Tekninen lautakunta ei ole saanut kuntotutkimusraporttia

Toijalan terveysaseman ilmanvaihto on huonossa kunnossa

45Toijalan terveysasema4

Toukokuussa valmistunutta kuntotutkimusraporttia ei ole annettu Akaan tekniselle lautakunnalle, joka edellisessä kokouksessaan hyväksyi lähes kuuden miljoonan euron suunnitelmat rakennuksen jatkokäytöstä.

Toijalan terveysaseman ilmanvaihtokoneet ovat olleet huonossa kunnossa ja niissä on erittäin paljon epäpuhtauksia. Tämä selvisi tämän vuoden maalis–toukokuussa tehdyssä kuntotutkimuksessa.

86-sivuista tutkimusraporttia ei ole esitelty Akaan tekniselle lautakunnalle. Lautakunta ei nähnyt raporttia myöskään 22. lokakuuta pidetyssä kokouksessa, jossa se hyväksyi tekninen johtaja Antti Kemin esityksen uuden hyvinvointikeskuksen peruskorjaamisesta Toijalan terveysaseman ja entisen Hakalehdon vanhainkodin tiloihin. Peruskorjauksen ja laajennusosan kustannusarvio on 5,8 miljoonaa euroa.

Teknisen lautakunnan jäsen Saija Roininen (sd) jätti päätöksestä eriävän mielipiteen, koska hän ei saanut kokouksessa kaipaamiaan lisätietoja tekniseltä johtajalta Antti Kemiltä. Eilen Roininen kertoi, ettei hän ole kuullut mitään koko terveysaseman kuntotutkimuksesta saati sen tuloksista.

Kokoomusta teknisessä lautakunnassa edustava Eero Eskola kertoo kuulleensa Antti Kemiltä ja lautakunnan puheenjohtajalta Sirpa Hämäläiseltä (kok), että tutkimuksia on tehty, mutta raporttia tai mitään tuloksia Eerolakaan ei ole nähnyt.

– Tiedän, että se on tullut ja se piti käsitellä, mutta ei ole sitä käsitelty ollenkaan. Sanottiin vaan, että semmoinen on tehty ja mitään ei ollut. Mitään faktatuloksia ei näytetty, Eerola sanoo.

Runsaasti korjauskehotuksia

Ilmanvaihtokoneissa oli paljon epäpuhtauksia.

Ilmanvaihtokoneissa oli paljon epäpuhtauksia.

Toijalan terveysasema valmistui vuonna 1984. Asiantuntijapalvelut Lukkari Oy:n 30.5.2015 päivätyn kuntotutkimusraportin mukaan terveysaseman alkuperäisten tulo- ja poistoilmakoneiden tuloilmasuodattimet ovat likaisia. Myös lämmitys- ja lämmöntalteenotto-patterit ovat erittäin likaiset ja reuna-alueiltaan tukossa, ja pattereiden välisessä tarkastuskammiossa on erittäin paljon epäpuhtauksia.

– Puhaltimien hihnat ovat lasittuneet ja murtuneet, poistopuhaltimen urapyörät ovat kuluneet, poistopuhallin käy puolella teholla, kun tuloilmapuhallin on asetettu käymään taajuusmuuttajan ohjaamana, raportti kertoo.

Samat epäkohdat ja epäpuhtaudet on havaittu sekä päivystystilan, potilasosaston että toimenpideosaston ilmanvaihdossa.

Epäpuhtauksien lisäksi myös koko rakennuksen ilmanpaineet ovat olleet pahasti pielessä.

– Huonetilat ovat alipaineisia tai ylipaineisia ja painesuhde yleisesti väärä. Tilojen alipaineisuus ja väärät painesuhteet mahdollistavat epäpuhtauksien siirtymisen rakenteista huoneilmaan, todetaan kuntotutkimusraportissa.

Raporttiin on kirjattu kaikkiin ilmanvaihtokoneisiin toistakymmentä välittömästi korjattavaa puutetta. Niiden jälkeen konepaketilla arvioitiin olevan mahdollista tuottaa suunnitellut sisäilmaolosuhteet, mutta konepaketin uusintaan tulee varautua seuraavan 10 vuoden aikana.

Ilmanvaihtokoneiden hihnat olivat kuntotutkimuksen mukaan lähes poikki.

Ilmanvaihtokoneiden kiilahihnat olivat kuntotutkimuksen mukaan lähes poikki.

