Harri Säteri nautti maajoukkueen maalilla

Voittajan on helppo hymyillä. Hari Säteri virnuili vaihtoaiton suuntaan Tsekin kaaduttua 2-1 viime lauantaina Helsingin EHT-turnauksessa.
Voittajan on helppo hymyillä. Harri Säteri virnuili vaihtoaition suuntaan Tsekin kaaduttua 2-1 viime lauantaina Helsingin EHT-turnauksessa. Kuva: Mikko Peltoniemi.

Toijalasta kotoisin oleva ja Akaan Kiekossa jääkiekkoilun aloittanut maalivahti Harri Säteri oli lauantaina kaatamassa Tsekkiä jääkiekon EHT-turnauksessa Helsingissä. Säteri hoiti hommansa eleettömästi ja päästi taakseen vain yhden kiekon Suomen voittaessa 2–1.

Moskovan lähistöllä KHL-joukkue Vitjazissa ammatikseen pelaava Säteri nautti sekä Tsekki-pelistä että viikon kestäneestä Suomen-reissusta.

– Peli oli aika lailla sellaista, kuin arvelin. Pelinopeus oli ehkä vähän suurempi kuin KHL:ssä yleensä. Puolustimme tiiviisti joukkueena kuten odotinkin.

Suomen maajoukkue oli koko viikon Helsingissä, mutta ennen turnausta Säteri heti käydä myös Toijalassa, missä hänen isänsä ja mummonsa edelleen asuvat.

Jalosen listoilla jo viime vuonna

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Kari Jalonen kertoi ennen turnausta Helsingissä, että Harri Säteri oli vahvasti ehdolla Leijoniin jo viime kaudella.

– Näimme, että hän otti omassa joukkueessaan ykkösmaalivahdin paikan ja pelasi huippukauden jo viime vuonna. Tänä syksynä otteet ovat olleet vielä parempia ja vahvempia, Jalonen sanoo Säteristä, joka on ollut kovassa vastuussa omassa seurassaan.

– Olen itse ollut valmentamassa kolme vuotta KHL:ssä, ja siellä pitää olla sellainen maalivahti, joka pystyy yksin voittamaan pelit. Hän on näyttänyt, että pystyy sen tekemään. Se on se taso, mikä KHL:ssä pitää maalivahdilla olla, Jalonen sanoi Akaan Seudulle.

Jalosen mukaan Juha Metsola oli yhtä selvä valinta toiseksi Leijona-vahdiksi Helsinkiin.

– Olisi ollut väärin, jos tätä maalivahtikaksikkoa ei olisi valittu, koska he ovat olleet Euroopassa meidän kuumimmat maalivahdit.

Säterin tavoite on edelleen NHL

Juha Metsola siirtyi KHL:ään suoraan Tapparasta, mutta Harri Säteri vietti välissä monta vuotta Pohjois-Amerikassa. Ensimmäinen kausi KHL:ssä oli Säterille myönteinen yllätys.

– Olin varautunut aika paljon huonompaan siinä, miten asioita hoidetaan. Se riippuu paljon joukkueesta, ja olen kuullut on kuullut paljon tarinoita siitä, kuinka jossain asiat toimivat ja jossain eivät.

Tähän kauteen valmistautuminen oli Säterin mukaan helpompaa, kun tiesi, miten asiat jään ulkopuolella toimivat.

45Harri Säteri3
Kuva: Mikko Peltoniemi.

– Hyvin on mennyt, toteaa kaikki Vitjazin 26 peliä ennen EHT-turnausta torjunut ja maalivahtitilastojen kärjessä keikkuva Säteri.

Edellisellä Amerikan-reissulla Harri Säterille kertyi pelejä AHL:ssä, mutta NHL jäi kokematta. Hänellä on sopimus Vitjazin kanssa vielä ensi vuodeksi, mutta NHL on edelleen tavoitteena.

– Olen nyt parempi veskari kuin sinne lähtiessä, mutta parantamista on vielä joka osa-alueella, myös pääkopassa. Pelin tasoa pitää saada ylöspäin, Säteri sanoo.

Toijalan ulkojäillä viisivuotiaana tavoitteet olivat vielä auki.

– Siinä lähdettiin rakkaudesta lajiin. Myöhemmin huomasin, että tästä voi tulla jotain, ja vähitellen tavoitteeksi tulivat SM-liiga ja muut.