Kauppiaat kannattavat aukioloaikojen vapautumista

Riitta Hakala (vas.), Mervi Huhtala ja Satu Kettunen kertovat myös K-Supermarket Akaan pidentävän aukioloaikojaan.

Riitta Hakala (vas.), Mervi Huhtala ja Satu Kettunen kertovat K-Supermarket Akaan pidentävän aukioloaikojaan.

Kauppojen aukioloajat todennäköisesti vapautuvat ensi vuoden alusta. Eduskunnan hyväksymä lakiesitys viedään valtioneuvoston yleisistuntoon ja tasavallan presidentin esittelyyn 30. joulukuuta. Mikäli muutos toteutuu, saavat kaupat päättää itse aukioloaikansa 1. tammikuuta lähtien.

Suurimmassa osassa Akaan kaupoista päätökset aukioloaikojen jatkamisesta tehdään konsernitasolla, mutta K-supermarket Akaa ja K-market Maukas päättävät aukioloaikansa itse.

K-supermarket Akaan kauppias Satu Kettunen kertoo, että aukioloaikojen vapautuminen vaikuttaa myymälään lähinnä viikonloppujen osalta. Kettusen mukaan viikolla tuskin on tarvetta laajentaa aukioloaikoja.

– Jatkossa avaamme lauantaisin kello seitsemän ja suljemme kello 21. Sunnuntaisin avaamme  kello 11 ja suljemme kello 20. Toki jos esimerkiksi sunnuntaina kello 11 kaupan oven takana on pitkä jono, voimme harkita aukioloaikojen lisäämistä siitäkin. Se tässä on hyvä, että saamme itse etsiä itsellemme sopivat aukioloajat, Kettunen sanoo.

Kettunen toteaa, että kauppojen aukioloaikojen vapautumisella on vaikutusta myös K-supermarket Akaan juhlapyhien aukioloaikoihin. Tulevana loppiaisena kauppa ei ole auki, mutta jatkossa tuskin on montaa juhlapyhää, jolloin ovet pidettäisiin kokonaan kiinni. Kettusen mukaan K-supermarket Akaan aukioloajat muuttuvat tällä tietoa viikolla kaksi.

Hanna Mattelmäki Viialan K-Market Maukkaasta ei usko aukioloaikojen pidennykselle olevan tarvetta.

Hanna Mattelmäki Viialan K-Market Maukkaasta ei usko aukioloaikojen pidennykselle olevan tarvetta.

– Aukioloaikojen vapautuminen ei ole vielä täysin varma asia, ja työvuorolistat on pitänyt tehdä jo etukäteen, eikä niitä voi mennä yhtäkkiä muuttamaan, Kettunen sanoo.

Kettusen mukaan pidemmät aukioloajat eivät aiheuta tarvetta palkata lisää henkilökuntaa, mutta osa-aikaisten työntekijöiden tunnit voivat jonkin verran lisääntyä. Kettunen ei usko, että ihmiset alkaisivat pidempien aukioloaikojen myötä kuluttamaan kauppaan enemmän rahaa, mutta ruuhkahuippuja aukioloaikojen vapautuminen todennäköisesti tasoittaa.

– Meidän on pystyttävä pitämään kulut kurissa ja tehostamaan toimintaa, jotta aukioloaikojen pitenemistä ei tarvitse maksattaa asiakkailla. Yleisesti ottaen tämä on kuitenkin kehitystä ja positiivinen asia, haluamme palvella asiakkaita ja olla silloin auki kun he haluavat käydä kaupassa, Kettunen toteaa.

K-supermarket Akaan asiakas Matti Nurminen pitää aukioloaikojen vapautumista periaatteessa hyvänä asiana, ja kaupat voisivat hänen mielestään olla auki esimerkiksi kello 7-22. Nurminen toteaa, että kauppojen ei kuitenkaan ole järkevää pitää oviaan auki ainakaan öisin.

– Sitä varten on olemassa esimerkiksi ABC-asemat. En usko, että aukioloaikojen vapautuminen vaikuttaa omaan kaupassa käymiseeni, minulla on tapana yleensä käydä kaupassa päivisin, Nurminen sanoo.

