Aiheuttaa muun muassa tulirokkoa, märkärupea ja tulehduksia

Toijalan päiväkodeissa on streptokokkiepidemia

Toijalan alueen päiväkodeissa on todettu streptokokkiepidemia. Lisäksi yhdessä esikoulussa ja koulussa on todettu yksittäisiä streptokokki A:n aiheuttamia infektioita.

Tavallisin streptokokki A:n aiheuttama infektio on kuumeinen nieluinfektio, jonka esiintymishuippu on 5–15 vuoden ikäisillä lapsilla.

Streptokokki A voi aiheuttaa myös tulirokkoa. Tulirokon oireita ovat kuume, päänsärky, nielutulehdus, oksentelu, punoittava ja turpea kieli, imusolmukkeiden suureneminen sekä hento punoittava ihottuma kasvoilla ja ylävartalolla. Ihottuma ilmestyy yleensä kahden päivän kuluessa kuumeen noususta ja alkaa hävitä 3–4 päivän kuluttua.

Märkärupi taas on stafylokokin tai A-streptokokin tai molempien aiheuttama ihoinfektio, joka tarttuu helposti lapsesta toiseen, harvemmin aikuiseen.

Streptokokki A voi aiheuttaa myös lasten peräaukkoa ympäröivän ihon infektion ja pikkutytöillä myös emätintulehduksen.

Tarttuu pisaroina tai kosketuksesta

Streptokokki A leviää pisaratartuntana tai käsien välityksellä kosketustartuntana. Siksi kaupunki muistuttaa perheitä ja henkilökuntaa hyvästä käsihygieniasta erityisesti yskimisen ja niistämisen jälkeen mutta myös ennen ruuanlaittoa tai ruokailua ja vessassa käynnin jälkeen. Myös pottien ja wc-tilojen hyvä puhdistus on tärkeää.

Tartuntatilanteen selvittämiseksi Akaan kaupunki pyytää kiinnittämään huomiota perheissä mahdollisesti esiintyviin nielutulehduksiin. Mikäli perheessä esiintyy nielutulehduksia, joihin liittyy nielun punoitusta, peitteisyyttä ja kuumetta, nielusta tulisi tutkia nieluviljely ja tarvittaessa hoitaa todettu infektio.

Näytteet otetaan sekä oireisilta lapsilta ja perheenjäseniltä että koulun työntekijöiltä.

Jos lapsella huomataan edellä mainittuja oireita tai vanhemmilla herää muita kysymyksiä, kaupunki kehottaa ottamaan yhteyttä joko omaan kouluterveydenhoitajaan tai lastenneuvolan terveydenhoitajaan mielellään kello 12–13 lisäohjeiden saamiseksi.

Oireilevia kaupungin työntekijöitä pyydetään ottamaan yhteyttä työterveyshoitaja Hanna Seppälään numeroon 0400 247 828 kello 12–13.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?