Juhlapuhuja Jukka Salminen kävi läpi itsenäisen Suomen historian

”Suomen vakavin uhka ovat suomalaiset itse”

Everstiluutnantti Jukka Salminen kehotti suomalaisia pitämään yhtä.

Everstiluutnantti evp Jukka Salminen kehotti suomalaisia pitämään yhtä.

Akaan kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa puhunut everstiluutnantti evp Jukka Salminen kertasi puheessaan Suomen historiaa ja pohti nykytilannetta.

– Mikä itsenäisyyyttämme uhkaa tänään? Monelle tulee ensimmäisenä mieleen Venäjä. Mutta jos katsoo asiaa Venäjän näkökulmasta, niin Venäjän ja Suomen välinen raja on jo pitkään ollut kaikkein rauhallisin suunta. Ja Venäjällä on rajakilometrejä eri maiden kanssa aika paljon, Salminen sanoi Kylmäkosken kulttuurikirkossa.

– Venäjän intressissä on jo pitkään ollut luoda jonkinlainen EU:ta vastaava liitto, jossa se itse on keskusvaltiona. Muut jäsenmaat olisivat lähinnä entisiä Neuvostotasavaltoja. Tämä pitäisi kuitenkin pääsääntöisesti saada aikaan muulla kuin pelkällä sotilaallisella voimalla. Venäjän armeijan terävin kärki on niin ohut, että se ei riitä usean konfliktin yhtäaikaiseen ylläpitoon menestyksekkäästi.

Jukka Salminen totesi kuitenkin, että presidentti Vladimir Putin aikoo toteuttaa armeijassa isoja uudistuksia tällä vuosikymmenellä. Tavoitteena on ainakin jonkinasteisen suurvalta-aseman palauttaminen.

Uhkana itsekkyys

Salminen pitää Suomen vakavimpana uhkana suomalaisia itseään. Kaikkea pitäisi saada, mutta enää ei olla valmiita ponnistelemaan sen eteen.

Nykyisessä vaikeassa taloudellisessa tilanteessa erilaiset supistukset ollaan valmiita hyväksymään, kunhan ne eivät koske itseä.

– On vaara, että meistä tulee liian yksilökeskeisiä. Useammin pitäisi muistaa meidän kaikkien ja koko isänmaan etu. Tämä lähes sadan vuoden aherruksella saavutettu hyvinvointi on vaarassa murentua, jos ei olla nykyistä useammin riittävän yhtä mieltä eri asioiden hoidosta.

Salminen päätti puheensa marsalkka Mannerheimin sanoihin.

– Pienen maan suurin voima on yksimielisyys. Unohtakaamme sen vuoksi riitaisuudet ja epäluottamus. Me kaikki tarvitsemme toisiamme, ja suokoon Jumala, että me rinta rinnan olisimme kyllin lujia.

Ennen pääjuhlaa lasten ja nuorten itsenäisyysjuhlan jälkeen kahviteltiin Kylmäkosken seurakuntatalolla. Kahvitilaisuudessa kävi vajaat sata henkilöä. Kahvitustilaisuuden toteutti Akaan Maatalousnaiset.

Kaupungin yrittäjäpalkinto Custom Sulkylle

Akaan yrittäjäpalkinnon 2015 sai ravikärryjen valmistaja Custom Sulky Oy. Euroopan johtavalla ravikärryvalmistajalla on noin 30 vuoden kokemus ravikärryjen tuotekehityksestä, suunnittelusta ja valmistuksesta.

Valinnan tehneen Akaan kaupunginhallituksen perusteluissa todetaan, että maailman nopeimpien, kevyimpien ja kestävimpien kilpa- ja harjoituskärryjen valmistuksessa käytetään monipuolisesti nykytekniikan tarjoamia mahdollisuuksia niin materiaali- kuin tuotantoteknologiaratkaisuissakin.

Selkeän kilpailuedun tuo ravikärryjen jatkuva tuotekehitys kiinteässä yhteistyössä ammattivalmentajien- ja ohjastajien kanssa.

Yritys on markkinajohtaja Euroopan merkittävimmissä ravimaissa. Tuotannosta noin 80 prosenttia on vientiä laajalle alueelle, kuten Ranskaan, Yhdysvaltoihin, Ruotsiin ja Norjaan. Custom Sulky työllistää tällä hetkellä 16 henkilöä.

Toijalan Näyttämölle kulttuuritunnustusta

Toijalan Näyttämö lunasti itselleen Akaan vuoden kulttuuripalkinnon  Sataman kesäteatterissa nähdyllä esityksellään Seitsemän veljestä. Vapaa-aikalautakunnan perusteluiden mukaan 50 näyttelijän voimin tehty tulkinta Aleksis Kiven klassikkoteoksesta synnytti uuden sukupolven kansalliskirjailijan pääteoksen faneja sekä katsomossa että lavalla, jossa moni nuori näyttelijänalku pääsi harrastamaan kokeneiden tekijöiden rinnalla.

Minna Kankaan oivaltava ja omaperäinen ohjaus sai aikaan sen, että esitykset olivat loppuunmyytyjä, mikä kasvatti samalla myös Akaan mainetta teatterikaupunkina.

Liigaan kurkottanut Akaa-Volley nosteessa

Vuoden urheilijana palkittiin Akaa-Volleyn miesten ykkössarjan lentopallojoukkue. Valinnan teki Akaan vapaa-aikalautakunta liikuntatyöryhmän esityksen pohjalta.

Joukkue osoitti erinomaisia otteita kaudella 2014–2015, jolloin kauden huipentumaksi joukkue eteni aina liigakarsintoihin saakka. Vaikka liigaan nousu ei tällä kertaa onnistunut, joukkueen otteet ja taistelutahto nostattivat vapaa-aikalautakunnan mukaan Akaassa hyvää urheiluhenkeä ja lajin suosion uudelle tasolle.

Akaa-Volleyn menestyksen myötä lentopallon junioritoiminta on saanut uutta tuulta siipiensä alle.

Akaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Saila Kallioinen luovutti tunnustuksen Custom Sulkyn toimitusjohtajalle Jussi Peltoselle.

Akaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Saila Kallioinen luovutti tunnustuksen Custom Sulkyn toimitusjohtajalle Jussi Peltoselle.

Ritvalan kööri lauloi itsenäisyyspäivän juhlassa johtajanaan Sari Metsäkylä-Tuominen.

Ritvalan kööri lauloi itsenäisyyspäivän juhlassa johtajanaan Sari Metsäkylä-Tuominen.

Linda Kuha ja Joonas Harjumäki esittivät tanssin.

Linda Kuha ja Joonas Harjumäki esittivät tanssin.

 

 

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?