Tuija ja Jari Lehtosen lounasravintola on harjakorkeudessa

Entisen pyöräliikkeen ja tulevan ravintolan tontilta ei löytynyt muinaisjäännöksiä.

Entisen pyöräliikkeen ja tulevan ravintolan tontilta ei löytynyt muinaisjäännöksiä.

Akaalainen rakennusurakoitsija Jari Lehtonen on saanut Toijalaan nousevan ravintolarakennuksensa työmaan sateelta suojaan. Valtatieltä, vanhan hautausmaan ja K-Supermarketin välistä purettiin kesällä vanha liikerakennus, jossa viime vaiheessa toimi pyöräliike ja kirpputori. Sen tilalle tulee Jari Lehtosen ja hänen vaimonsa Tuija Lehtosen lounasravintola, josta saa ruokaa myös iltaisin.

– Kunhan saadaan tuulensuojat valmiiksi, aletaan tehdä sisähommia. Holkerintien puoleinen seinä vahvistetaan vanerilla, kun siinä on niin paljon ikkunareikää. Yritämme saada kaiken valmiiksi kevääseen mennessä, mutta töitä on kyllä aika paljon muuallakin, Jari Lehtonen kertoo.

Lehtosen yritys aloittaa parhaillaan kerrostalon tekemistä Vuoreksessa. Lempäälään alkaa nousta viisi rivitaloa ja Pirkkalaan neljä. Tusinan verran miehiä työllistävät urakat ovat Arktan alihankintatöitä, eli vastuu asuntojen myynnistä painaa muiden hartioita.

– Minä en semmoista stressiä voi ottaa, menevätkö ne kaupaksi, Lehtonen sanoo.

Muinaisjäännöksiä ei löytynyt

Koska ravintolarakennuksen tontti on kiinni vanhassa hautausmaassa, piti osa kaivutöistä tehdä arkeologin valvonnassa. Maan sisältä ei kuitenkaan löytynyt polkupyörän runkoja ja muovisia maitopusseja arvokkaampia aarteita tai jäännöksiä.

– Sehän on täytemaata. Puiden välit oli lupa kaivaa ilman arkeologia, ja ne olivat tosi syvällä. Maata oli nostettu miltei metri, Jari Lehtonen kertoo.

Vanhan hautausmaan ja kivisakastin puoleisella seinällä näkyy ikkunoiden paikat, jotka maakuntamuseon arkkitehti halusi lisättäväksi talon alkuperäisiin piirustuksiin.

Vanhan hautausmaan ja kivisakastin puoleisella seinällä näkyy ikkunoiden paikat, jotka maakuntamuseon arkkitehti halusi lisättäväksi talon alkuperäisiin piirustuksiin.

Pulpettikattoisen talon ulkovuori tehdään vaaleaksi rapatusta kivilevystä. Kun maakuntamuseon arkkitehti tutustui tonttiin ja sen ympäristöön keväällä, hän kehotti tekemään muutoksia vanhan hautausmaan puoleiseen aukottomaan seinään. Siellä perustukset ovat miltei kiinni hautausmaan kivimuurissa.

– Taakse tulee pari kapeata korkeata ikkunaa ja puurimoitusta. Takaosa on kaiken kaikkiaan hankala tehdä, kun siellä ei ole tilaa. Jouduin ostamaan 42-metrisen nostolava-auton, että pääsimme jalkakäytävältä tekemään räystäät talon yli, sanoo Lehtonen puhelimitse Vuoreksen talon perustustyömaalta.

Holkerintien puolelle tulee paljon ikkunoita.

Holkerintien puolelle tulee paljon ikkunoita.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?