Kauppa toisi osake-enemmistön koko liike- ja asuinkiinteistöstä

Kaupunki aikoo ostaa entiset Toijalan postin tilat

Akaan kaupunki aikoo ostaa lähes tuhannen neliön tilat ja osake-enemmisötn Valtatien varrella vaaleana erottuvasta rakennuksesta. Tavoitteena on päästä mukaan koko keskustan kehittämiseen. Muutokset alkavat kuvan vasemman alareunan ravintola Leskirouvan talosta, jonka tontille uusi omistaja aikoo tehdä kerrostalon.

Akaan kaupunki aikoo ostaa lähes tuhannen neliön tilat ja osake-enemmistön Valtatien varrella vaaleana erottuvasta rakennuksesta. Tavoitteena on olla mukana koko keskustan kehittämisessä. Muutokset alkavat kuvan vasemman alareunan ravintola Leskirouvan talosta, jonka taakse kiinteistön uusi omistaja Sami Hyötyläinen aikoo tehdä kerrostalon. Vanha rakennus kunnostetaan ja sen siipiosaa korotetaan. Kuva Mikko Peltoniemi.

Kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen esittää, että Akaan kaupunki ostaa entiset Toijalan postin tilat Posti Kiinteistöt Oy:ltä. Osoitteessa Valtatie 12 on katutasossa tilaa 617 neliötä ja kellarissa 317 neliötä.

Kaupungin havittelemat 5853 osaketta Kiinteistö Oy Säästösakussa muodostavat noin 56 prosenttia eli enemmistön osakekannasta. Hintapyyntönä on ollut 280 000 euroa ja velkaosuus, mutta käydyissä neuvotteluissa on päädytty velkoineen 143 752 euron kauppahintaan, mikäli kauppa toteutetaan vuoden 2015 aikana.

Akaan kaupungin tälle vuodelle budjetoidusta 300 000 euron maanhankintarahasta on tähän mennessä käytetty 128 300 euroa. Jäljellä on 171 700 euroa.

Kaupunkisuunnittelulautakunta käsittelee asiaa maanantaina, minkä jälkeen kauppa etenee kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi. Hallitus kokoontuu tiistaina 1. joulukuuta.

Kaupunki haluaa olla aktiivinen kehittäjä

Postin tilojen ostosta neuvotelleen Jyri Sarkkisen mukaan Akaan kaupunkia kiinnostaa koko korttelin kehittäminen.

– Tämän tontin osalta kaupunki pääsisi maaomistajana vaikuttamaan Säästösakun mahdollisiin toimenpiteisiin. Kun tässä on keskustan kehittämissuunnitelmia tehty, olisi syytä olla kehityksessä niin paljon mukana kuin suinkin pystytään.

Sarkkinen ei ota vielä kantaa siihen, mikä koko rakennuksen kohtalo on. Hän viittaa kuitenkin keskusta-alueen kehittämiseen tähdänneen arkkitehtuurikilpailun kärkitöihin.

– Arkkitehtuurikilpailussahan viidessä palkitussa tai lunastetussa työssä yhdessä se olisi jätetty tuollaiseksi. Neljässä oli esitetty osittaista purkua tai kokonaan purkua. Olen keskustellut aiheesta myös Säästösakun hallituksen puheenjohtajan Erkki Väisäsen kanssa, ja hän ei ottanut tässä vaiheessa ainakaan virallisesti kantaa mihinkään.

Entiset Postin tilat Valtatien varrella ovat olleet pitkään tyhjillään, mutta lauantaina niissä pidetään taas joulumyyjäiset.

Entiset Postin tilat Valtatien varrella ovat olleet pitkään tyhjillään, mutta lauantaina niissä pidetään taas joulumyyjäiset.

Rakennukseen on valmiina suunnitelmat 190 000 euron putkiremonttiin, joista kaupungin maksettavaksi tulisi yli 100 000 euroa.

– Nyt kannattaa nimenomaan miettiä, mitä kannattaa tehdä. Olisiko järkevämpää tehdä mahdolliset remonttisuunnitelmat sen perusteella, mikä on jatkokäyttö? Siitä olisi teknisesti mahdollista purkaa yksikerroksinen osa pois ja jättää kolmikerroksinen osa pystyyn Valtatien varteen, Sarkkinen aprikoi.

Jos kaupunki tekee Postin kanssa kaupat, liiketila ja kellari ovat kaavoituspäällikön mukaan aluksi vähällä käytöllä.

– Mikään meidän vuokrasopimuksemme ei ihan heti mahdollista sitä, että siihen pystyisi siirtämään kaupungin toimintoja.

Kauppa toisi myös kaavamuutoksen

Koko rakennuksen kerrosala on 1674 neliötä, ja siinä on yhteensä neljä asuinhuoneistoa, viisi liiketilaa, kolme toimistotilaa ja viisi kellaritilaa. Tontin suuruus on 1715 neliötä. Nykyinen kaava sallii nykyisen kokoisen rakennuksen eli kolmikerroksisen ja yksikerroksisen osan.

– Mikäli kaupunki sen ostaa, kaavamuutoksen tekeminen tulee varmaan piankin arvioitavaksi, Jyri Sarkkinen sanoo.

Akaan kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen toivoo koko Valtatien oikeanpuoleisen alueen kehittytyvän kaupungin järjestämän arkkitehtuurikilpailun suunnitelmien suuntaisesti. Vaaleaa Postin taloa oli voittajatöissä esitetty enimmäkseen purettavaksi joko osittain tai kokonaan.

Akaan kaavoituspäällikkö Jyri Sarkkinen toivoo koko Valtatien oikeanpuoleisen alueen kehittytyvän kaupungin järjestämän arkkitehtuurikilpailun suunnitelmien suuntaisesti. Vaaleaa Postin taloa oli voittajatöissä esitetty enimmäkseen purettavaksi joko osittain tai kokonaan. Kuva Mikko Peltoniemi.

Häntä kiinnostavat pidemmällä tähtäimellä myös naapuritontin suunnitelmat. Tontilla on yksikerroksinen liikerakennus, jossa tällä hetkellä toimii Villihinnan myymälä.

– Kun Leskirouvan tontti lähtee käyntiin, tässä voisi olla samanlaiset mahdollisuudet jollain aikavälillä saada siihen jotain muuta kuin se tällä hetkellä on, Sarkkinen sanoo.

Villihinnan tontin ja rakennuksen ostosta kaupunki ei hänen mukaansa ole viime aikoina keskustellut.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?