Loma tuli tarpeeseen, mutta arkeen on kiva palata

Jennifer Järventausta (vas.), Vilho Sederholm, Nina Anttila ja Tuuli Jääskeläinen aloittivat kevätlukukauden Toijalan yhteiskoulussa hyvillä mielin.

Jennifer Järventausta (vas.), Vilho Sederholm, Nina Anttila ja Tuuli Jääskeläinen aloittivat kevätlukukauden Toijalan yhteiskoulussa hyvillä mielin.

Koulujen kevätlukukausi alkoi torstaina. Nahkialan koulun ja Toijalan yhteiskoulun oppilaat palailivat joululomalta täynnä virtaa, ja moni on asettanut itselleen päämääriä, joita tavoitellaan kevään aikana.

Nahkialan  koulun kuudennen luokan oppilas Jasse Virtanen on iloinen koulun alkamisesta, sillä hänellä oli joululomalla tylsää, vaikka loma olikin ihan mukava.

– Lähinnä luistelin, ja kävimme myös Kuopiossa mummon luona ja shoppailemassa, Jasse kertoo.

Jassen kevätlukukauden tavoitteena on nostaa liikunnan numeroa, joka oli viimeksi seiska.

– Voisin nostaa sitä siten, että en puhuisi niin paljon tunneilla, Jasse tuumii.

Myös Miranda Perhola on Nahkialan koulun kuudennella luokalla. Miranda vietti joululomansa kotona pitkään nukkuen ja toisinaan myös myöhään valvoen.

Tuuli Jääskeläinen ja Vilho Sederholm katselivat kissavideoita kevätlukukauden ensimmäisen koulupäivän kunniaksi.

Tuuli Jääskeläinen ja Vilho Sederholm katselivat kissavideoita kevätlukukauden ensimmäisen koulupäivän kunniaksi.

– Loma tuli tarpeeseen, olin aika väsynyt syyslukukauden jälkeen. Oli melko pitkiä päiviä, Miranda toteaa.

Miranda on varsin tyytyväinen koulumenestykseensä, mutta käytösnumeroa hän suunnittelee nostavansa. Miranda kertoo höpötelleensä liikaa tunneilla.

– Oli ihan kiva tulla kouluun, lomastakin saa tarpeekseen, Miranda sanoo.

Enni Koppanen käy Nahkialan koulun neljättä luokkaa. Lomansa hän käytti paljolti luistellen.

– Kouluun oli ihan kiva tulla, mutta vähän tuli paniikkia illalla, kun totuin nukkumaan niin pitkään lomalla. Herääminen oli tänään vähän vaikeaa, Enni kertoo.

Enni pukeutuu lämpimästi, sillä kevätlukukauden ensimmäisenä päivänä paukkui pakkanen.

Enni Koppanen pukeutuu lämpimästi, sillä kevätlukukauden ensimmäisenä päivänä paukkui pakkanen.

Ennillä ei ole erityisiä tavoitteita kevätlukukaudelle, sillä hän on aivan tyytyväinen numeroihinsa.

Myös ekaluokkalainen Jussi Virtanen käytti lomansa luistellen. Luistelun ohessa poika ehti myös vaateostoksille. Jussin mielestä kouluun oli kiva tulla, ja tavoitteitakin pojalla on kevätlukukauden suhteen.

– Haluaisin oppia piirtämään paremmin, Jussi tuumii.

Eeva Salmen joululoma sujui myös luistellen, ja ehtipä tyttö myös Kauhavalle tapaamaan mummia ja serkkuja. Eeva käy Nahkialan koulun tokaluokkaa. Eevaa ei loman loppuminen haitannut, eikä hänellä ollut vaikeuksia herätä ensimmäiseen koulupäivään.

– Olen ollut ihan tyytyväinen koulun sujumiseen, joten en keksi mitä voisin parantaa keväällä, Eeva toteaa.

Eevasta ja Jussista oli kiva tulla kouluun loman jälkeen.

Eeva Salmea ja Jussi Virtasta oli ei harmittanut loman loppuminen.

Samu Mäkinen piipahti uudenvuoden aattona serkkujensa luona Tampereella, ja sen lisäksi hänenkin lomansa meni luistellessa.

– Arkeen palaamisessa ei ole ollut mitään ongelmaa, on kiva nähdä kavereita loman jälkeen, Samu toteaa.

Neljäsluokkalaisen Samun kevään tavoitteisiin kuuluu matematiikan numeron nostaminen. Viimeksi Samu sai matematiikasta kasin.

– Matikka on aina ollut jotenkin vaikeaa, yritän nostaa numeron ysiin tai kymppiin, Samu kertoo.

Unirytmi meni lomalla sekaisin

Toijalan yhteiskoulun 9J-luokan oppilaasta Tuuli Jääskeläisestä oli mukava palata loman jälkeen normaaliin arkeen.

Enni (vas.), Miranda, Jasse, Jussi, Samu ja Eeva

Enni Koppasella (vas.), Miranda Perholalla, Jasse Virtasella, Jussi Virtasella, Samu Mäkisellä ja Eeva Salmella oli kiva joululoma, mutta kouluunkin oli mukava palata.

– Loma meni hyvin, sain ainakin levättyä ja syötyä tarpeeksi, Tuuli toteaa.

Tuulin tavoitteena kevätlukukaudelle on tsempata enemmän ja nostaa kielten ja lukuaineiden numeroita. Tuuli kertoo, ettei hän ollut tyytymätön edelliseen todistukseen, mutta parantamisen varaa toki löytyy.