1aukioloajatViiala4K-market Maukkaan aukioloajat pysyvät ennallaan

Kauppias Hanna Mattelmäki Viialan K-market Maukkaasta kertoo, että Maukkaan aukioloajat pysyvät jatkossakin ennallaan, eli myymälä on auki maanantaista lauantaihin kello 8-21 ja sunnuntaisin kello 10-21.

– En näe välitöntä tarvetta laajentaa aukioloaikoja. Kyselin Facebookissa meidän asiakkailtamme mielipidettä aukioloaikoihin ja moni oli sitä mieltä, että ne ovat nykyisellään varsin sopivat. Vuodessa toki tapahtuu paljon, joten sitä ei tiedä mikä on tilanne esimerkiksi ensi vuonna, Mattelmäki kertoo.

Mattelmäki toteaa myös, että lakimuutos toki helpottaa myös Maukkaan toimintaa siinä mielessä, että kauppojen ei enää tarvitse hakea erikoislupia voidakseen pitää ovensa auki juhlapyhinä.

1aukioloajatViiala6– En tosin usko, että me olemme  esimerkiksi ensi vuonna jouluaattona iltaan asti auki. Seurataan mitä tapahtuu. Me olemme pieni ja joustava yksikkö, joka pystyy tekemään nopeitakin liikkeitä. Onhan tässä toki arvotkin kyseessä, tuskin laitamme ranttaliksi ja olemme kaikki juhlapyhät auki, Mattelmäki sanoo.

Mattelmäen mukaan jää nähtäväksi miten ihmisten kulutuskäyttäytyminen muuttuu.

– Minun on kyllä vaikea nähdä sellaista tilannetta, että ihminen, joka on käynyt meillä vaikkapa arkena kello 14, lähtisi yhtäkkiä ostoksille jonnekin muualle kello 22. En tiedä miten paljon tämä sitten oikeasti loppupeleissä muuttaa aukioloaikoja, Mattelmäki miettii.

Aukioloaikojen vapautumisen Mattelmäki näkee kuitenkin kokonaisuudessaan positiivisena asiana.

– On hyvä, että sääntelyä puretaan. Yrittäjät itse tietävät milloin heidän on järkevää pitää liikkeitään auki, Mattelmäki kiteyttää.

1aukioloajatViiala7S-marketit ovat auki loppiaisena

Toijalan ja Viialan S-marketeissa on varauduttu uusiin aukioloaikoihin 2. tammikuuta alkaen. Jatkossa Toijalan S-market on auki maanantaista perjantaihin kello 7-22, lauantaisin kello 8-21 ja sunnuntaisin kello 11-20. Viialan S-market on puolestaan auki maanantaista lauantaihin kello 8-21 ja sunnuntaisin kello 10-20. Toijalan ja Viialan S-marketit ovat ryhmäpäällikkö Jyrki Halmeen mukaan auki myös loppiaisena ja jatkossa todennäköisesti myös muina juhlapyhinä.

Kylmäkosken Tokmannin myymäläpäällikkö Mika Pönniö ei osannut vielä kertoa vaikuttaako aukioloaikojen vapautuminen Tokmannin aukioloon, sillä asia on vielä konsernin käsittelyssä. Päätös tehtänee vielä tämän viikon aikana.

Suomen Lähikauppa Oy:ön kuuluvat Toijalan ja Viialan Siwat sekä Toijalan Valintatalo jatkavat nykyisin aukioloajoin, mutta 1. tammikuuta lähtien ne pitävät ovensa auki myös juhlapyhinä.

1aukioloajatViiala9Ruokakesko Oy aikoo ostaa Suomen Lähikauppa Oy:n koko osakekannan pääomasijoittaja Tritonilta. Kaupan toteutuminen edellyttää Kilpailu- ja kuluttajaviraston hyväksyntää sekä muiden ehtojen täyttymistä. Yrityskaupan arvioidaan toteutuvaan vuoden 2016 ensimmäisellä puoliskolla.

 

 

 

 

 

 

1aukioloajatToijala31aukioloajatViiala31aukioloajatViiala51aukioloajatViiala8

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?