Akaan kaupunginosien välillä ei ole imagoeroja

Karri Kekkosen (vas.) mukaan Akaaseen muutetaan asuntojen hintojen takia. Juha-Pekka Rauhamäki muistuttaa, että asuntojen hinnoissa ei tulevaisuudessa luultavasti tapahdu samanlaista nousua kuin aikaisemmin.

Karri Kekkosen (vas.) mukaan Akaaseen muutetaan asuntojen hintojen takia. Juha-Pekka Rauhamäki muistuttaa, että asuntojen hinnoissa ei tulevaisuudessa luultavasti tapahdu samanlaista nousua kuin aikaisemmin.

Kiinteistömaailman yrittäjänä Akaassa ja Valkeakoskella toimivan Karri Kekkosen kokemuksen mukaan Akaassa asunnon ostajien keskuudessa kaikkein halutuinta aluetta on Toijalan keskusta, joskin yhden postinumeron alueella tilastoihin on hankalaa päästä kiinni.

– Esimerkiksi Helsingissä on valtavasti postinumeroita, joten siellä on tilastoista helppo tarkistaa millä alueilla kauppa käy ja millä ei. Täällä kun on vain yksi postinumero, on vaikeaa saada selville miten eri kaupunginosissa asunnot käyvät kaupaksi, Kekkonen toteaa.

Kekkosen mukaan Akaa on alueena heterogeeninen ja niin monenlaista asuntokantaa sisältävä, että esimerkiksi kaupunginosien välillä ei ole suuria eroavaisuuksia imagon tai maineen puolesta.

–  Viialasta tosin löytyy muutama kerrostalo, joille on kertynyt tietynlaista mainetta. Monet niistä ovat vanhoja vuokrataloja, jotka on muutettu osaketaloiksi, ja niillä on kauhean syvällä oleva maine. Niiden kohdalla kauppa ei tahdo käydä, vaikka hintataso on aivan huikean alhainen, Kekkonen kertoo.

Rivitaloasuntojen myynti kasvaa Viialassa ja vähenee Toijalassa

Joitakin alueellisia eroja Akaasta kuitenkin löytyy, sillä rivitaloasuntojen myynti on laskenut Toijalassa ja kasvanut Viialassa.

Vuonna 2014 tammikuusta syyskuun loppuun Toijalassa myytiin 25 rivitaloasuntoa ja tänä vuonna vastaavana ajanjaksona vain 16. Käytetyn rivitaloasunnon keskihinta Toijalassa oli viime vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä hiukan alle 100 000 euroa ja keskimääräinen neliöhinta 1355 euroa. Tänä vuonna käytetystä rivitaloasunnosta Toijalassa on saanut maksaa keskimäärin 10 000 euroa vähemmän. Myös neliöhinnat ovat laskeneet noin 60 eurolla.

Viialassa myytiin viime vuonna tammikuusta syyskuun loppuun mennessä seitsemän rivitaloasuntoa ja tänä vuonna määrä on kivunnut peräti 15:een. Viime vuonna Viialan rivitaloasuntojen keskihinta oli 99 000 euroa ja tänä vuonna 107 000 euroa. Neliöhinta on molempina vuosina ollut noin 1400 euroa.

Omakotitalojen myynti pysynyt ennallaan

Omakotitaloja myytiin Viialassa sekä viime vuoden että tämän vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä 22.

Viime vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä Viialassa maksettiin omakotitalosta keskimäärin 153 000 euroa neliöhinnan ollessa noin 1250 euroa. Tänä vuonna omakotitalon keskihinta Viialassa on ollut noin 161 000 euroa ja neliöhinta noin 1430 euroa.

Myös Toijalassa omakotitalojen myyntimäärät ovat pysyneet lähes samoina, sillä viime vuoden tammikuun alusta syyskuun loppuun mennessä tehtiin 34:t omakotitalokaupat ja tänä vuonna yhdet enemmän.

Viime vuonna omakotitalon keskihinta Toijalassa oli noin 170 000 euroa ja neliöhinta 1435 euroa. Tänä vuonna keskihinta on kivunnut noin 177 000 euroon, mutta neliöhinta laskenut reilulla viidelläkympillä.

