja, suksia ei ole jätetty silti perheessä hankkimatta.

– Nuoremmat ovat käyttäneet vanhemmilta lapsilta pieneksi jääneitä välineitä, mutta toki uusiakin on pitänyt ostaa. Olemme katsoneet, että tämä on kuitenkin hyvä harrastus.

Vesa Molin sanoo itse hiihtävänsä muutaman kerran talvessa.

– Mutta lasten perässä ei enää pysy, hän tuumaa.

 

 

Viri järjestää hiihtokoulun aikuisille

Aikuisille suunnattu maastohiihtokoulu alkaa Veikkojen majalla helmikuussa. Viialan Virin järjestämä hiihtokoulu on tarkoitettu kaikentasoisille hiihtäjille. Opetuksesta vastaavat Virin edustushiihtäjät.

Hiihtokoulu kokoontuu Veikkojen majalla 1. helmikuuta alkaen maanantaisin kello 18–19.30. Hiihtokoulussa harjoitellaan vuoroviikon perinteistä ja vapaata hiihtotapaa. Hiihtokoulussa on kertamaksu. Viri toivoo osanottajilta ennakkoilmoittautumista.

10-vuotias Elice Helenius on harrastanut hiihtoa kuusivuotiaasta. Monojen puhdistamisessa apuna isä Jarmo Helenius, joka toimii Virissä valmentajana.

10-vuotias Elice Helenius on harrastanut hiihtoa kuusivuotiaasta. Monojen puhdistamisessa apuna isä Jarmo Helenius, joka toimii Virissä valmentajana.

3viriEliceHelenius2
Elice Helenius on tänä talvena osallistunut kahteen kilpailuun. Elice arvioi pärjäävänsä paremmin perinteisen hiihtotavan matkoilla.

Elice Helenius on tänä talvena osallistunut kahteen kilpailuun. Elice arvioi pärjäävänsä paremmin perinteisen hiihtotavan matkoilla.

3viritapioMikkola2
Hujasen perheen koiralla, 1-vuotiaalla norwichinterrieri Taimillakin on Virin takki, joka on tehty vanhasta hiihtotakista.

Hujasen perheen koiralla, 1-vuotiaalla norwichinterrieri Taimillakin on Virin takki, joka on tehty vanhasta hiihtotakista.

3viriTaimikoira1
8-vuotias Laura Ratilaisen mielestä hiihto on kivaa. Laura harrastaa myös yleisurheilua.

8-vuotias Laura Ratilaisen mielestä hiihto on kivaa. Laura harrastaa myös yleisurheilua.

3virihiihtäjät2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?