Eeles Landströmin patsasprojekti on saatu maaliin!

Seiväshyppääjä Eeles Landströmin urheilu-uraa kunnioittava teräksinen figuuri paljastettiin urheilukentällä Toijalassa elokuussa. Teoksen suunnitteli Landströmin siskonpoika, arkkitehti Mikko Uotila.  Viialassa vuonna 1932 syntynyt Landström voitti pronssia Rooman olympialaisissa vuonna 1960 ja Euroopan mestaruuden vuosina 1954 ja -58.

Seiväshyppääjä Eeles Landströmin urheilu-uraa kunnioittava teräksinen figuuri paljastettiin urheilukentällä Toijalassa elokuussa. Teoksen suunnitteli Landströmin siskonpoika, arkkitehti Mikko Uotila. Viialassa vuonna 1932 syntynyt Landström voitti pronssia Rooman olympialaisissa vuonna 1960 ja Euroopan mestaruuden vuosina 1954 ja -58.

Toista vuotta  kestäneen Eeles Landströmin patsasprojektin päätöspalaveri  pidettiin loppiaisehtoona  hyvillä mielin.  Kun Akaan poika Eeles Landström istui Akaan ABC:n kahvilassa, kehui juhlia ja antoi tunnustuksen patsastoimikunnalle  tavalla, jonka aitoutta ei ollut tarve epäillä,  tarkoitus ja toteutus oli saavutettu.

Patsaan julkistamistilaisuudesta annettiin arvosanaksi 10-.  Sateisen kesän ensimmäinen kunnon poutapäivä kunnioitti juhlaa, joka veti Toijalan kentälle yli 300 Eeleksen ystävää.

Juhlan onnistuneista järjestelyistä  toimikunta haluaa julkisesti kiittää Toijalan Vauhdin vapaaehtoisia ja ennen kaikkea  todellisia vastuunkantajaa, puheenjohtaja Heidi HidénKnuutilaa. Ja samalla erityiskiitos  yleisosaajalle Heikki Knuutilalle, joka  organisoi  juhlaan muun muassa mieskuoron ja soittajat.

Arkkitehti Mikko Uotila suunnitteli patsaan, piti yhteyttä kaupunkiin ja oli kuin kultalastia vetävä veturi.

Tärkeä tekijä oli Vauhdin vapaaehtoistoimija Toijalan Kone ja Kuljetuksen Mika Korpela. Patsaan pystytysalue oli laitettu upeaksi talkoilla,  asialla oli ammattiosaaja.

Toimikunta haluaa kiittää  myös  Akaan kaupunkia, joka kaavoitti patsaalle ihanteellisen paikan. Kaupungin puutarhuri  pitää varmasti  jatkossakin huolta patsaan kukkaistutuksista ja sen ympäristöstä.

Viestinnällisesti onnistuimme  mielestämme  jopa paremmin kuin ymmärsimme edes suunnitella. Tästä suuri kiitos ja kumarrus Akaan Seutu -lehdelle.

Patsaan kustannuksia ei olisi puristettu  alle 20 000 euron, elleivät asiaan aidosti innostuneet olisi olleet  mukana talkoo- ja respect-hengessä. Tähän ryhmään kuuluivat muun muassa Arto Nyberg ja Eino Grön.

Yhteisöt  ottivat haasteen vastaan ja pitkälti niiden ansiosta projekti  saatiin  rimaa hipoen kuntoon. Lopullinen helpotus tuli vasta menneen vuoden viimeisenä päivänä, kun  opetus- ja kulttuuriministeriön tuki  saapui  pankkiin.

Hanketta tukeneet yhdistykset ovat Suomen Urheiluliitto, Suomen Pesäpalloliitto, Toijalan Vauhti, Toijalan Valpas, Kylmäkosken Veikot, TP-49  kilta, Toijalan Pallo-49, SVUL:n Hämeen piiri, Hämeen Seudun Yleisurheilu,  Seivästalli, Tampereen Pyrintö,  Helsingin Kisa-Veikot, Helsingin Suomalainen Klubi, LC Arvo Ylppö Aktiviteetti, Lions Club Toijala-Akaa. Hanketta tukivat myös seuraavat yritykset: TKU.Medi, Eduel Oy, Leomuovi Oy, Veikkaus Oy, Akaan Seudun Osuuspankki.

Eeles Landström voitti seiväshypyssä 1950- ja 60-luvuilla muun muassa olympiapronssia, kaksi EM-kultaa ja kahdeksan perättäistä Suomen mestaruutta.

Eeles Landström voitti seiväshypyssä 1950- ja 60-luvuilla muun muassa olympiapronssia, kaksi EM-kultaa ja kahdeksan perättäistä Suomen mestaruutta.

Lisäksi peräti 51 henkilöä  antoi panoksensa  keräykseen.

Keräyksen rahallinen tuotto oli 16484 euroa, josta opetus- ja kulttuuriministeriön osuus  on reipas neljännes.

Projekti oli  mielenkiintoinen, mutta myönnettäköön, että  rahoitus  painoi aina loppuvuoteen.  Pienen harmituksen korvasi yhteistoiminta Risto Ankion kanssa.  Risto ja Eeles ovat hienoja ihmisiä!

Eeles totesi päätöskokouksessamme: ”Olen miettinyt pitääkö minun kiittää, mutta  ainakin olen erittäin kiitollinen.”

Kiittäen

Jarmo Hakanen

Eeles Landström -patsashankkeen toimikunnan puheenjohtaja

SUL:n liittovaltuuston puheenjohtaja

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?