Terveydenhuollon asiakasmaksut nousevat Akaassakin

Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen enimmäismääriä korotetaan koko maassa vuodenvaihteessa. Akaa järjestää terveydenhuollon palvelut Akaassa ja Urjalassa, ja tällä hetkellä asiakasmaksut ovat maan ylärajojen mukaisia.

Yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunta päätti, että Akaa seuraa valtion rajoja eli korottaa omia maksujaan tammikuun alussa.

Terveyskeskuksen lääkärin vastaanotolla käynti 18 vuotta täyttäneeltä enintään kolme kertaa vuodessa maksaa ensi vuonna 20,90 euroa per kerta (nyt 16,10 euroa). Terveyskeskusmaksua ei peritä muun muassa henkilöiltä, joilla on rintamasotilastunnus, rintamapalvelutunnus, rintamatunnus tai veteraanitunnus.

Yksi kerta yksilökohtaista fysioterapiaa maksaa vuoden alusta 11,50 (8,80). Sarjassa annettava hoito 18 vuotta täyttäneeltä enintään 45 kertaa vuodessa maksaa 11,50 euroa per kerta (8,80).

Maksu lääkärintodistuksesta ja lausunnosta on 51,40 (39,60), ja ajokorttilaissa tarkoitettu todistus ajo-oikeutta varten maksaa 61,80 (47,70).

Lyhytaikainen laitoshoito maksaa 49,50 per päivä (38,10) ja maksukaton täyttymisen jälkeen 22,80 (17,60).

Maksukattokin nousee

Maksukatto on kalenterivuoden aikana asiakkaalle aiheutuville kustannuksille säädetty vuotuinen yläraja. Vuonna 2016 maksukatto on 691 euroa (nyt 679).

Maksukattoon sisältyy muitakin julkisen terveydenhuollon palveluista perittäviä maksuja kuin ne, joista akaalainen maksaa Akaan yhteistoiminta-alueella. Maksukaton alle mahtuvat muun muassa poliklinikkakäynti sairaalassa, päiväkirurginen toimenpide, yö- ja päivähoito sairaalassa tai sosiaalihuollon laitoksessa ja lääkinnällisenä kuntoutuksena vammaiselle annettu laitoshoito.

Asiakkaan taloudellinen asema ei voi olla esteenä palveluiden saamiselle. Jos maksun periminen vaarantaa henkilön toimeentulon, on palvelun tuottavan kunnan tai kuntayhtymän tietyissä tapauksissa velvollisuus ja muulloin oikeus jättää maksuja perimättä tai alentaa niitä.

Osa asiakasmaksuista tulee Akaan ja Urjalan yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunnan päätettäväksi myöhemmin, sillä niiden valmistelu on vielä kesken.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?