Kekkosen mukaan tämän vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä myytiin Kylmäkoskella kuusi rivitaloasuntoa ja neljä omakotitaloa. Viime vuonna vastaavana ajanjaksona myytiin kaksi rivitaloasuntoa ja viisi omakotitaloa. Kylmäkoskella myydyt määrät ovat niin pieniä, että hintojen kehitystä on hankala arvioida.

Kerrostaloasunnot käyvät kaupaksi Toijalassa

Jos rivitaloasuntojen myynti Toijalassa on vähentynyt, on kerrostaloasuntojen myynti puolestaan vilkastunut.

Viime vuonna vuoden alusta syyskuun loppuun Toijalassa myytiin 27 kerrostaloasuntoa, ja tänä vuonna niitä on käynyt kaupaksi jo 38. Vuonna 2014 toijalalaisen kerrostalon keskihinta oli 66 700 euroa ja neliöhinta noin 1240 euroa. Tänä vuonna myytyjen omakotitalojen keskihinta on noussut hiukan yli 70 000 euron, mutta neliöhinnat tipahtaneet 1140 euroon.

Viialassa kerrostaloasuntojen myynti on pysynyt lähes samana. Tänä vuonna Viialassa on myyty yhdeksän kerrostaloasuntoa, kun viime vuonna syyskuun loppuun mennessä niitä myytiin kahdeksan. Viialassa kerrostaloasuntojen hinnat ovat Toijalaa edullisemmat, sillä viime vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä kerrostaloasunnosta sai maksaa keskimäärin 58 000 euroa neliöhinnan ollessa noin 960 euroa. Tänä vuonna hinnat ovat laskeneet noin 55 000 euroon ja 870 euroon.

– Sijoituskohteena yksiö on halutuin. Meillä on Valtatiellä myynnissä yksi yksiö, ja kysyntää sille on selkeästi. Tarjontaa puolestaan ei ole, Kekkonen kertoo.

Akaaseen tullaan hinnan takia

Kekkosen mukaan Akaan asuntojen ostajat tulevat suureksi osaksi lähipaikkakunnilta, toki sisäistäkin muuttoa on. Tämä näkyy erityisesti omakotitalorintamalla siten, että ostajat voivat olla mistä vain.

– Tänne tullaan omakotitaloihin hinnan takia, esimerkiksi Tampereella keskihinta on huomattavasti korkeampi. Tosin Valkeakoskella omakotitalojen keskihinta on edullisempi kuin Akaassa. Tämä tosin johtunee siitä, että Valkeakoskella on paljon myynnissä edullisia rintamamiestaloja, Kekkonen toteaa.

Valkeakosken konttorinjohtaja JuhaPekka Rauhamäki Kiinteistömaailman omistavasta  Danske Bankista kertoo, että asuntojen hintakehitys ei tulevaisuudessa todennäköisesti tule olemaan samalla tavalla nousujohteista kuin 1990-luvulta tähän päivään.

– Todennäköistä on, että asuntojen hinnat pysyvät samalla tasolla ja jonkinlainen eläminenkin on mahdollista. Lainojen korot ovat nyt kuitenkin varsin alhaisella tasolla ja oman asunnon omistaminen on edelleen edullisempaa kuin vuokraaminen, Rauhamäki muistuttaa.

Jutussa esitellyt luvut ja hinnat perustuvat kaikkien Suomen kiinteistönvälittäjien Akaassa tekemiin kauppoihin. Mukana ei ole yksityishenkilöiden ilman kiinteistönvälittäjää tekemiä kauppoja.

Kuvateksti: Karri Kekkosen (vas.) mukaan Akaaseen muutetaan asuntojen hintojen takia. Juha-Pekka Rauhamäki muistuttaa, että asuntojen hinnoissa ei tulevaisuudessa luultavasti tapahdu samanlaista nousua kuin aikaisemmin.

Karri Kekkosen (vas.) mukaan Akaaseen muutetaan asuntojen hintojen takia. Juha-Pekka Rauhamäki muistuttaa, että asuntojen hinnoissa ei tulevaisuudessa luultavasti tapahdu samanlaista nousua kuin aikaisemmin.

42asuntojuttu3

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?