Akaa tiukentaa omaishoidon tuen ja kotihoidon kriteerejä

Akaan omaishoidon tilanteesta tulossa eduskuntakysely

Akaan ja Urjalan yhteistoiminta-alueen perusturvalautakunta päätti kokouksessaan 7. lokakuuta omaishoidon tuen myöntämiskriteereiden kiristyksistä. Päätös juontaa juurensa Akaan valtuuston kesäkuussa hyväksymään talouden tasapainotuspakettiin, jossa omaishoidon säästöiksi on kirjattu 100 000 euroa vuodessa vuosina 2016–2019. Akaa sanoo irti voimassa olevat omaishoidon sopimukset ja tekee uudet.

Omaishoidon tukea saa marraskuussa 97 omaishoitajaa Akaassa ja 41 Urjalassa. Akaan kaupungin vanhus- ja vammaistyönjohtaja Marjut Takasen mukaan jatkossa tukea saa arviolta 20–30 omaishoitajaa vähemmän.

– Talousarvion määrärahan mukaisesti on toimittava. Määräraha on koko vuodelle suunnattu ja uusia hakemuksia käsiteltäessä on koko ajan huomioitava määrärahan riittävyys koko vuodelle. Todennäköisesti uusia voidaan myöntää ainoastaan vanhojen poistuessa, Takanen toteaa.

Omaishoitajan ja hoidettavan asuttava samassa taloudessa

Kaikille olemassa oleville hoitajille ja hoidettaville on lähetetty lautakunnan päätös,  myöntämisperusteet sekä hakemus. Palveluohjaaja käsittelee palautetut hakemukset ja tuki myönnetään 1. tammikuuta alkaen, jos uudet myöntämisperusteet täyttyvät. Uusissa myöntämisperusteissa edellytetään esimerkiksi, että omaishoitaja ja hoidettava asuvat samassa taloudessa. Lisäksi omaishoitajille maksettaviin hoitopalkkioihin voi tulla muutoksia.

Myös erityislasta hoitavien kohdalla toimitaan omaishoidon tuen kiristyneiden myöntämisperusteiden mukaan.

– Vaikea sanoa tällä hetkellä kuka jää ilman. Erityislapsia on erilaisia. Hoidon tarve kartoitetaan yksilöllisesti yhdessä esimerkiksi vammaispalvelun kanssa.  Jos omaishoidon tukea ei myönnetä, omaishoidon vapaitakaan ei myönnetä, Takanen kertoo.

PIONIn puheenjohtaja on järkyttynyt

Pirkanmaan Omaishoitajat ry. PIONIn hallituksen puheenjohtaja Aarre Alanen on Akaan kaupungin päätöksestä järkyttynyt. Alasen mukaan maanantaina pidetyssä yhdistyksen hallituksen kokouksessa päätettiin laittaa pystyyn adressi, jossa vastustetaan Akaassa tapahtuvia omaishoidon kriteerien tiukennuksia. Adressi toimitetaan muun muassa Akaan perusturvajohtajalle.

– Lisäksi yhdistyksen hallituksessa istuva kansanedustaja Ilmari Nurminen aikoo tehdä asiasta eduskuntakyselyn. Lähetämme myös päättäjille, ministereille ja pirkanmaalaisille kansanedustajille tietoa siitä, miten Akaassa kohdellaan omaishoitajia, Alanen kertoo.

Kotihoidon Rava-arvot tiukentuvat

Akaan kaupunki kiristää myös kotihoidon palveluiden myöntämisen perusteita tiukentamalla Rava-arvoja. Rava-mittarilla mitataan päivittäisistä perustoimista selviytymistä arvioimalla näköä, kuuloa, puhetta, liikkumista, rakon ja suolen toimintaa, syömistä, lääkitystä, pukeutumista, peseytymistä, muistia ja psyykettä.

Kaupungin työntekijöillä voimassa oleva sijaiskielto vaikuttaa myös kotihoitoon. Marjut Takasen mukaan sijaiskiellon johdosta tarpeen vaatiessa töitä järjestetään vuorossa olevien hoitajien kesken, eli jaetaan tiimeittäin.

– Aikaa asiakkaalle jää vähemmän, jos työntekijöitä on vähemmän. Myös joistain tehtävistä on luovuttava, esimerkiksi ulkoilutuksesta. Perushoito kuten lääkkeiden jaot, insuliinit sekä muut ehdottomasti tärkeät hoidetaan, Takanen toteaa.

 

”Leipä kapenee jos maksuluokka alenee”

Tauno Halonen on puolisonsa Sisko Papusen omaishoitaja. Halonen hämmästelee Akaan kaupungin päätöstä säästää omaishoidon menoissa, sillä laitoshoito tulisi omaishoitoa huomattavasti kalliimmaksi.

Tauno Halonen on puolisonsa Sisko Papusen omaishoitaja. Halonen hämmästelee Akaan kaupungin päätöstä säästää omaishoidon menoissa, sillä laitoshoito tulisi omaishoitoa huomattavasti kalliimmaksi.

Puolisonsa Sisko Papusen omaishoitaja Tauno Halonen hämmästelee Akaan kaupungin päätöstä kiristää omaishoidon kriteerejä.

– Omaishoito on aivan väärä paikka säästää. Me omaishoitajat säästämme jo nyt kunnan menoja. Jos minä en olisi Siskon omaishoitaja, olisi hän ollut laitoksessa jo monta vuotta,  ja se olisi Akaalle varmasti kymmenen kertaa kalliimpaa. Hän ei ole esimerkiksi kolmeen vuoteen kävellyt yhtään, Halonen toteaa.

Sisko Papunen sairastaa lihassairautta, joka vaikeuttaa hänen jokapäiväisiä toimiaan. Halonen on toiminut Papusen omaishoitajana lähes 15 vuotta, tosin virallisesti hän on ollut omaishoitajana noin kahdeksan vuotta.

– Minä teen oikeastaan kaiken täällä. Hoidan myös Siskon pesut ja toisinaan syötänkin häntä, kun hän ei jaksa nostaa lusikkaa. Hoitaminen on lähes jatkuvaa, ei tästä olla paria tuntia kauempaa pois, kaupassa voi äkkiä käväistä, Halonen kertoo.

Muiden akaalaisten omaishoitajien tapaan Halonen sai Akaan kaupungilta kirjeen, jossa todetaan ”Omaishoidon tarkistuksen jälkeen saattaa omaishoidon tuen maksuluokkanne alentua tai nousta uusien myöntämiskriteerien johdosta”.

–  Tällä hetkellä saan verojen jälkeen reilun 300 euroa käteen. Jos meidän maksuokkaamme alennetaan, tarkoittaa se sitä, että leipä kapenee, Halonen sanoo.

 

 

 

Tauno Halonen sai maanantaina Akaan kaupungilta uuden taustalla näkyvän nostolaitteen, joka helpottaa Sisko Papusen nostamista.

Tauno Halonen sai maanantaina Akaan kaupungilta uuden taustalla näkyvän nostolaitteen, joka helpottaa Sisko Papusen nostamista.

43omaishoito5 43omaishoito3 43omaishoito2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?