Perhepäivähoidossa lapsen tulo ja lähtö kirjataan kännykän avulla

Mari Tikkasen 3-vuotias Onni-poika on hoidossa perhepäivähoitaja Mari Ainasojalla. Poikaansa hakemaan tullut Tikkanen kirjaa Onnin ulos koskettamalla NFC-tagilla Ainasojan kännykkää. Kirjausta seuraa aluevastaava Mirva Ritari.

Mari Tikkasen 3-vuotias Onni-poika on hoidossa perhepäivähoitaja Mari Ainasojalla. Poikaansa hakemaan tullut Tikkanen kirjaa Onnin ulos koskettamalla NFC-tagilla Ainasojan kännykkää. Kirjausta seuraa aluevastaava Mirva Ritari.

Akaan kaupungin perhepäivähoidossa otetaan ensi vuoden alusta käyttöön mobiilikirjausjärjestelmä, jossa vanhempi lastaan hoitoon tuodessaan leimaa tämän sisään ja pois hakiessaan ulos. Leimaus tapahtuu koskettamalla NFC-tunnisteella eli tagilla perhepäivähoitajan älypuhelinta. Tiedot siirtyvät kännykkäsovelluksen avulla perhepäivähoidon esimiehelle.

– Sähköinen kirjaaminen tapahtuu reaaliajassa ja helpottaa huomattavasti työajan seurantaa, kun pystyn omalta koneeltani seuraamaan hoitajien tilannetta, kuinka moni lapsi on tullut hoitoon ja milloin heidät on haettu, kertoo aluevastaava Mirva Ritari.

Perhepäivähoitajat toimivat järjestelmän käyttöönotossa pilottiryhmänä. Akaan päiväkodeissa mobiilikirjaukseen siirrytään elokuuhun 2017 mennessä.

Tuntiperusteinen laskutus selvitettävänä

Järjestelmän myötä käsin kirjaaminen ja päällekkäiset työvaiheet poistuvat. Aluevastaava Mirva Ritarin mukaan tarkat saapumis- ja lähtöajat ovat etu myös vastuun näkökulmasta.

– Vastuu on virallisesti siirtynyt, kun lapsi on kirjattu sisään tai ulos.

Uusi kirjausjärjestelmä mahdollistaa myös tuntiperusteiseen laskutukseen siirtymisen päivähoidossa.

– Tuntiperusteinen laskutus on meillä vasta selvittelyvaiheessa, mutta se on varmasti tulevaisuutta. Vireillä on myös vastaava lakiuudistus, josta toivotaan ohjeistusta kuntiin. Tuntiperusteinen laskutus on mahdollista ottaa jo nyt käyttöön, mutta siihen ei ole olemassa vielä mitään kättä pidempää. Käytössä olevat järjestelmät ovat kuntien itse kehittämiä, aluevastaava Mirva Ritari kertoo.

Perhepäivähoitajille älypuhelimet

Akaan kaupungin palveluksessa on tällä hetkellä 19 perhepäivähoitajaa, joilla on hoidossaan 69 lasta. Lasten sähköistä sisään- ja uloskirjausta varten kunnalliset perhepäivähoitajat ovat jo saaneet kaupungilta käyttöönsä älypuhelimet. Uusi järjestelmä on ollut marraskuusta lähtien koekäytössä neljällä hoitajalla.

Yksi koekäyttäjistä on perhepäivähoitaja Mari Ainasoja, joka hoitaa neljää 2–3-vuotiasta lasta kotonaan Toijalan Katajamäessä. Ainasojan perheen omat lapset ovat jo kouluikäisiä.

Ainasoja on ollut perhepäivähoitajana viisi vuotta tehtyään sitä ennen kymmenen vuotta automaatioinsinöörin töitä. Insinööriäiti vaihtoi alaa, kun lapsiperheen arjen pyörittäminen osoittautui haastavaksi toisen vanhemmista käydessä töissä Tampereella ja toisen Helsingissä. Ratkaisuun hän on ollut tyytyväinen.

Mari Ainasojalle uuden tekniikan käyttöönotto on tervetullut uudistus. Insinööri myöntää miettivänsä nykyisessäkin työssään, miten asioita voisi tehdä jouheammin.

– Uusi järjestelmä ei ole juuri muuttanut omaa päiväohjelmaani. Riittää, että aamulla muistaa antaa puhelinta näytille ja sama juttu, kun lapsi lähtee pois. Ennen pidin paperilla kirjanpitoa siitä, miten lapsi on tullut ja haettu. Suurin etu tästä on varmasti hallinnon puolella, jossa ennen on manuaalisesti kirjattu jokaisen hoitajan päivä ja lapsen tiedot. Nyt tiedot menevät sähköisesti ja reaaliajassa.

Perhepäivähoitajan käynnykän näytöllä näkyy, onko lapsi paikalla, kirjattu ulos vai poissa.

Perhepäivähoitajan käynnykän näytöllä näkyy, onko lapsi paikalla, kirjattu ulos vai poissa.

Onnin perhe odottaa tuntiperusteista laskutusta

Kolmevuotiaan Onnin äidillä Mari Tikkasella NFC-tagi kulkee mukana kaulanauhassa.

– Ainakaan vielä ei ollut aamua, jolloin tagia ei olisi ollut mukana, Mari Tikkanen toteaa.

Tikkanen toivoo sähköisen kirjauksen vauhdittavan tuntiperusteiseen laskutukseen siirtymisestä. Onni ei tarvitse hoitoa koulujen loma-aikoina, koska Mari Tikkanen työskentelee opettajana alakoulussa. Työaika mahdollistaa myös lyhyemmät hoitopäivät.

– Onni pystyy olemaan kaikki lomat kotona, mutta silti maksamme niistä.

Jos vanhemmalla ei ole mukana NFC-tagia tai lasta tuo tai hakee joku muu, voi perhepäivähoitaja tehdä tulo- ja lähtökirjauksen.

Mari Tikkasen 3-vuotias Onni-poika on hoidossa perhepäivähoitaja Mari Ainasojalla. Poikaansa hakemaan tullut Tikkanen kirjaa Onnin ulos koskettamalla NFC-tagilla Ainasojan kännykkää.

Onni-poikaansa hakemaan tullut Mari Tikkanen kirjaa Onnin ulos koskettamalla NFC-tagilla Ainasojan kännykkää.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?