Erkki Kitunen muisteli Linnan juhlissa Kaarina-vaimoa

Erkki Kitunen juhli itsenäisyyspäivää Presidentinlinnassa toista kertaa.

Erkki Kitunen juhli itsenäisyyspäivää Presidentinlinnassa toista kertaa.

Linnan juhliin toista kertaa osallistunut Toijalan Seudun Sotainvalidien kunniapuheenjohtaja, 92-vuotias Erkki Kitunen kuvailee itsenäisyyspäivän iltaa hienoksi. Kitunen oli todistamassa myös hetkeä, kun veteraanit esittivät presidenttiparille simolaisen Armas Ilvon johdolla Veteraanin iltahuudon.

– Minäkin lauloin mukana, vaikka minulla ei niin lauluääntä olekaan. Presidenttipari kuunteli, ja huomasin, että presidentti pyyhki silmiään, Kitunen kertoo.

Erkki Kitusen kahvipöydässä istui veteraanimiehiä ja lottia Varpaisjärveltä, Iisalmesta, Rovaniemeltä ja Porista. Ilta toi mieleen myös muistot yhdeksän vuoden takaa, jolloin Kitunen juhli Linnassa yhdessä Kaarina-vaimonsa kanssa. Kaarina Kitunen kuoli vuonna 2011.

– Se oli nyt toisenlaista kuin silloin Kaarinan kanssa. Jollain tavalla tuntuu, ettei osaa juhlia yksin, vaikka samanikäisiä oli paljonkin.

Kitunen kertoo olleensa puheissa myös kansanedustajien kanssa.

– Puhuin monen kanssa 10 prosentin sotainvalidien huonosta asemasta. Kaikki lupasivat tietenkin parannusta asiaan, Kitunen naurahtaa.

Erkki Kitunen arvelee olevansa ainoa toijalalainen, joka on kutsuttu Linnan juhliin kaksi kertaa. Sotainvalidien Veljesliiton hallituksessa sen vanhimpina jäsenenä istuva Kitunen arvelee saaneensa tänä vuonna kutsun, koska hän istui presidentin puolison Jenni Haukion vieressä Sotainvalidien Veljesliiton 75-vuotisjuhlan kahvikutsuilla Helsingissä elokuussa. Tuolloin Kitunen oli puheissa myös presidentti Sauli Niinistön kanssa. Niinistö oli muistellut, kuinka hän opiskeluaikanaan Urjalan vt. nimismiehenä oli käynyt Toijalan poliisiasemalla.

– Nuori konstaapeli ei ollut tuntenut Niinistöä, ja kun heille oli tullut erimielisyys jostain asiasta, oli nuori konstaapeli uhannut laittaa Niinistön putkaan. Onneksi paikalle oli tullut vanhempi poliisi, joka oli todennut, älä helvetissä, sehän on Urjalan nimismies, Kitunen kertoo juttutuokiostaan presidentin kanssa.

Erkki Kitunen huokaa juhlimisen olevan ikäiselleen raskasta. Kuluva viikkokin on Toijalan Seudun Sotainvalidien kunniapuheenjohtajalle kiireinen. Ohjelmaa on Hämeenlinnassa, Helsingissä ja Kauniaisissa, jossa hän osallistuu perjantaina Kaunialan Sairaalan diplomaattipikkujouluihin. Tilaisuuteen on kutsuttu myös presidenttipari.

– Tummaa pukua ja kunniamerkkejä saa kantaa jatkuvasti, Erkki Kitunen toteaa.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?