Viialan yhtenäiskoulun keittiössä valmistetaan ateriat yli 1000 ruokailijalle

Ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Eira Koskinen 220 litran padan äärellä. Kaksi jo aiemmin käytössä ollutta pataa saa vierelleen vielä yhden uuden padan.

Ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Eira Koskinen 220 litran padan äärellä. Kaksi jo aiemmin käytössä ollutta pataa saa vierelleen vielä yhden uuden padan.

Viialan yhtenäiskoulussa otetaan näinä päivinä käyttöön uusi tuotantokeittiö, jossa valmistetaan päivittäin ateriat noin 1100 ruokailijalle. Yhtenäiskoulun ala- ja yläluokkien lisäksi keittiössä valmistetaan ruoka Rasin koululle sekä Viialan alueen kolmeen päiväkotiin. Suunnitelmien mukaan ruuanvalmistus alkaa keittiössä huomenna torstaina.

Keskustan koulun remontin yhteydessä keittiö on siirretty rakennuksen B-siiven toisesta kerroksesta maan tasalle A-siipeen. Tavarakuljetukset keittiölle hoituvat nyt aiempaa kätevämmin ja turvallisemmin suoraan Turuntieltä.

– Ennen lapset ja tavarat kulkivat samasta ovesta, mutta uusi järjestely on lapsille paljon turvallisempi, kun autot eivät kulje samalla pihalla. Lisäksi ennen keittiökerrokseen oli mentävä suuntaan ja toiseen hissillä, joka oli myös muun koulun käytössä, toteaa Akaan kaupungin ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Eira Koskinen.

Koskinen kertoo, että B-siipeen oli rakentamisvaiheessa suunniteltu pientä keittiöhissiä ja varattu tila hissikuilulle, mutta hissiä ei koskaan toteutettu, ja myöhemmin pientä hissiä ei kannattanut enää toteuttaa.

Dieettiruuille oma nurkka

Uuden tuotantokeittiön rosteripintaiset kalusteet sekä laitteet ovat pääosin vanhoja, jotka ovat olleet käytössä jo Keskustan koulun vanhassa keittiössä tai Hirvialhon koulun keittiössä. Uutta ovat muun muassa kolmas pata, kylmiöt ja dieettinurkan uuni.

– Dieettinurkassa tehdään kaikki dieettiruuat. Näin varmistetaan, etteivät esimerkiksi jauhot pölise normaalista ruokavaliosta gluteenittomaan ruokaan. Oman työurani aikana dieettien määrät ovat lisääntyneet samalla, kun tutkimukset ja tietämys ovat lisääntyneet. Esimerkiksi kalapäivänä 20 prosenttia aterioista voi olla erilaisia, ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Eira Koskinen kertoo.

Oppilaat tuovat lautasensa pesulinjalle. Ruokalaan mahtuu yhtä aikaa 120 ruokailijaa. Ruokalatila on mahdollista erottaa keittiöstä omaksi tilakseen laskettavalla väliseinällä.

Oppilaat tuovat lautasensa pesulinjalle. Ruokalaan mahtuu yhtä aikaa 120 ruokailijaa. Ruokalatila on mahdollista erottaa keittiöstä omaksi tilakseen laskettavalla väliseinällä.

Lähetti kuljettaa ruuat Hirvialholle

Keskustan koulun sulkemisesta tammikuussa 2013 alkaneen evakon aikana ruoka valmistettiin Hirvialhon koulun keittiössä, joka jää uuden tuotantokeittiön käyttöönoton jälkeen palvelukeittiöksi. Kaupungin lähetti kuljettaa ruokavaunut autolla tuotantokeittiöstä Hirvialholle kuten myös Viialan päiväkodeille ja Rasin koululle.

Yhtenäiskoulun tuotantokeittiössä työskentelee ravitsemisesimies, kolme keittäjää ja kolme ravitsemistyöntekijää. Osa henkilökunnasta työskentelee osan päivästä myös Hirvialhon koululla.

Muutto on vaatinut poikkeusjärjestelyjä

Laitteiden ja kalusteiden muutto Hirvialhon koulun keittiöstä uuteen tuotantokeittiöön kesken lukukauden on vaatinut poikkeusjärjestelyjä. Viialan päiväkotien ja Hirvialholla ruokailevien ateriat on valmistettu muuton ajan Arvo Ylpön koululla ja Toijalan yhteiskoululla.

– Onhan se ollut haastavaa, koska keittiöillä ei ole ylimääräisiä kylmätiloja ja pakasteita. Esimerkiksi kun Viialassa on syöty keittoa, on Toijalassa ollut laatikoita ja seuraavana päivänä päinvastoin. Muuten uuni- ja patakapasiteetti ei olisi riittänyt. Mutta täytyy sanoa, että olemme onnistuneet tässä 101-prosenttisesti. Keittiöpuolen työntekijät, siivous ja ruuankuljettajat ovat omalla panoksellaan ja positiivisella asenteellaan tuoneet tähän vielä yhden lisäprosentin, ruoka- ja siivouspalvelupäällikkö Eira Koskinen kiittelee.

Dieettiruuat valmistetaan dieettinurkassa, johon kuuluu myös oma jääkaappi, pakastin ja uuni.

Dieettiruuat valmistetaan dieettinurkassa, johon kuuluu myös oma jääkaappi, pakastin ja uuni.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?