Gabriel Faurén Requiem soi Akaan kirkossa

Kamarikuoro Vokaali esiintyy sunnuntaina Akaassa.
Kamarikuoro Vokaali esiintyy sunnuntaina Akaassa. Kuva: Vellamo Hellstén.

Vanajaveden opiston kamarikuoro VOKaali esittää sunnuntaina 1.11. kello 15 Gabriel Faurén Requiemin Akaan kirkossa.  Teoksen urkurina soittaa Sanna Huttunen. Solisteina laulavat sopraano Saija Virta, baritoni Otso Leppämäki ja basso Hannu Riihivaara.   Konsertin johtaa VOKaalin taiteellinen johtaja Johanna Laukkanen. Requiemin lisäksi konsertissa kuullaan a cappella -kuorolauluja sekä urkumusiikkia.

Faurén Requiem on klassisen musiikin suurteoksia. Tämä katolisen kirkon sielunmessun tekstiin kirjoitettu teos muistetaan kauniista melodioista, rikkaista harmonioista ja otteesta, jolla Fauré käsittelee teoksen teemaa, kuolemaa.

Säveltäjän lähestymistapa oli hyvinkin poikkeava verrattuna aikansa muihin sielunmessuihin. Ne olivat mahtipontisia, täynnä tulta ja tulikiveä, kuoleman pelkoa ja kamaluutta. Esityskoneistot olivat valtavia ja sävellysten tekstuuri aina vain paksumpaa. Fauré kirjoitti teoksen pienelle orkesterille ja käytti siinä hienovaraisesti nyansseja ja värejä.  Hän aloitti teoksen säveltämisen vuonna 1887 ja lopullisen muotonsa se sai vuonna 1900.  Tässä konsertissa teos kuullaan urkujen säestyksellä.

Vanajaveden opiston kamarikuoro VOKaali on vuonna 2003 perustettu tavoitteellinen harrastajakuoro. Kuoron ohjelmisto on monipuolista, joulukonserttien keskiaikaisista sävelmistä aina uuteen kuoromusiikkiin saakka.