Kolme loukkaantui ja koira kuoli kerrostalon tulipalossa Viialassa

Alkusammutus epäonnistui ja ovi jäi auki kovan humalan vuoksi

Palanut asunto odotti sammutuksen jälkeen poliisin tutkintaa. Saman rapun muiden asuntojen ovet olivat savujen tuuletuksen vuoksi auki.

Palanut asunto odotti sammutuksen jälkeen poliisin tutkintaa. Saman rapun muiden asuntojen ovet olivat savujen tuuletuksen vuoksi auki.

Kolme ihmistä loukkaantui viime viikon tiistai-iltana Viialassa syttyneessä tulipalossa. Pahiten loukkaantui 1950-luvulla syntynyt nainen, joka on edelleen sairaalahoidossa.

– Vammat olivat enimmässä määrin palovammoja. Olemme olleet yhteydessä sairaalaan, mutta emme ole vielä päässeet puhuttamaan naista. Hän on jo kuitenkin vakaammassa tilassa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Antti Uusipaikka Valkeakosken poliisista.

Asunnossa ollut koira menehtyi savukaasuihin.

Mies oli tukevassa humalassa

Tulipalo syttyi osoitteessa Uotilantie 12 olevan kerrostalon pohjakerroksen asunnossa. Pahimmin loukkaantuneen naisen lisäksi asunnossa asui ja oli palohetkellä 1950-luvulla syntynyt mies, joka pääsi poistumaan asunnosta itse. Naisen kävivät hakemassa savusukeltajat.

Savukaasut levisivät oikealla olevasta asunnosta voimakkaasti rappukäytävään ja ylempiin kerroksiin.

Savukaasut levisivät oikealla olevasta asunnosta voimakkaasti rappukäytävään ja ylempiin kerroksiin.

Poliisi on puhuttanut miestä useamman kerran ja tehnyt teknistä tutkintaa. Tulipalo näyttää syttyneen kaatuneesta kynttilästä ja levinneen kalusteisiin. Rikoskomisario Antti Uusipaikka kertoo, että ainakin mies oli tukevassa humalassa, minkä hän itsekin on myöntänyt.

Sekä kynttilän kaatuminen että omien sammutusyritysten epäonnistuminen johtuivat humalatilasta. Siihen Uusipaikka ei ota kantaa, oliko myös nainen humalassa.

– Asunnossa on ollut sellaisia, jotka olisivat voineet vaikuttaa, mutta he eivät olleet kaikkein terveimmässä kunnossa, tutkinnanjohtaja toteaa.

Omin voimin liekeistä pois päässyt mies jätti lähtiessään asunnon oven auki. Tämän vuoksi savut ja savukaasut levisivät kolmikerroksisen talon rappukäytävään ja aiheuttivat myös kolmannen, ylempänä asuvan henkilön loukkaantumisen.

Viimeiset palomiehet lähtivät Uotilantien kerrostalolta viikko sitten tiistaina kello 23.40.

Viimeiset palomiehet lähtivät Uotilantien kerrostalolta viikko sitten tiistaina kello 23.40.

– Tulipalo oli raju, ja savukaasut ovat levinneet tosi voimakkaasti ja sulattaneet rakenteita muualtakin, totesi Pirkanmaan pelastuslaitoksen palomestari Heikki Havukainen palopaikalla viime viikon tiistaina.

Asukkaat siirrettiin toiseen rappuun

Uotilantien kerrostalo on Akaan kaupungille kuuluvan Viialan Asuntotuotannon vuokrakerrostalo. Viialan asuntotuotannon toimitusjohtaja Heikki Rämö sai soiton tulipalosta kello 21.31, minkä jälkeen hän ajoi paikalle Lempäälästä.

Palomestari Heikki Havukaisen (vas.) mukaan tulipalossa loukkaantuneet olivat keski-ikäisiä miehiä ja naisia. Viialan asuntotuotannon hallituksen jäsen Rauni Mokka ja toimitusjohtaja Heikki Rämö jäivät vielä ennen puoltayötä palopaikalle.

Palomestari Heikki Havukainen kävi sammutustöiden jälkeen tilannetta läpi Viialan asuntotuotannon hallituksen jäsenen Rauni Mokan ja toimitusjohtaja Heikki Rämön kanssa.

Pelastuslaitos evakuoi kaikki palorapun asukkaat, joihin lukeutuu myös toisessa kerroksessa asuva Pertti.

– Kun huomasin savun, vedin oven kiinni ja soitin naapurille. Myöhemmin palomiehet hakivat minut asunnosta, laittoivat säkin päähän ja toivat ulos. Sen jälkeen odotin ambulanssissa sen verran, että savu lähti, Pertti kertoi palopaikalla haluamatta sukunimeään lehteen.

Heikki Rämön mukaan tulipalon tyhjentämän rapun yhdeksästä asunnosta kahdeksassa asuttiin. Paloa paenneet asukkaat saatiin evakuoitua saman talon toiseen, remontoitavaan rappuun, jossa on tyhjiä asuntoja.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?