Legendaa ja tosiasioita piispa Henrikistä ja Lallista

Suomen keskiaikaisissa kirkoissa oli suosittuna veistoskuva-aiheena piispa Henrik jaloissaan surmaajakseen mainittu Lalli. Tällainen veistos on säilynyt myös Akaan keskiaikaisesta kirkosta ja on yksi hienoimpia veistoksia aiheesta. Monet tutkijat ovat pyrkineet selittämään piispa Henrikin pelkäksi mielikuvitusluomukseksi, mutta eittämättömät vanhat faktat puhuvat muuta kieltä.

Vaikka piispa Henrikin vanhimmat säilyneet surmavirsiversiot ovatkin vasta 1600-luvulta, ne kertovat omalla tavallaan pitkästä suullisesta perimästä, joka on kulkenut kansan suussa. Akaalainen professori Seppo Suvanto kirjoitti vuonna 1987 artikkelin aiheenaan ensimmäiseksi mainittu “ristiretki” Suomeen ja siihen liittyvä piispa Henrikin ja Lallin tarina. Suvannon mukaan tuolle ensimmäiseksi mainitulle ristiretkelle ei historian aikakirjoista löydy asiallista perustelua, mutta piispa Henrikiksi mainitun henkilön asiointi ja kuolema Suomessa on tapahtumien sarjana historiallisuudeltaan kokonaan toista luokkaa: vietettiinhän piispa Henrikin maallisten jäännösten Nousiaisista Turkuun siirtämisen juhlaa jo 1300-luvulla.

Seniorituvalla Kirkkotori 6:ssa kokoontuvassa Tiistaiseurassa aiheena on pyhän Henrikin muistopäivänä tiistaina 19.1. kello 15 päivän sankari itse, lähinnä kuitenkin vain hänestä kertovien surmavirsien pohjalta. Tilaisuus on kaikille avoin.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?