9C-luokalla opiskeleva Jennifer Järventausta vietti lomansa mökillä Pyhätunturilla lasketellen.

– En hiihtänyt yhtään, koska en tykkää siitä, Jennifer kertoo.

Arkeen palaaminen oli Jenniferin mielestä mukavaa ja kavereita on kiva nähdä, mutta aikaisin herääminen ei sujunut aivan helposti, sillä hänelle ei tahtonut uni tulla illalla.

– Yritän nostaa tämän kevään aikana englannin ja yhteiskuntaopin numeroita. Sain edellisessä todistuksessa molemmista seiskan, ja yritän nostaa niitä ainakin kasiin. Ysiluokan jälkeen ajattelin jatkaa Akaan lukioon, Jennifer toteaa.

Petri Aarnio suunnittelee luokkansa kanssa reissua Ruotsiin tai Ahvenanmaalle.

Petri Aarnio suunnittelee luokkansa kanssa reissua Ruotsiin tai Ahvenanmaalle.

Nina Anttila 7A-luokalta kertoo, että häneltä meni lomalla unirytmi sekaisin, ja kouluun herääminen tuntui hankalalta, vaikka ensimmäinen koulupäivä alkoi vasta kymmeneltä. Tavoitteekseen Nina on asettanut keskiarvon nostamisen.

– Keskiarvoni oli viimeksi 7,3. Se pitäisi saada jonnekin lähemmäs kasia. Eniten tarvitsisi panostaa varmaankin historiaan ja maantietoon, Nina sanoo.

Toijalan yhteiskoulun 8A-luokkaa käyvä Vilho Sederholm kertoo heränneensä ensimmäiseen koulupäivään jo viideltä aamulla.

– Otin varman päälle ja valvoin edellisen yön, että saan varmasti unta. Minultakin meni lomalla unirytmi sekaisin, vaikka olin loman lähinnä kotona, Vilho kertoo.

Vilho kertoo aikovansa nostaa kuvaamataidon ja historian numeroita.

2koulutalkaa4– Historian numero oli viimeksi seiska. Tykkään kuitenkin historiasta ja tiedän pystyväni parempaankin, Vilho tuumii.

Petri Aarnio opettaa Toijalan yhteiskoulussa fysiikkaa, kemiaa ja matematiikkaa.

– En tehnyt lomalla mitään erityistä, siivosin kämppää ja kävin vanhempieni luona, Aarnio sanoo.

Aarnio toteaa työskennelleensä opettajana yli 20 vuotta, joten asiat sujuvat jo rutiinilla, toki hän koettaa jotain uuttakin keksiä oppilaiden hyväksi.

– Olemme luokkani 9B:n kanssa lähdössä keväällä matkalle joko Ruotsiin tai Ahvenanmaalle. Oppilaat saavat enimmäkseen suunnitella reissun, Aarnio kertoo.

Toijalan yhteiskoulun rehtori Jorma Ojala toteaa kouluvuoden kulkevan kuin juna; lähes samat asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä. Kaupungin heikko taloudellinen tilanne toki näkyy myös koulun arjessa.

– On luokkakokojen suurennoksia ja niiden miettimistä, mutta ne tulevat voimaan vasta syksyllä. Luokkakokojen kasvaminen tulee olemaan aika iso asia kun yhtäkkiä luokassa on viidennes lisää oppilaita. Vaikuttaahan se monella tavalla kun porukkaa on lisää luokassa. Kyllä me tämän asian kanssa kuitenkin pärjäämme, Ojala kertoo.

2koulutalkaa5Eskaritalon yläkerta remontoidaan Nahkialan koulun käyttöön

Nahkialan  koulun rehtori Bjarne Illman kertoo, että koululla tehtiin viime vuoden aikana pintaremonttia.

– Suurin piirtein kaikki sisätilat on maalattu, myös yksi luokkahuone on laitettu ja pukuhuoneet on pistetty uusiksi, Illman kertoo.

Ensi kesänä remonttia on tarkoitus jatkaa. Tällöin eskaritalon yläkerta remontoidaan koulun käyttöön, ja tilaan tehdään muutama luokkahuone. Koulun pihaan on myös tulossa lähiliikuntapaikka, jonne tulee muun muassa keinuja, kiipeilyteline ja areena, käytännössä koko pihan järjestelyt menevät kokonaan uusiksi. Myös viime kesänä tekemättä jäänyt putkiremontti tehdään ensi kesänä. Remonttien on tarkoitus olla valmiina ensi syksynä koulutyön alkaessa.

– Koulu tarvitsee lisää tilaa, sillä meillä oppilasmäärä lisääntyy. Meiltä puuttuu säilytystiloja, eikä meillä ole tällä hetkellä yhtään tyhjää luokkatilaa, johon voisi vaikka jakaa ryhmiä, joten aika ahtaalla ollaan. Kuudes luokka tosin siirtyy yläkouluun, mutta sen tilalle meille tulee yksi uusi luokka, eli 3.-4.-luokka, Illman 2koulutalkaa7toteaa.

2koulutalkaa15
Jasse

Jasse Virtanen (vas.), Miranda Perhola ja Samu Mäkinen ihailevat koulun käytävällä olevaa pöllötaidetta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2koulutalkaa11

 

 

2koulutalkaa2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?