Toijalan terveysaseman sähköpuolesta kuntotutkimusraportti kertoo, että alkuperäisiä sähköpiirustuksia ei ole päivitetty vastaamaan tehtyjä muutoksia. Rakennuksessa on myös muun muassa pimeitä ja rikkinäisiä merkkivalaisimia ja avoimia kaapeleita.

Lautakunta ei tarvitse raporttia

Akaan teknisen johtajan Antti Kemin mukaan kuntotutkimuksen tuloksia on esitelty tekniselle lautakunnalle soveltuvin osin. Tutkimusraportti ei ollut viime kokouksen esityslistan tai pöytäkirjan liitteenä, eikä Kemikään ensin muista, onko raportti lähetetty teknisen lautakunnan jäsenille.

– Tuota tuota, en muista tarkkaan ottaen mitä kaikkea aineistoa on jaettu.

Sitten Kemi muistaa, että lautakunta ei ole saanut raporttia. Tekninen johtaja perustelee asian sillä, että tutkimustulokset ovat valmisteluun liittyvää aineistoa, jolla ei ole sellaista uutisarvoa, että lautakunnan täytyisi niistä tietää.

– Se on laskenta-asiakirja yleissuunnitteluvaiheessa. Lautakunta tietää siitä euromäärän. Sen lopputuloksena on kerrottu, että on erinäköisiä parantamistarpeita, Kemi kertoo.

Hänen mukaansa tutkimusraportin välittömät huolto- ja korjauskehotukset on toteutettu osittain.

– Sellaisia, mitä on nähty sillä tavalla, että ne ovat asioita jotka kannattaa hoitaa heti. Osa menee kokonaisurakkaan. Mitä välitön aina käytännössä tarkoittaa, se on vähän semmoinen suhteellinen käsite, Kemi sanoo.

Hänen mielestään mitään laiminlyöntiä ei ole tapahtunut, ja raportissa mainitut epäpuhtaudet ovat ulkoseinärakenteissa. Tuore tutkimus ei tutkinut eristeitä vaan keskittyi talotekniikkaan ja löysi epäpuhtauksia nimenomaan ilmanvaihdosta.

– Aina kun otetaan materiaalinäytteitä, aina löytyy, Kemi kuittaa.

Raportin voi lukea kaupungintalolla

Teknisen lautakunnan puheenjohtaja Sirpa Hämäläinen on töissä Toijalan terveysasemalla vastaavana hoitajana ja kuului myös hyvinvointikeskuksen perustamista esittäneeseen työryhmään. Hämäläisen mukaan lautakunnalle kerrottiin 22. lokakuuta pidetyssä kokouksessa, että kuntotutkimusraportti on valmistunut toukokuussa.

– Minun mielestäni lautakunnan jäsenet voivat käydä lukemassa sen teknisen toimen pöydältä, Hämäläinen sanoo.

Kommentit (3)

  1. Timo Vepsäläinen

    Joku voisi pyytää raporttia huoltomieheltä. Miksi suodattimia ei ole vaihdettu? Miksi vaiihtimet on putsaamatta? Miksi huoltotila on siivoomatta? Miksi hihna on vaihtamatta? Nämä asiat ovat osa aivan normaalia huoltoa ja jopa viikottain tarkistettava.

  2. Aki Andersson

    Rakennuskompleksi on todettu sisäilmaongelmaiseksi eli kansankielellä hometaloksi. Toistaiseksi kukaan talossa työskentelevistä ihmisistä ei ole tehnyt työsuojelu ilmoitusta työpaikan vaarallisuudesta joten kaupungin tilaamat tutkimukset ovat ainoita joita on tehty ja ne eivät ole viranomaisten tekemiä tutkimuksia. Kaupungin työntekijät kuten lähes kaikki muutkin työntekijät noudattavat esimiestensä käskyjä työssään. Jos ei erikseen käsketä niin ei siivota. Toimenkuvasta kuntapuolella ja siitä mitä se sisältää on varsin tarkat määräykset joita noudatetaan. Ei kuulu mun hommiin.

  3. Timo Vepsäläinen

    Meillä ei taida olla varaa kummalliseen kunnalliseen kiinteistönhuoltoon. Jos työ ei työntekijöitä kiinnosta, pitääkö kunnan olla kiinnostunut palkanmaksusta? Sitä taitaa olla jonkunmoiset YTt käynnissä, tässä vaiheessa yleensä oman työn kehittäminen alkaa kummasti kiinnostaa. Aikas monta laiminlyöntiä on olankohautuksella ohitettu, eiköhän riitä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?