Peruskorjattu rakennus otetaan käyttöön vaiheittain

Kuiskauskin kuuluu Keskustan koululla

Viialan yhtenäiskoulun 4C-luokka on viihtynyt uusissa tiloissa hyvin. Luokan ohjaajana toimii Krisse Lehtimäki (takana oik.) ja opettajana Laura Vedenpää.

Viialan yhtenäiskoulun 4C-luokka on viihtynyt uusissa tiloissa hyvin. Luokan ohjaajana toimii Krisse Lehtimäki (takana oik.) ja opettajana Laura Vedenpää.

Keskustan koulun peruskorjaus Viialassa on viittä vaille valmis. Kolmos- ja nelosluokat muuttivat omiin tiloihinsa pidempään siipeen viime viikon keskiviikkona, ja alkuluokat eskareista kakkosiin seuraavat perässä tällä viikolla. Näin kaikki vuokraparakkitilat saadaan tyhjäksi ja palautettua omistajalleen. Alaluokkien ruokailun on tarkoitus siirtyä Hirvialhon puolelta uusiin tiloihin ensi viikolla.

Keskustan koulu on enää rakennuksen nimi, sillä hallinnollisesti se yhdistettiin elokuussa Viialan yhtenäiskouluksi Hirvialhon koulun kanssa. Viitos- ja kuutosluokat ovat olleet evakossa Hirvialhon puolella, ja yhtenäiskoulun apulaisrehtorin Kaija-Leena Salovaaran mukaan voi olla, että viitosetkin jäävät sinne. Ensi syksynä olisi joka tapauksessa edessä muutto takaisin, sillä kuutosten paikka on pysyvästi osana yläluokkia. Myös ryhmät menevät kuudennen luokan alussa uusiksi, kun Rasin koulun ja Kirkonkylän koulun kuutosetkin yhdistetään yhtenäiskoululle.

Sisäkengät riisutaan välitunnille mennessä alakerran telineisiin ja laitetaan taas tunnille mennessä jalkaan.

Sisäkengät riisutaan välitunnille siirryttäessä alakerran telineisiin ja laitetaan taas tunnille mennessä jalkaan.

Ulkokengät jätetään alakerran telineeseen

Laura Vedenpään opettama 4C-luokka on saanut eskarista saakka muuttaa sisäilma- ja kosteusongelmien tieltä moneen kertaan ja moneen paikkaan. Kun lapset viikko sitten pääsivät uusitun koulun ylimpään kerrokseen, oli kaikilla varovainen hymy huulilla.

– Aluksi vähän jännitti. Minä luulin, että täällä olisi tylsemmän näköistä, kertoi Helmiina Hänninen perjantaina.

– Kun on pidempään, tulee tutumpi olo, uskoi Emmi Kaartinen.

Laura Vedenpään mukaan aamuisin on ollut ilo tulla töihin, kun lapset ovat olleet niin energisiä ja innokkaita. Uusien pintojen ja talo- ja av-tekniikan lisäksi myös koulunkäynnin käytännöt ovat muuttuneet.

Viivi Kahila (vas.), Unna Järvenpää, Minea Hietaranta, Jenna Rinne ja muut 4C:läiset olivat viime perjantaina kolmatta päivää uudessa luokassaan.

Viivi Kahila (vas.), Unna Järvenpää, Minea Hietaranta, Jenna Rinne ja muut 4C:läiset olivat viime perjantaina kolmatta päivää uudessa luokassaan.

– Tämä on nyt kengätön koulu. Kaikki jättävät ulkokengät alakertaan kenkätelineisiin ja laittavat sisäkengät jalkaan. Koska korjaustyöt jatkuvat vielä, kuljemme sisällä ja ulkona kaikkialle yhdessä jonossa.

Peruskorjatussa koulussa jokaisella kerroksella on oma teemaväri ja niissä jokaisella luokkatilalla oma väri. Nelosilla on jo käytössä englannin luokka, mutta musiikki-, käsityö- ja kuvataideluokat saadaan käyttöön myöhemmin.

Koulun ensimmäiseen kerrokseen tulee opettajanhuone sekä tilat terveydenhoitajalle, kuraattorille ja psykologille. Eri kerroksissa on myös useita pienryhmätiloja.

