Viialan yhtenäiskoulun oppilaskunnan vetoomus kouluihin kohdistuvia säästöjä vastaan

Arvoisa valtuuston väki. Olemme huolissamme tulevista kouluja koskevista säästötoimenpiteistä. Haluamme antaa meidän oppilaiden näkökulman ja kertoa mielipiteitä tästä asiasta.

Salla-Mari Tervonen (vas.), Lotta Piirainen ja Enni Piirainen lukivat ja luovuttivat ennen keskiviikkoista valtuuston kokousta vetoomuksen, jossa kerrotaan Viialan yhtenäiskoulun oppilaiden mielipide kouluja koskevista säästötoimenpiteistä.
Salla-Mari Tervonen (vas.), Lotta Piirainen ja Enni Piirainen lukivat ja luovuttivat ennen keskiviikkoista valtuuston kokousta vetoomuksen, jossa kerrotaan Viialan yhtenäiskoulun oppilaiden mielipide kouluja koskevista säästötoimenpiteistä.

Ensinnäkin luokkakokojen suurentaminen enintään 32 oppilaaseen johtaa siihen, että opetusta ei riitä jokaiselle oppilaalle. Jo valmiiksi ahtaaseen luokkatilaan pitäisi vielä lisätä reilu 10 pulpettia, joka vaikuttaa lähes mahdottomalta. Nämä asiat johtavat työrauhan puutteeseen, ja niiden oppilaiden kohdalla joille opiskelu tuottaa jo nyt vaikeuksia, asiat hankaloituvat entisestään. Varsinkin nämä niin sanotut takapulpettien hiljaiset oppilaat oletettavasti jäävät opettajan huomiotta niin suuressa luokassa. Jos henkilökohtainen opetus tunnilla jää pois ja myös tukiopetusta vähennetään, miten voi olettaa meidän oppivan mitään?

Nykyiset uudet seiskaluokkaiset, jotka ovat juuri tutustuneet ja tykästyneet luokkalaisiinsa, todennäköisesti hajotetaan uusiin luokkaryhmiin. Suuret ryhmäyttämispäivät ja luokan sisäiset tutustumisvaiheet heitettäisiin hukkaan. Luokalla on tällä hetkellä varmasti jo useampi uusi kaveri, ja nyt jos luokat revitään uudestaan kappaleiksi alkaako kaikki alusta? Olisiko luokalla enää kavereita tai tulisivatko kaikki toimeen keskenään? Tämä huolestuttaa meitä oppilaita ja erityisesti näitä nykyisiä seiskaluokkalaisia.

Sijaisuuksia karsitaan paljon. Jos opettaja on poissa, hänen tilalleen ei palkata sijaista. Täten yhdelle opettajalle sysätään noin 60 oppilasta. Miten voidaan taata näiden oppilaiden turvallisuus, jos opettaja joutuu sijaiskiellon takia opettamaan useita ryhmiä samanaikaisesti?

Myös valmiiksi rikottu työrauha moninkertaistuu, ja opetus on miltei olematonta kummassakin luokassa. Taas oppilaalta jää joitakin asioita oppimatta, eikä tukiopetusta anneta enää niin helposti. Voimme siis olettaa oppilaiden arvosanojen tippumista ja jälkeen jäämistä. Tämä tuskin on leikkausten tarkoitus.

Luokkakokojen suurentaminen, tukiopetuksista ja avustajista karsiminen, luokkien hajottaminen, sijaisuuksien lopettaminen ja työrauhan puute. Nämä kaikki ovat asioita, joita emme mitenkään voi hyväksyä. Joten olisiko mitään muuta tapaa säästää, kuin koulut ja opetus?

 

Viialan Yhtenäiskoulun oppilaskunnan 7.–9.-luokkien hallitus