Vanhainkoti Tarpiakodin asukkaat Kylmäkoskella pääsivät tänä vuonna leipomaan pipareita porukalla. Eikä vain omalla tai millä tahansa porukalla, vaan pikkulasten kanssa. Eikä vain leipomaan vaan tietysti myös syömään.
Pitkässä pöydässä piparitaikinaa kaulittiin moneen kertaan ja jatkojalostettiin monenmuotoisiksi herkuiksi. Paistopelleille kerätyt piparit pääsivät suoraan Tarpiakodin keittiön uuniin ja hetkeä myöhemmin lämpiminä kaikkien halukkaiden syötäväksi.
Sahti olikin kotikaljaa
Lasten ja vanhusten yhteiset piparitalkoot pidettiin nyt ensimmäistä kertaa. Hoitovapaalla oleva Tarpiakodin hoitaja Sari Peltomäki päätti virkistää työpaikkansa arkea ja otti mukaan omat lapsensa sekä perhepäivähoitaja Maiju Wesamäen lapsineen ja hoitolapsineen. Ulla Konttisen ja muiden työvuorossa olleiden hoitajien kanssa he auttoivat kaikkia piparintekijöitä.
Lapsista Sari Peltomäen Johanna-tytär hallitsi jo kaulimen käytönkin, mutta muut keskittyivät painelemaan muotteja ja nauttimaan raa’asta ja kypsästä taikinasta.
Tarpiakodin asukkaista Oiva teki enkeli- ja nallepipareita sillä tahdilla, ettei osannut enää sanoa, montako niitä oli uuniin lähtenyt. Raili puolestaan pyöritti kaulinta ammattilaisen ottein, sillä osa työurasta tuli vietettyä leipomossa Urjalassa. Railin mukaan joulu oli leipomossa kovaa sesonkia, ja eniten tehtiin siirappileipiä mutta myös paljon muuta.
Ainon mukaan Tarpiakodin asukkaat eivät ole ennen tehneet pipareita. Nyt niiden kanssa juotiin mehua, mutta muutakin on Tarpiakodissa tarjottu.
– Vanhustenviikolla keitettiin sahtia. Ai se olikin kotikaljaa, Aino nauroi hoitajien väitettyä muuta.
Ensi vuonna uudestaan
Keittiössä ravitsemistyöntekijä Ritva Uotila paistoi pipareiden kanssa samaan aikaan myös pullaa. Uotilan mukaan Tarpiakodin uuni lämpenee ainakin kolme kertaa viikossa, sillä kaikki kahvileipä ja vaaleat leivät paistetaan itse.
Uotila on ollut Tarpiakodilla kaksi ja puoli vuotta ja sitä ennen Rasin koululla 40 vuotta. Hän on jatkanut töissä kokopäiväisesti, koska puolikkaan työajan tekijää ei löytynyt. Nyt paistuvat viimeiset joulupiparit kaupungin uunilla.
– Olen luvannut olla vielä ensi kesän. Sitten jään eläkkeelle.
Tarpiakodin remontissa valmistuskeittiö muutettiin jakelukeittiöiksi, ja se on Uotilan ja kollegoiden mukaan ollut oikein toimiva.
Koko porukan hymyistä ja hyväntuulisuudesta päätellen piparintuoksuinen ja -makuinen aamupäivä onnistui täydellisesti. Talkoista päätettiinkin saman tien tehdä jokavuotinen perinne.
Viimeisimmät kommentit