Toijalan vuoden yrittäjä Reijo Ikonen tuntee asiakkaansa

Ravintola-alalla ratkaisee rehellisyys

Reijo Ikosen mukaan ravintolatyöhön kuuluu myös sielunhoitoa, jossa henkilökunta on kuuntelevana osapuolena.

Reijo Ikosen mukaan ravintolatyöhön kuuluu myös sielunhoitoa, jossa henkilökunta on kuuntelevana osapuolena.

Toijalan vuoden yrittäjänä palkittu ravintoloitsija Reijo Ikonen on palvellut tiskin takana 40 vuotta, josta yrittäjänä 28 vuotta. Yrittäjäura alkoi Toijalassa vuonna 1988, kun Ikoset ostivat Ravintola Kruuna & Klaavan liiketoiminnan. Yrityksen myötä  myös koti siirtyi Tampereelta Toijalaan.

– Mukavat asiakkaat, mukava henkilökunta ja työn itsenäisyys ovat varmaan ne asiat, jotka ovat pitäneet mukana näin pitkään, Reijo Ikonen miettii ja kiittää saamastaan huomionosoituksesta.

Alun perin Mikkelin liepeiltä Haukivuoresta syntyisin oleva Ikonen ei ole koskaan miettinyt muuta alaa.  Ravintoloitsijaksi hän sanoo päätyneensä ravintola-alan yrittäjinä Tampereella toimivien veljiensä jalanjäljissä.

Kruunasta & Klaavasta Ikoset luopuivat 2005, minkä jälkeen he ovat pyörittäneet lähiöravintola Old Bronxia Hämeentie 69:ssä.

– Kruunassa & Klaavassa oli monenlaista toimintaa. Halusimme siirtyä silloin pitämään toisennäköistä ravintolaa.

Asiakkaat ovat kaikki tuttuja

Old Bronx on perheyritys, jossa Reijo Ikonen työskentelee poikansa Juuso Ikosen kanssa ravintolassa ja Paula-vaimo tekee taustatöitä kotona. Perheen ulkopuolisia työntekijöitä on kaksi.

Joka päivä kello 11–02 palvelevassa lähiöravintolassa on sisällä 60 ja ulkona terassilla 20 asiakaspaikkaa. Ikonen arvioi asiakkaita käyvän päivässä satakunta.  

– Ravintolan kannalta tärkeä kanta-asiakasporukka tulee läheltä, Reijo Ikonen kertoo ja arvelee 99 prosenttia asiakkaista olevan tuttuja.

   Reijo Ikosen mukaan järjestyshäiriöt ovat vuosien saatossa ravintoloissa vähentyneet. Nokkapokkatilanteet henkilökunta pyrkii aistimaan töiden lomassa.   Reijo Ikonen on palvellut asiakkaita tiskin takana 40 vuotta, josta yrittäjänä 28 vuotta.  Yrittäjä kiittää saamastaan huomionosoituksesta.


Reijo Ikosen mukaan järjestyshäiriöt ovat vuosien saatossa ravintoloissa vähentyneet. Nokkapokkatilanteet henkilökunta pyrkii aistimaan töiden lomassa.

Kotiviiniä vuodesta toiseen

Old Bronx keskittyy oluen ja muiden alkoholijuomien myyntiin, mikä lisäksi tarjolla on pikkupurtavaa. Ohjelmasta vastaavat screeniltä seurattavat urheilutapahtumat, totopelipiste ja jokailtainen karaoke, jonka suosituimpiin kappaleisiin on vuodesta toiseen kuulunut Kotiviini.

– Elävää musiikkia on silloin tällöin. Kun oman kylän pojat ovat lauteilla, olen itsekin illalla tiskin takana heilumassa, normaalisti päivävuoroa tekevä Reijo Ikonen kertoo.

Kun Ikonen liki 30 vuotta sitten aloitti ravintolayrittäjänä, ravintolassa työskentelevien ammattilaisten kirjo oli paljon laajempi kuin nykyisin.

– Ennen oli erikseen tarjoilijat, baarimikot, hovimestarit, keittiöhenkilökunta ja vahtimestarit. Tänä päivänä kassatarjoilija hoitaa tiskin takana tarjoilut ja valvonnan, Ikonen vertaa.

Myös asiakasmäärät ovat pienentyneet ja ravintoloissa pidettävät juhlat vähentyneet.

– Esimerkiksi alkoholin kokonaismyynnistä enää yhdeksän prosenttia myydään ravintoloissa, kun se vielä 90-luvun alussa oli 25 prosenttia, Reijo Ikonen toteaa.

Viranomainen valvoo kaikkea

Parhaillaan valtio miettii alkoholilain uudistuksia ja sääntelyn keventämistä. Vuoden yrittäjä parantaisi alan kannattavuutta laskemalla ravintola-alkoholin arvonlisäveroa, joka on tällä hetkellä  24 prosenttia.

–  Esimerkiksi Kossu-pullon hinta juomatukussa on vain muutaman prosentin halvempi kuin Alkossa. Jos se Alkossa maksaa 15 euroa, maksaa se meille tukussa 14 euroa. Jos ostamme A-olutta, on sen tukkuhinta 1,50, kun taas Virosta sen saa 50 sentillä. Silloin asiakas hakee Virosta oluet autotalliin ja nauttii sen sieltä. Todennäköisesti osa menee myös myyntiin katukauppaan.

Reijo Ikonen on palvellut asiakkaita tiskin takana 40 vuotta, josta yrittäjänä 28 vuotta. Yrittäjä kiittää saamastaan huomionosoituksesta.

Reijo Ikonen on palvellut asiakkaita tiskin takana 40 vuotta, josta yrittäjänä 28 vuotta. Yrittäjä kiittää saamastaan huomionosoituksesta.

Ravintoloisijan mielestä parempi vaihtoehto olisi saada anniskelu ja alkoholinmyynti valvottujen seinien sisäpuolelle.

– Harjoitamme luvanvaraista elinkeinoa, jossa viranomainen valvoo meitä kaikessa suhteessa. Tällä alalla täytyy harrastaa rehellistä politiikkaa, jos huomennakin meinaa hommaa tehdä. Muuten käy kalpaten,  Toijalan vuoden yrittäjä huomauttaa.

Reijo Ikonen on palvellut asiakkaita tiskin takana 40 vuotta, josta yrittäjänä 28 vuotta. Yrittäjä kiittää saamastaan huomionosoituksesta.

Reijo Ikonen on palvellut asiakkaita tiskin takana 40 vuotta, josta yrittäjänä 28 vuotta. Yrittäjä kiittää saamastaan huomionosoituksesta.

44toijalanYrittäjä2 44toijalanyrittäjä7

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?