Uudet ylioppilaat juhlivat perjantaina lakkia ja itsenäisyyttä

Milla Ruonala 1

Milla Ruonala sai stipendin Viialan yhteiskoulun 50-vuotisrahastosta hyvän koulumenestyksen ansiosta.

Akaan lukiossa lakitettiin viime perjantaina viisi uutta ylioppilasta. Yksi heistä on Milla Ruonala, joka sai lakin lisäksi stipendin Viialan yhteiskoulun 50-vuotisrahastosta hyvän koulumenestyksen ansiosta.

Milla asuu Viialassa ja kävi yläkoulun Hirvialhon koululla. Hän kehuu suomalaista koulutusjärjestelmää. Nuorta naista ei ole haitannut se, että Viialasta kuljetaan nykyisin lukioon Toijalaan.

– Opiskelu on ollut minulle aina aika helppoa. Olen saanut perushyviä numeroita. Toki työtäkin joutuu tekemään, ei tuloksia ilmaiseksi saa, Milla jutustaa saatuaan juuri ylioppilaslakin päähänsä.

Hän kirjoitti kuusi ainetta. Magna tuli äidinkielestä, englannista ja maantiedosta. Muutkaan arvosanat eivät olleet huonoja.

Milla Ruonala tuli Suomeen varta vasten juhlia varten, sillä hän on ollut syyskuusta alkaen au pairina Yhdysvalloissa. Meren takana menee ainakin ensi syksyyn, mahdollisesti sitä seuraavaankin, sillä perhe on pyytänyt häntä viipymään pidempäänkin.

”Suomessa hyvä koulutusjärjestelmä”

Milla Ruonalan tulevat opiskelukuviot ovat auki. Biokemia tai bioanalytiikka saattaisivat kiinnostaa, mutta Milla ei ole miettinyt asiaa sen tarkemmin.

Yhdysvalloissa opiskelu voisi olla vaihtoehto, ellei se olisi niin kallista.

– Siellä aletaan säästää lapsen opiskelua varten jo kun tämä syntyy. Suomessa on hyvä koulutusjärjestelmä, joten sikälikin haluaisin opiskella täällä.

Milla suoritti lukion kolmessa ja puolessa vuodessa. Hän halusi panostaa opiskeluun, koska kirjoitettavia aineita oli niin paljon.

– Oli mukava tulla lukioon Toijalaan ja tutustua uusiin ihmisiin. Isommassa lukiossa on enemmän opiskelukavereita.

Milla Ruonalan lisäksi ylioppilaaksi kirjoittivat Akaan lukiosta Jere Aalto, Timi Haikka, Tuomas Harju sekä aikuislinjalta Siru Stenbärg.

Yksilöllistä oppimista lukiossa

Akaan lukion rehtori Tuovi Ronkainen kertoi juhlatilaisuudessa ensi syksynä voimaan tulevasta uudesta opetussuunnitelmasta. Siinä uutta ovat esimerkiksi erilaiset teemaopinnot, jotka yhdistävät eri aineita ja tuovat mahdollisuuden projektityöhön.

Sirpaletiedon tilalle pyritään luomaan laajoja kokonaisuuksia.

– Oppimista tapahtuu joka puolella, mutta meillä koulussa oppiminen on jokaisen tehtävä. Opitaan itseltä ja toisilta sekä jaetaan omaa osaamista. Pitää olla rohkeutta tehdä asioita, joita ei ole ennen tehnyt.

Näitä voivat olla uudentyyppinen opiskelumenetelmä tai itsensä pakottaminen tekemään jotain vastenmieliseltä tuntuvaa. Oppiminen edellyttää Tuovi Ronkaisen mielestä aina jossain määrin omasta turvallisuuden tunteesta ja tyytyväisyydestä luopumista.

Kuluneen syksyn aikana Akaan lukiossa on kokeiltu uudenlaisia opetusmenetelmiä. Käänteisessä opetusmenetelmässä opettajajohtoinen opetustuokio kestää vain lyhyen ajan. Tämän jälkeen opiskelija etenee omaan tahtiinsa vaikka kotona työskennellen.

Näin opettajalle vapautuu enemmän aikaa yksilökohtaiseen opetukseen.

– Yksilölliset opetusmenetelmät nostavat koko koulun tulosta. Yksilön etu palvelee siis myös yhteistä hyvää.

Milla Ruonala 6

Akaan lukion rehtori Tuovi Ronkainen sanoi yksilökeskeisen opetuksen olevan myös yleinen etu.

Milla Ruonala 2

Milla Ruonala sai stipendin Viialan yhteiskoulun 50-vuotisrahastosta hyvän koulumenestyksen ansiosta.

Milla Ruonala 3

Tämän syksyn viisi ylioppilasta ovat Jere Aalto, Timi Haikka, Tuomas Harju, Milla Ruonala sekä aikuislinjalta Siru Stenbärg.

Milla Ruonala 5

Kasperi Leponiemi esitti juhlassa kitaramusiikkia.

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?