Akaalaisten lasten leffapajan elokuvista yksi pääsee telkkariin

Niko Matilainen, Kasper Saarikivi, Juha Mäki-Kuutti, Heidi Paananen, Anni Munne, Matilda Raittinen, Enni Kaskimies ja Sofia Roininen pitivät tuotantopalaveria ennen parkour-elokuvan kuvausten jatkamista.
Niko Matilainen, Kasper Saarikivi, Juha Mäki-Kuutti, Heidi Paananen, Anni Munne, Matilda Raittinen, Enni Kaskimies ja Sofia Roininen pitivät tuotantopalaveria ennen parkour-elokuvan kuvausten jatkamista.

Akaan nuorisopalvelut järjesti yhdessä NYT-hankkeen kanssa torstaina ja perjantaina 5.-7. -luokkailaisille leffatyöpajan Toijalan nuorten toimintakeskuksessa. Lapsia elokuvan tekemisen maailmaan opastivat Arttu Haglund ja Antti-Veikko Salo tuotantoyhtiö Amazementista, joka ylläpitää kaikkikuvaa.fi -sivustoa.

– Kyseessä on elokuvakasvatussivusto lapsille ja nuorille. Sivustoilla on videotutoriaaleja, jotka opettavat lapsille elokuvien tekemistä, Arttu Haglund kertoo.

Haglund ja Salo vetävät sivustoa tukevia elokuvatyöpajoja nuorille ympäri Suomen. Ennen Akaata he ovat vierailleet muun muassa Pöytyässä ja Leppävirralla, ja kaksikon matka jatkuu aina Enontekiölle asti.

Akaassa 23 kurssille osallistunutta lasta on jaettu kolmeen ryhmään, jotka tekevät kukin oman muutaman minuutin pituisen elokuvansa. Elokuvien aiheet ovat rakkaustarina, parkouriin ja kiusaamiseen liittyvä kertomus sekä teleporttitarina.

Lapset ideoivat, kuvaavat, näyttelevät ja editoivat elokuvansa itse. Haglud ja Salo toimivat lähinnä teknisenä tukena. Akaassakin syntyneistä elokuvista yksi esitetään Yle TV2:lla ensi keväänä.

Mystisessä teleporttielokuvassa kadotaan metsään

Reetta Salo ja Anna-Mari Manninen näyttelevät mystisessä teleporttielokuvassa.

Arttu
Arttu Haglund (vas.) ja Antti-Veikko Salo toimivat lasten teknisenä tukena.

– Me ollaan uteliaita ja etsitään yhtä tavaraa, jonka yksi tyyppi on tuonut kaappiin. Sitten kun me kosketaan siihen tavaraan, meille tapahtuu jänniä juttuja, Reetta kuvailee elokuvan juonta.

Anna-Marin osana elokuvassa on myös koskettaa salaperäistä esinettä ja kadota metsään. Torstaina porukka kuvasikin elokuvan metsäkohtauksia.

Reetta ja Anna-Mari kertovat elokuvan idean ja käsikirjoituksen syntyneen ryhmän yhteistyönä. Tytöt itse eivät ole innostuneet kuvaamisesta, vaan kameramiehen hommat ovat langenneet pojille. Mahtaako työpajan myötä tutuksi tullut näytteleminen kiinnostaa tyttöjä ihan ammatiksi asti?

– Ehkä se vähän on alkanut kiinnostaa, Reetta miettii.

42leffapaja342leffapaja442leffapaja6

Santtu Lindgren kuvasi teleporttielokuvaa.
Santtu Lindgren kuvasi teleporttielokuvaa.
kuv
Anna-Mari Manninen (vas.) ja Reetta Salo näyttelevät teleporttielokuvassa.