Odotukset ja toiveet ovat korkealla

Viialan yhtenäiskoulun 4C-luokan oppilaiden mielestä parakeissa oli talvella kylmä ja kesällä kuuma, mutta yleisilme oli vessoja lukuun ottamatta siisti. Laura Vedenpään mielestä evakkotaival oli onnistunut, ja hyvää parakeissa oli se, että koko koulu oli samoissa tiloissa.

Tea Isohaavisto ja Jori Tirri keskittyivät viime perjantaina kuvataiteiluun. 4C:n kummiluokka Viialan yhtenäiskoulussa on 9C, jonka oppilaiden kanssa on Jorin mukaan tehty jo monenlaisia juttuja.

Tea Isohaavisto ja Jori Tirri keskittyivät viime perjantaina kuvataiteiluun. 4C:n kummiluokka Viialan yhtenäiskoulussa on 9C, jonka oppilaiden kanssa on Jorin mukaan tehty jo monenlaisia juttuja.

Uuteen uskoon peruskorjatulla Keskustan koululla oman luokkatilan paras puoli on Laura Vedenpään mielestä akustiikka.

– Kuiskauskin kuuluu, eikä täällä kaiu yhtään.

Myös siitä on hyötyä, että luokasta toiseen pääsee väliovista koko kerroksen läpi.

– Nyt porukkaa voidaan eriyttää tarpeen mukaan. Nämä ovat nykyaikaiset tilat, Vedenpää kehuu.

Laura Vedenpää oli yksi niistä henkilökunnan jäsenistä, jotka oireilivat vanhoissa tiloissa. Myös luokan oppilailla oli tulehduskierteitä, silmäoireita, hengenahdistusta ja muuta.

– Nyt vaikuttaa siltä, että on hyvä hengittää. Saimme hienon koulun, ja odotukset ja toiveet ovat korkealla, Vedenpää sanoo.

Parakeista pidetään palaveri perjantaina

Akaan vs. kiinteistöpäällikön Juha Jalosen ja työmaavalvoja Mikko Ahlforsin mukaan jälkitarkastuksia tehdään Keskustan koululla sitä mukaa kun loput työt etenevät. Ahlforsin mukaan sähkötyöt tulevat hieman perässä.

Peruskorjatun koulun pidemmässä siivessä kolmannen kerroksen teemaväri on violetti.

Peruskorjatun koulun pidemmässä siivessä kolmannen kerroksen teemaväri on violetti.

Juha Jalosesta olisi ollut hienoa, jos koko koulu olisi saatu kerralla käyttöön, mutta Laura Vedenpään mukaan asteittaisessa ja osittain aikaistuneessa muutossa on hyvät puolensa.

– Meillä on tarkka aikataulu siitä, minä päivänä kukin opettaja mitäkin tekee. Minun vastuullani on esimerkiksi käsityöluokan muutto, enkä olisi millään voinut muuttaa omaa luokkaa ja sitä samaan aikaan. Nyt ei tule myöskään joululomalle isoa muuttorumbaa.

Juha Jalosen mukaan väistötiloina toimineista vuokraparakeista pidetään purkupalaveri tämän viikon perjantaina. Akaalla ei ole parakeille käyttöä, mutta ne ovat niin suuri kokonaisuus, että niitä ei välttämättä siirretä pois kerralla.

Ruokalassa olevaa pienkeittiötä voidaan käyttää esimerkiksi vanhempainilloissa ja muissa kokoontumisissa. Opettaja Laura Vedenpään mukaan pienkeittiö kuten monet muutkin ideat uusitulla koululla ovat apulaisrehtori Kaija-Leena Salovaaran käsialaa.

Ruokalassa olevaa pienkeittiötä voidaan käyttää esimerkiksi vanhempainilloissa ja muissa kokoontumisissa. Opettaja Laura Vedenpään mukaan pienkeittiö kuten monet muutkin ideat uusitulla koululla ovat apulaisrehtori Kaija-Leena Salovaaran käsialaa.

Keskustan koulun ruokala on tarkoitus ottaa käyttöön ensi viikolla.

Keskustan koulun ruokala on tarkoitus ottaa käyttöön ensi viikolla.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?